Hoppa till huvudinnehåll

Här finns Österbottens sämsta vägar – ”Man kryssar mellan gropar och lagningar”

Rangsbyvägen i Närpes.
Rangsbyvägen i Närpes. Rangsbyvägen i Närpes. Bild: Yle/Jakob Lillas vägar,Närpes,Rangsby,dålig väg

Rangsbyvägen i Närpes omnämns som en av de sämsta i Österbotten. Andra dåliga vägar är bland andra Byvägen i Larsmo och Koskövägen i Kvevlax.

Yle Österbotten bad publiken om tips på var de sämsta vägarna i Österbotten finns. Vi fick in över hundra svar, av vilka nästan en fjärdedel gäller en och samma väg, nämligen Rangsbyvägen i Närpes.

Det är i första hand det asfalterade vägavsnittet mellan Strandvägen och Norrnäsvägen som folk klagade på.

Frågan vi ställde löd: Vilken är den värsta väg du kör på och på vilket sätt är den usel? Så här står det i några av kommentarerna:

”Rangsbyvägen nummer 6765. Kör man runt en grop i asfalten så kör man i en ny, bara en tidsfråga innan nånting går sönder på bilen”

”Den asfalterade delen av Rangsbyvägen i Närpes är i riktigt dåligt skick. Många i byn, inklusive jag själv, har fått fjädring och fälgar förstörda i de stora djupa hålen och breda sprickorna i vägen. Vägen är dessutom nedsjunken i kanterna, så på vissa ställen är nivåskillnaden mellan mitten och dikeskanten 30–40 centimeter.”

”Rangsbyvägen igenom Rangsby är bedrövlig bara ingen ojämn yta utan nu är det bara hål på hål och djupa sådana och den har sett ut så i massor av år. Nu behöver det absolut göras något. Det är väl inte meningen att vi skall behöva förstöra våra bilar och inte får vi någon ersättning heller. Så skärpning nu vägverket. Gör något!"

Bedrövliga Rangsbyvägen

Klas Söderman har bott hela sitt liv i Rangsby, och han har själv varit med och asfalterat vägen när den byggdes om i början av 1980-talet. Han bekräftar att vägen är mycket dålig.

– Den är i bedrövligt skick och det borde faktiskt göras någonting åt den. Vi har mycket bussar och stockbilar som kör dygnet runt och grusbilar som kommer ner från Övermark, så det är verkligen tung trafik på vägen, berättar Söderman.

En man står vid sidan av en väg och pekar mot vägen.
Klas Söderman. En man står vid sidan av en väg och pekar mot vägen. Bild: Yle/Jakob Lillas Närpes,Rangsby,dåliga vägar

Görs det någonting åt beläggningen på vägen?

– Ja, ibland kommer de med en bil med en liten släpvagn efter. De fyller igen en 20–30 hål, och så är det färdigt.

Hur länge håller de lappningarna?

– Det beror på, om det är sol och varmt så håller de ju längre. Kommer det regn följande dag så är det likadant ett par dagar senare.

Söderman berättar att det bor ungefär 300 personer i Rangsby, och vägen är rätt vältrafikerad av såväl tyngre som lättare fordon.

– På lördagskvällarna när det är dans på Fagerö är det som ett pärlband av bilar här längs vägen.

Enligt Söderman har yrkestrafikanterna som rör sig längs vägen nog försökt påpeka vägens dåliga skick, men ingenting händer.

Hål i vägen.
Rangsbyvägen. Hål i vägen. Bild: Yle/Jakob Lillas Rangsby,Närpes,dåliga vägar

Vägens skick blir bara sämre för varje år.

– Allt det här borde rivas bort, och så borde man fylla upp där det behövs så att grunden blir som den ska. På vissa ställen skiljer det nästan en halvmeter i höjd mellan ena vägkanten och andra. Att lappa lite här och där har ingen betydelse, menar Söderman.

Dåliga vägar från norr till söder

Det är dock inte bara Rangsbyvägen som gör anspråk på den tvivelaktiga äran att kunna kalla sig Österbottens sämsta väg.

Andra vägar som aspirerar på titeln är Byvägen i Bosund och Koskövägen i Kvevlax. Även Såkavägen i Karleby, Flygfältsvägen i Kronoby, Vöråvägen i Vörå och Vassorvägen i Korsholm får ett par röster vardera.

”Byvägen i Bosund, Larsmo. Vet inte hur många vårar man hållit på å lappat hålen i den men det håller inte ens hela sommaren. Man måste använda båda filerna för att ta sig fram utan att vara rädd att ha sönder bilen.”

”Såkavägen är som ett potatisland.”

”Koskövägen i Kvevlax. Katastrof på alla sätt.”

Av vägarna längre söderöver nämns bland andra Strandvägen mellan Korsnäs och Molpe samt Östra linjen i Yttermark.

”Östralinjen i Yttermark=måste vara en av de sämsta i landet med tanke på hur många hushåll som finns längs den vägen. Det finns en massa hål i beläggningen ut efter halva sträckan,efter andra halva sträckan som består av grusväg är knappt körbar på våren och på hösten, totala vägsträckan är ca 16km och borde absolut få ordentlig beläggning.”

Artikeln skriven av Jakob Lillas