Hoppa till huvudinnehåll

Polisen undersöker snön på Blåbærfjellet nästa vecka

Ett snöklätt fjäll i Norge.
Blåbærfjellet i Norge. Ett snöklätt fjäll i Norge. Bild: Yle/Evert Rönnqvist Blåbærfjellet,Tamokdalen,Norge,snö,vinter,fjäll,berg

Norska polisen hoppas kunna ta sig upp på Blåbærfjellet för att undersöka snön nästa vecka. Om det inte ser ut att komma mer snö kan man hjälpa våren på traven med aska eller kalk.

Nielsen säger att snön i lavinområdet kan vara ganska hårt packad och det är därför man nu vill undersöka snön närmare för att kunna bestämma hur man ska gå vidare.

- Vi kommer att flyga upp två eller tre poliser och eventuellt en lavinhund för att kontrollera snödjupet, snöns konsistens och övriga förhållanden på fjället, säger Nilsen.

Alternativen är att genast börja söka efter den fjärde skidåkaren, låta naturen sköta snösmältningen eller att sprida aska eller kalk på snön för att göra solens strålar effektivare.

Aska eller kalk på snön förutsätter att det inte kommer mer snö ovanpå askan.

- Här kan komma snö ännu i juni, säger Nilsen.

Flera laviner påverkar snödjupet

Snödjupet på ett av fjällen bredvid Blåbærfjellet är fortfarande ungefär 260 centimeter. Hur djup snön på Blåbærfjellet är vet inte polisen eftersom det har gått flera laviner på fjället under vintern.

- Normalt brukar det börja finnas bara fläckar på fjället den här tiden på året, men vi har haft en ovanligt kall vår i år, säger länsman Andreas Nilsen på polisen i Tromsö.

Norska försvaret har med jämna mellanrum gjort sina övningsflygningar med helikopter över området för att för polisens räkning undersöka snöläget.

I januari dog fyra skidturister, varav tre var från Österbotten, i en lavin på Blåbærfjellet i Tamokdalen i Norge. Tre personer har hittats men en ligger fortfarande begraven i snön.

Uppdaterad 17:08 med kommentarer av länsman Andreas Nilsen

Läs också