Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: SFP:s väljare en heterogen skara, domen för dödsskjutningen i Syndalen ändras inte, din lunch blir forskningsobjekt

En väljare sätter sin röst i valurnan.
En väljare sätter sin röst i valurnan. Bild: Pekka Tynell / Yle EU-valet 2019,val,valdeltagande

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Svenska folkpartiet lyckas locka en heterogen skara med väljare, visar data från EU-valet. Såväl lågutbildade som högutbildade röstar på SFP och anhängarna bor både i storstäder och på landsbygden.

Domarna i dödsskjutningsolyckan i Syndalen i Hangö ändras inte. Högsta domstolen beviljar inte besvärstillstånd.

Barnskyddet placerade Agnetas 10-åriga svenskspråkiga son i finsk enhet: "Om han behövde tala fanns det ingen som förstod vad han sa".

Vad brukar du äta till lunch? Det vill forskare vid Åbo universitet veta. Därför har de startat en lunchrestaurang, där de kan samla in information om lunchgästers matvanor och upplevelser.

Vem som helst kan börja segla. Inga förhandskunskaper krävs men tålamod och att kunna låta bli att ha bråttom är uppskattade egenskaper. På tisdagen samlades seglingsintresserade i Tolkis i Borgå.

Kina överväger att använda så kallade sällsynta jordartsmetaller som ett vapen i handelskonflikten med USA. Kina kontrollerar tillgången till 95 procent av dessa 17 grundämnen, som bland annat används i tillverkningen av smarttelefoner, kameror, radarsystem, missiler och lampor.

Vädret

Det ostadiga vädret fortsätter. Ett regnområde rör sig norrut. I eftermiddag blir det uppehållsväder västerifrån.

I landets södra och mellersta delar, norra Österbotten och Kajanaland ligger temperaturen mellan 12 och 17 grader. I Lappland ligger temperaturen mellan 7 och 12 grader.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes