Hoppa till huvudinnehåll

Skolorna i Kvarkenområdet satsar på rymden - bygger en egen satellit

Vintergatan över Barösund.
Data från minisatelliten ska vara tillgänglig för företag. Vintergatan över Barösund. Bild: Marcus Rosenlund supermassiva svarta hål,rymden,Vintergatan

Kvarken ska få en egen satellit. Med hjälp av miljonstöd från EU ska högskolor på bägge sidor om Kvarken förverkliga ett gemensamt rymdcentrum.

Det handlar om ett projekt som leds av Vasa universitet. Med i arbetet är också Yrkeshögskolan Novia, Umeå universitet, Luleå tekniska universitet och sex andra högskolor.

Tillsammans ska dessa aktörer grunda något man kallar för Kvarken Space Center.

Egen satellit

Det ska byggas en egen minisatellit som ska vara klar inom ett par år. En mottagarantenn som kan ta emot data från satelliter ska placeras på vetenskapsbiblioteket Tritonias tak.

Vetenskapsbiblioteket Tritonia i Vasa.
Här på Tritonias tak ska man placera en mottagarantenn. Vetenskapsbiblioteket Tritonia i Vasa. Bild: Yle/Joni Kyheröinen vasa

Ett drygt tre år långt forsknings- och utvecklingsprojekt kopplat till rymdcentret har nyligen beviljats knappt 1,9 miljoner euro i EU-stöd.

– Genom rymddata kan vi få värdefull information gällande till exempel fjärranalys, plats- och tidsbestämning och övrig kommunikation, säger Heidi Kuusniemi, projektledare och chef för forskningsplattformen Digital Economy vid Vasa Universitet.

Rymdcentret ska hjälpa företag på båda sidorna om Kvarken att använda tillgänglig rymddata och via den utveckla sina affärsmöjligheter. Målsättningen är att det ska uppstå ett helt ekosystem som kan ta tillvara rymdens fördelar.

Centret ska fungera i samarbete med regionens högskolor och utvecklingsorganisationer för att locka sakkunniga till området.

Också i utbildande syfte

Man vill också väcka allmänhetens intresse för rymden. Skolor som exempelvis Vaasan lyseon lukio och Gymnasiet i Petalax kan dra nytta av projektet i sin undervisning.

– Det här projektet ska gagna hela samhället. Vi ser också fram emot ett värdefullt nätverkande på internationellt plan. Ny rymdekonomi är starkt på kommande ute i världen, och genom det här projektet är vi med i spetsen, säger Mari K. Niemi, som leder InnoLab vid Vasa universitet.