Hoppa till huvudinnehåll

Segling är en hobby för alla: ”Det finns hela tiden något att göra när man seglar”

Människor som åker i en segelbåt
Deltagarna fick under kvällen åka ut med H-båt på Emsalöfjärden. Människor som åker i en segelbåt Bild: Yle/Rebecka Svedberg segling,Borgå,Emsalö,Tolkis,segelbåtar,borgå segelsällskap

På tisdagskvällen samlades seglingsintresserade vid Kugghamn i Tolkis för att pröva på att segla med H-båtar.

På Emsalöfjärden är det perfekt vind för segling på tisdagskvällen. Under kvällen ordnas en testdag för alla som är seglingsintresserade.

Det är Borgå segelsällskap (BSS) som håller i trådarna för evenemanget som ordnas vid deras klubbhamn, Kugghamn i Tolkis.

Tanken är att man genom evenemanget ska locka till sig fler medlemmar och få fler att bli intresserade av segling.

En hamn med segelbåtar fastspända i bryggan
BSS hamn, Kugghamn En hamn med segelbåtar fastspända i bryggan Bild: Yle/Rebecka Svedberg segling,Borgå,Emsalö,Tolkis,segelbåtar,borgå segelsällskap

Evenemanget börjar med en kort presentation av segelsällskapets nyhet för i år, BSS sailing center, som riktar sig till både till vuxna och unga vuxna. Man behöver inte ha en egen båt för att vara med.

På plats under kvällen finns Fredrik Bärlund som driver kölbåtsnämnden vid BSS.

- Man behöver inte ha en egen båt. Tanken är att man kommer ut på vattnet om man är med i seglingscentret.

Varierande kunskaper

Alla som har tagit sig till Tolkis den här kvällen har någon form av erfarenhet av att segla. På plats finns både erfarna seglare och riktiga nybörjare.

Terhi Nissinen är en av dem som nyligen fått segling som hobby.

- Jag började på BSS kurs först i slutet av april och har under maj månad fått öva på att segla. Jag är mycket intresserad. Vädret är bra varje gång man kommer för att segla.

En man i seglarklädsel framför en segelbåt
Kasper Haapavaara är redan en erfaren seglare. En man i seglarklädsel framför en segelbåt Bild: Yle/Rebecka Svedberg segling,Borgå,Emsalö,Tolkis,segelbåtar,borgå segelsällskap

Nissinen är på plats för att lära sig mera om segling.

- Här är det lätt att öva på att segla för jag har nämligen ingen egen båt. Man kan fundera hur mycket man vill få ut av seglingen, om man någon gång i framtiden skulle skaffa sig en egen båt.

En mer erfaren deltagare är Kasper Haapavaara.

- Jag har seglat sedan barnsben.

Haapavaara berättar att han äger en egen segelbåt men att han har kommit till testdagen för att han är intresserad av att börja tävla.

Segling är en hobby som passar alla

Det krävs inga förhandskunskaper för att börja segla, utan det är bara att börja så lär man sig sakta men säkert.

- I viss mån kan det vara bra att ha tålamod, speciellt om det är svaga vindar. Man ska kanske inte heller alltid ha så bråttom, funderar Fredrik Bärlund.

Terhi Nissinen är inne på samma linje.

En kvinna och en man i en segelbåt
Terhi Nissinen har börjat segla för bara en dryg månad sedan. En kvinna och en man i en segelbåt Bild: Yle/Rebecka Svedberg segling,Borgå,Emsalö,Tolkis,segelbåtar,borgå segelsällskap

- Segling passar säkert vem som helst. Man kan segla på många olika sätt i olika åldrar så segling passar för ganska många.

Nissinen berättar att det finns många bra saker med segling.

- Det finns hela tiden något att göra när man seglar. Man kommer nära naturen, man kan förflytta sig från ett ställe till ett annat och man får se nya ställen.

Dyr hobby?

Segling kan ofta upplevas som en av de dyrare hobbyerna. Det här håller dock ingen av dem som Yle Östnyland pratar med med om.

- Segling kan vara dyrt men alla saker här i världen kan väl vara dyra. Det är inte meningen att vår verksamhet ska vara dyr. Du betalar en medlemsavgift och det är allt, berättar Fredrik Bärlund.

En man står i en motorbåt
Fredrik Bärlund körde motorbåt brevid H-båtarna under kvällen. En man står i en motorbåt Bild: Yle/Rebecka Svedberg segling,Borgå,Emsalö,Tolkis,Fredrik Bärlund

Terhi Nissinen håller inte heller med, i alla fall med tanke på den situation hon befinner sig i nu.

- Det som kostar är att gå på kurs och skaffa sig baskunskap och att skaffa till sig tillräckligt varma kläder, säger Nissinen och skrattar.

Deltagarna fick under kvällen åka med två stycken H-båtar för att pröva på att segla. Enligt Fredrik Bärlund är vinden idealisk för segling. Han tippar på att det blåser mellan 4 och 5 meter per sekund.