Hoppa till huvudinnehåll

Specialutredare Mueller har kommenterat utredningen om Trumps Rysslandskopplingar: "Hade Trump varit oskyldig hade vi sagt det"

Robert Mueller vid en presskonferens 29 maj 2019.
Specialutredare Robert Mueller. Robert Mueller vid en presskonferens 29 maj 2019. Bild: AFP / Lehtikuva Robert Mueller

Specialutredaren Robert Mueller har för första gången kommenterat utredningen om president Trumps eventuella Rysslandskopplingar i presidentvalskampanjen 2016.

Mueller uttalade sig inför den amerikanska kongressen på onsdag.

I sitt anförande antydde Mueller att Trump kan ha gjort sig skyldig till brott.

- Vi kunde inte säga om presidenten var skyldig eller oskyldig. Hade vi varit säkra på att presidenten var oskyldig hade vi sagt det, sade Mueller på onsdag.

Enligt Mueller saknade hans utredare möjligheten att dra presidenten inför rätta på grund av de direktiv som justitieministeriet hade gett.

Mueller konstaterade att Ryssland systematiskt blandade sig i presidentvalet 2016. Dataintrång, läckor och kampanjer i sociala medier förekom.

President Trump kommenterade Muellers uttalanden att ingenting har förändrats, bevisen var otillräckliga och att frågan nu är slutdiskuterad.

Utredningen pågick i två år, rapporten nästan 500 sidor lång

Mueller utredde också, förutom de eventuella ryska kopplingarna till valkampanjen, också om presidenten gjort sig skyldig till förhindrande av undersökningar och förhindrat den juridiska processen.

I rapporten presenterar Mueller tio tillfällen då Trump försökt hindra den juridiska processen, men Mueller hittade ändå inte tillräckligt med bevis för att kunna väcka åtal mot presidenten.

Muellers utredning pågick i nästan två år.

Trump själv ansåg att utredningen friade honom helt och hållet och har jämfört den med en häxjakt.