Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomin hostar i Nykarleby

Nykarleby Kyrka
Nykarleby Kyrka Bild: YLE/Chanette Härus Österbotten,Nykarleby,Nykarleby kyrka

Den negativa trenden med minskande skatteinkomster verkar inte ha brutits i Nykarleby. Prognosen fram till slutet av april tyder på att skatterna ligger ungefär 700 000 euro under budget för 2019 som helhet.

Social-och hälsovården och sjukvården kommer att överskrida sin budget med ungefär en miljon euro om trenden håller i sig för resten av året.

Fullmäktige i Nykarleby hade enligt stadsdirektör Mats Brandt högt ställda mål inför det här budgetåret men de verkar inte infrias.

Högre statsandelar

Det som däremot påverkar läget positivt för Nykarleby liksom för övriga kommuner i landet är att statsandelarna beräknas öka nästa år.

Det slopade konkurrenskraftsavtalet och slopade indexjusteringarna påverkar också situationen positivt för kommunernas del.

Nykarlebys stadsdirektör Mats Brandt på sitt tjänsterum
Mats Brandt. Nykarlebys stadsdirektör Mats Brandt på sitt tjänsterum Bild: Yle/Kjell Lindroos Nykarleby,stadsdirektörer,Mats Brandt

Stadsdirektör Mats Brandt har inte några konkreta förslag till åtgärder i det här skedet men stadsstyrelsen i Nykarleby kommer att diskutera läget på sitt möte den 10 juni.

- Prognosverktygen verkar inte hitta den rätta nivån, därför blir det sådana kast. En stor orsak till skatteminskningen är den kraftiga befolkningsminskningen på ett 70-tal personer under fjolåret, säger Mats Brandt.