Hoppa till huvudinnehåll

Fullt hus när Careeria ordnar sin första avslutningsfest: "Vi lär oss först att krypa"

Avanti-salen i Konstfabriken var fullsatt när det nya yrkesinstitutet Careeria ordnade sin första stora fest.

Yrkesinstitutet Careeria firade sin första avslutningsfest någonsin i Konstfabriken i Borgå på onsdag. På plats var 300 studerande och mer än 160 föräldrar.

Jasmin Lampinen och Anni Sorvisto har studerat till närvårdare. De tänker båda studera vidare och väntar båda med spänning på inträdesförhören till sjukskötarutbildningen.

- Det känns jättekul att äntligen ha blivit färdig. De här tre åren gick jättesnabbt. Det har varit roligt och jag känner att jag är i rätt bransch, säger Jasmin Lampinen.

Utexaminering på gång i festsal.
Jasmin Lampinen och Anni Sorvisto har studerat till närvårdare. Utexaminering på gång i festsal. Bild: Yle/Mikael Kokkola andra stadiets utbildning,Borgå,Jasmin Lampinen, Anni Sorvisto

Anni Sorvisto känner också att hon är i rätt bransch.

- De vet jag på känslan jag har när jag jobbar, jag trivs på riktigt och bryr mig om jobbet.

De studerande som nu utexamineras från Careeria har inlett sina studier vid Amisto, Edupoli eller Point College.

Blommor för studerande.
Många rosor delades ut på onsdagen. Blommor för studerande. andra stadiets utbildning,Borgå,careeria

Jasmin Lampinen och Anni Sorvisto i började sina studier på Amisto. De har har inte märkt mycket av sammanslagningarna. Tiden har gått snabbt med trevliga studiekamrater och bra lärare.

- Inte har jag egentligen märkt någon skillnad. Skolans placering har förändrats ett par gången men vi har haft samma lärare, säger Anni Sorvisto.

Amisto och Edupoli slogs samman i början av 2018. Från och med januari 2019 förenade Point College och Edupoli sina krafter och bytte namn till Careeria.

Utexaminering på gång i festsal.
Johan Söderberg och vd Sari Gustafsson. Utexaminering på gång i festsal. Bild: Yle/Mikael Kokkola andra stadiets utbildning,Borgå,Johan söderberg, Sari Gustafsson

Careerias våravslutning firades pampigt i Konstfabriken på onsdag förmiddag.

- Det är symboliskt och historiskt att vi nu är här. Nu är vi här, nu är vi ihop och vi är stora. Början har varit full av hopp. Vi är tillräckligt stora och har ett bra utbud, säger Careerias vd Sari Gustafsson.

Utexaminering på gång i festsal.
Careerias nya logo syntes stort under festen. Utexaminering på gång i festsal. Bild: Yle/Mikael Kokkola andra stadiets utbildning,Borgå,Dimission,careeria

Det första halvåret har gått bra men ännu finns mycket att göra för att utveckla Careeria. Tanken var att börja med rent bord efter sammanslagningen.

- Vi lär oss först att krypa, säger Sari Gustafsson.

Hon tror det tar fyra till fem år att få allting att klaffa.

- Men det ser bra ut. Ekonomin är stabil, vi har tillräckligt med personal och alla är ganska ivriga.

Utexaminering på gång i festsal.
Fullt hus i Avanti-salen. 300 studerande kom till festen. Utexaminering på gång i festsal. Bild: Yle/Mikael Kokkola andra stadiets utbildning,Borgå,Dimission,careeria

Sari Gustafsson öppnade tillställningen och betonade i sitt tal till de studerande att de måste vara beredda på förändring.

- Den allra viktigaste förmågan är att lära sig hela tiden nytt och vara färdig för förändring. Det är också viktigt att ha empati och känslor med och vara nära människan när man är i arbetslivet. Det kan inte en robot eller artificiell intelligens sköta, säger Gustafsson.

Hon berättar att många av de utexaminerade redan har hittat jobb. Det finns ett stort sug efter arbetskraft och hon får ta emot samtal från företag som letar efter arbetstagare.

Utexaminering på gång i festsal.
Utexaminering på gång i festsal. Bild: Yle/Mikael Kokkola andra stadiets utbildning,Borgå,Dimission,careeria

På avslutningsfesten talade dessutom Borgå biträdande stadsdirektör Fredrick von Schoultz och rektor Pasi Kankare. De studerande fick också en hälsning från Borgå företagare.

Sedan var det dags att dela ut betyg och stipendier. Allt som allt blir 487 studerande färdiga från Careeria i vår.

Läs också