Hoppa till huvudinnehåll

IS: Veikkaus var redo att ge Leo Komarov tillstånd att spela i hockey-VM – småskada satte stopp för en otippad landslagscomeback

Leo Komarov spelade World Cup i Toronto i september 2016.
Leo Komarov spelade World Cup i Toronto i september 2016. Leo Komarov spelade World Cup i Toronto i september 2016. Bild: Matti Raivio / All Over Press Leo Komarov

NHL-spelaren Leo Komarov var sugen på att avsluta säsongen med hockey-VM i Slovakien. Komarovs sponsoravtal med Veikkaus konkurrent har inte möjliggjort landslagsspel under de senaste säsongerna, men förhandlingar bakom kulisserna resulterade i att Veikkaus var villigt att lätta på sanktionerna och låta Komarov stå till landslagsledningens förfogande.

Finlands VM-lag hade bara två spelare – Henri Jokiharju och Juho Lammikko – med NHL-erfarenhet från säsongen 2018–19. Skadeproblem och kontraktsförhandlingar var de huvudsakliga orsakerna till att tiotals andra finländska NHL-spelare tackade nej.

New York Islanders-anfallaren Leo Komarov har senast spelat landslagshockey i World Cup hösten 2016. För hans del har ett sponsorkontrakt med Veikkaus konkurrent Nordicbet satt punkt för landslagskarriären, åtminstone tills vidare.

Ilta-Sanomat som på onsdagen skriver om att Komarov trots det ikraftvarande sponsoravtalet var intresserad och aktuell för hockey-VM har pratat med spelaren själv.

– Jag drogs med en liten skada som jag var tvungen att rehabilitera direkt efter säsongsavslutningen. Ett stort grattis till alla spelare i laget.

Komarov tecknade sitt sponsoravtal våren 2017.

– Det här betyder väl att landslagsmatcherna är över för tillfället, sade Komarov och insåg själv vilka konsekvenser avtalet skulle få.

"Vi respekterar samarbetsavtalet"

Veikkaus är en av hockeylandslagets huvudsponsorer och i samarbetsavtalet finns en klausul om att spelarna inte får samarbeta med spelbolagets konkurrenter. Det säger förbundets verkställande direktör Matti Nurminen till tidningen.

– Jag kan inte ta ställning till enskilda spelare, men allmänt sett kan jag konstatera att vi respekterar vårt samarbetsavtal med Veikkaus. En spelare som har ett samarbetsavtal med Veikkaus konkurrent kan därför inte tas ut till landslaget.

Enligt Ilta-Sanomats uppgifter ska hemliga trepartsförhandlingar mellan förbundet, Komarov och Veikkaus ha resulterat i att Komarov skulle ha stått till landslagets förfogande i Slovakien.

Den här gången satte en skada stopp för deltagande men Komarov själv lämnar dörren på glänt beträffande framtida landslagsuppdrag.

– Vi får väl se om en sådan situation igen dyker upp, säger Komarov.

Läs också