Hoppa till huvudinnehåll

Filmrecension: Rocketman – en briljant musikalfantasi om Elton John

Elton John (Taron Egerton) spelar piano inför en stor publik.
Och så sjunger alla med! Elton John (Taron Egerton) tar ton på Dodger Stadium. Elton John (Taron Egerton) spelar piano inför en stor publik. Bild: © 2018 PARAMOUNT PICTURES. ALL RIGHTS RESERVED. Rocketman,Taron Egerton

Filmen om Elton John är extra allt. Den är så sorglig att det river i hjärtat och så livfull att man blir rörd. Den är kaotisk och rolig, den glittrar och sprakar och serverar hitlåtar med sådan energi att man vill stiga upp och dansa.

Är filmen överdriven? Ja.
Spelar det nån roll? Nej. Bara ta emot och njut.

Elton John (Taron Egerton) iklädd en paljettbeströdd orangedräkt med stora röda vingar och en mössa med paljetter och horn.
Överdriven? Snarare färgstark tycks Elton John (Taron Egerton) tänka. Elton John (Taron Egerton) iklädd en paljettbeströdd orangedräkt med stora röda vingar och en mössa med paljetter och horn. Bild: © 2018 Paramount Pictures. All Rights Reserved. Taron Egerton,Rocketman

Rocketman är berättelsen om den lilla pojken som vill ha en kram men möts av kyla. Musikern ingen tror på men som till sist blir hyllad av alla. Stjärnan som missbrukar alkohol, droger, sex och shopping. Det är uppgång och fall och en come back.

Elton John, eller Reginald Dwight som han heter som liten, växer upp i ett hem där mamman (Bryce Dallas Howard) och pappan (Steven MacKintosh) hatar varandra och syrligheterna haglar genom luften. Den enda som stöder lilla Reggie och hans musikalitet är mormor (Gemma Jones).

Ivy (Gemma Jones) sitter tillsammans med barnbarnet Reggie / Elton John (Kit Connor) i soffan.
Mormor (Gemma Jones) och Reggie (Kit Connor). Ivy (Gemma Jones) sitter tillsammans med barnbarnet Reggie / Elton John (Kit Connor) i soffan. Bild: © 2018 Paramount Pictures. All Rights Reserved. Rocketman,Gemma Jones,Kit Connor

Reggie blir vuxen och tar artistnamnet Elton John (Taron Egerton) och möter låtskrivaren Bernie Taupin (Jamie Bell). Och resten är historia.

Bernie Taupin (Jamie Bell) och Elton John (Taron Egerton) sitter på golvet och skriver musik.
Bernie Taupin (Jamie Bell) och Elton John (Taron Egerton) blir bästa vänner direkt. Bernie Taupin (Jamie Bell) och Elton John (Taron Egerton) sitter på golvet och skriver musik. Bild: © 2018 Paramount Pictures. All Rights Reserved. Rocketman,Taron Egerton,Jamie Bell

Men det är Elton John som är Stjärnan och vi får alla klassiska element vi vanligen ser i filmer om rock- och popstjärnor - den svåra starten, den hänsynslösa managern och den magiska stunden på scenen då allt vänder.

Elton John (Taron Egerton) och John Reid (Richard Madden) sitter tätt tillsammans på en trappa och ler.
Elton John (Taron Egerton) förälskad i den blivande managern John Reid (Richard Madden). Elton John (Taron Egerton) och John Reid (Richard Madden) sitter tätt tillsammans på en trappa och ler. Bild: © 2018 Paramount Pictures. All Rights Reserved. Rocketman,Taron Egerton,Richard Madden

Det är svårt att värja sig för Rocketman. Den spelar med känslor på ett oemotståndligt sätt.

Och när det hela serveras med ett stort hjärta och översvallande energi är det bara skönt att få fälla en tår eller två i den glittrande, varma filt som filmen sveper om oss.

Filmmusikal redo för scenen

Rocketman påminner om en musikal och det skulle inte förvåna om den snart dyker upp som teaterversion.

Ibland är låtarna invävda i handlingen på ett realistiskt sätt, som då Elton John uppträder på Dodger Stadium. Men oftast är sångnumren mer en fantasi eller drömsekvens.

Och varje gång är det lika roligt då du hör de första ackorden och inser vilken låt som kommer till näst.

Och alldeles särskilt kittlande är det då vi hör en ung Elton John sitta vid pianot och pröva melodier och vi kan ana ett första utkast till Candle in the Wind.

Rocketman vs Bohemian Rhapsody

Det är omöjligt att inte jämföra Rocketman med fjolårets framgångsrika Bohemian Rhapsody som handlade om Freddie Mercury. Båda filmerna skildrar en brittisk glamrockare som haft en uppseendeväckande stil och som båda också länge tvingades dölja sin homosexualitet.

Dessutom har filmerna delvis samma regissör. Dexter Fletcher var nämligen den som hoppade in och färdigställde Bohemian Rhapsody då Bryan Singer blev avskedad.

Men om Bohemian Rhapsody var bra, är Rocketman superbra.

Elton John (Taron Egerton) spelar piano och börjar sväva upp i luften.
Elton Johns (Taron Egerton) första spelning på legendariska Troubadour i Los Angeles. Och musiken lyfter både publik och sångare. Elton John (Taron Egerton) spelar piano och börjar sväva upp i luften. Bild: © 2019 PARAMOUNT PICTURES. ALL RIGHTS RESERVED. Rocketman,Taron Egerton

Rocketman är nämligen en film där man från början haft klart för sig vad man vill berätta och även hur man gör det rent visuellt.

Rami Malek fick en Oscar för rollen som Freddie Mercury. Taron Egerton, som sjunger alla låtar i filmen, är nu en stark kandidat till en Oscar för bästa manliga huvudroll 2020.