Hoppa till huvudinnehåll

Nu avgörs den internationella Mirjam Helin-tävlingen i sång - se finalen med svenskt referat på Yle Teema Fem 29.5 kl.18.30

De åtta finalisterna i Mirjam Helin-sångtävlingen.
Finalisterna är Jussi Juola (Finland), Teaa An (Sydkorea), Rodrigo Sosa Dal Pozzo (Italien/Venezuela), Johanna Wallroth (Sverige), Olga Cheremnykh (Ryssland), Bryan Murray (USA), Palesa Malieloa (Sydafrika) och Stefan Astakhov (Tyskland). De åtta finalisterna i Mirjam Helin-sångtävlingen. Bild: Heikki Tuuli Mirjam Helin -sångtävling

Idag (29.5) är dags för final i den internationella Mirjam Helin-tävlingen. Åtta sångare har vaskats fram och de tävlar i kväll i Musikhuset i Helsingfors. Finalen direktsänds på Yle Teema/Fem med start kl.18.30 och refereras på svenska av Bertil Blom.

475 sångare sökte till tävlingen - åtta deltar i finalen

Hela 475 sångare sökte till tävlingen och 46 begåvningar från 20 olika länder fick komma till Helsingfors för att tävla. Tre av dem var finländare: sopranen Virva Puumala, barytonen Henri Tikkanen och basen Jussi Juola. Nu återstår Juola som tillsammans med sju andra gör upp om segern.

Mirjam Helin-tävlingen är känd för sin höga nivå, sin krävande repertoar och sin namnkunniga jury. Och för sina priser. Sammanlagt 173 000 € delas ut och vinnaren i dam- respektive herrklassen får 30 000 €.

De tävlande är Teaa An (Sydkorea), Stefan Astakhov (Tyskland), Olga Cheremnykh (Ryssland), Jussi Juola (Finland), Palesa Malieloa (Sydafrika), Bryan Murray (USA), Rodrigo Sosa Dal Pozzo (Italien/Venezuela) och Johanna Wallroth (Sverige).

Musikmecenaten Mirjam Helin lade grunden för tävlingen

Mirjam Helin (1911-2006) var sånglärare och professor och en stor musikmecenat. I samband med sin 70-årsdag donerade hon en stor summa pengar till Finska kulturfonden. Summan blev grundplåten till det som idag är en av Europas största sångtävlingar.

Mirjam Rokkanen-Helin ensikonsertin aikaan 1938.
Mirjam Helin 1938 Mirjam Rokkanen-Helin ensikonsertin aikaan 1938. Bild: Mirjam Helinin perhearkisto Mirjam Helin

Tävlingen ordnas vart femte år och bland tidigare vinnare finns namn som Elina Garanca, Julia Lezhneva och Olaf Bär. Alla är de idag stora affischnamn inom den klassiska musikvärlden.

Stjärnspäckad jury

Också juryn är stjärnspäckad: Jorma Silvasti (ordförande), Olaf Bär, Ben Heppner, Vesselina Kasarova, François Le Roux, Waltraud Meier, Deborah Polaski och inte minst Kiri Te Kanawa. Alla är professionella sångare.

Nyzeeländska sopranen Kiri Te Kanawa
Nyzeeländska sopranen Kiri Te Kanawa sitter i juryn för årets Mirjam Helin-tävling. Nyzeeländska sopranen Kiri Te Kanawa Bild: Grzegorz Michalowski / EPA Kiri Te Kanawa

Sångarna ackompanjeras av Radions symfoniorkester som dirigeras av Hannu Lintu. Redaktörer är Riikka Holopainen, Inari Tilli och Ahti Paunu och för det svenska referatet i flerljud står Bertil Blom.

Finalen direktsänds på Yle Teema/Fem onsdag 29.5 kl.18.30-23.00 med avbrott för TV-nytts sändning.

Läs också