Hoppa till huvudinnehåll

Kina överväger att använda sällsynta jordartsmetaller i handelskriget mot USA

En gruva för sällsynta jordartsmetaller i provinsen Jiangxi i mellersta Kina
En gruva för sällsynta jordartsmetaller i provinsen Jiangxi i mellersta Kina En gruva för sällsynta jordartsmetaller i provinsen Jiangxi i mellersta Kina Bild: EPA/STR CHINA OUT Kina,Sällsynta jordartsmetaller

Kina överväger att använda så kallade sällsynta jordartsmetaller som ett vapen i handelskonflikten med USA. Kina kontrollerar 95 procent av tillgången till dessa 17 grundämnen, som bland annat används i tillverkningen av smarttelefoner, kameror, radarsystem, missiler och lampor.

Statliga medier uppger att regeringen hotar att inte längre sälja dessa sällsynta jordartsmetaller till länder som kunde utnyttja dem mot Kina.

- Trots att den inhemska efterfrågan är vår högsta prioritet så vill Kina göra sitt bästa för att tillfredsställa den globala efterfrågan, förutsatt att de används för legitima ändamål, skriver till exempel den officiella nyhetsbyrån Xinhua.

- Men det kinesiska folket accepterar inte om sällsynta jordartsmetaller används mot Kina.

Lantaniderna är sällsynta jordartsmetaller.
Kina producerar 95 procent av världens sällsynta jordartsmetaller Lantaniderna är sällsynta jordartsmetaller. Bild: Agricultural Research Service jordartsmetaller

Även den inflytelserika tidskriften Global Times, som anses återspegla den kinesiska ledningens tänkande, skriver att sanktioner mot USA övervägs.

Tidningens chefredaktör Hu Xijin, som bekräftar det på Twitter, skriver också att Kina överväger andra motåtgärder.

- Enligt den information som jag har, så överväger Kina allvarligt att begränsa exporten av sällsynta jordartsmetaller till USA och man överväger även andra åtgärder.

Nästan monopol

Kina producerar över 95 procent av dessa metaller och till exempel amerikanska företag får över 80 procent av sina sällsynta jordartsmetaller från Kina, enligt den senaste statistiken.

President Xi Jinping besökte förra veckan ett bolag som producerar sällsynta jordartsmetaller. Det uppfattades allmänt i omvärlden som ett förtäckt hot mot USA och andra industrialiserade länder som är helt beroende av Kinas produktion.

Internationella analytiker är ändå osäkra på om Kina verkligen är redo att inom en snar framtid stoppa exporten av dessa metaller.

Sällsynta jordartsmetaller är trots namnet inte sällsynta men de är dyra att utvinna
Sällsynta jordartsmetaller är trots namnet inte sällsynta men de är dyra att utvinna Sällsynta jordartsmetaller är trots namnet inte sällsynta men de är dyra att utvinna Bild: EPA/STR CHINA OUT Kina,Sällsynta jordartsmetaller

Ett snabbt exportstopp kunde bland annat leda till en snabbare utveckling av alternativa material och effektivera försöken att köra igång gruvor för sällsynta jordartsmetaller på andra håll än i Kina.

Sällsynta jordartsmetaller är trots namnet inte sällsynta i sig, men de är dyra att utvinna, men om priset skjuter i höjden kan det igen bli lönsamt att återöppna gruvor till exempel i USA och Australien.

Dramatiska följder

Å andra sida är Kina allt mer oroat av USA:s aggressiva åtgärder mot den kinesiska telekomjätten Huawei, och överväger därför olika motåtgärder.

Om begränsningar trots allt införs, så drabbar det inte bara amerikansk industri utan även USA:s militär som använder sällsynta jordartsmetaller för många olika ändamål bland annat i radarsystem, styrsystem för missiler, elbilar, vindturbiner och i pansarvagnar.

Experter påpekar att Kina har använt dessa metaller i utpressningssyften tidigare, bland annat mot Japan år 2010.

Ett exportstopp kunde snabbt få dramatiska följder världen över även om många företag har förberett sig genom att fylla på sina lager av sällsynta jordartsmetaller.

Källor: Reuters, Yle

Läs också