Hoppa till huvudinnehåll

Sydkoreas presidentpar anländer på officiellt statsbesök i juni

Sydkoreas president Moon-Jae In och hans fru Kim Jung-Sook kommer på besökt till Finland den 9 juni
Sydkoreas president Moon-Jae In och hans fru Kim Jung-Sook kommer på besök till Finland den 9 juni Sydkoreas president Moon-Jae In och hans fru Kim Jung-Sook kommer på besökt till Finland den 9 juni Bild: EPA-EFE/YONHAP SOUTH KOREA OU Moon Jae-in,Sydkorea

Sydkoreas president Moon-Jae In och hans fru Kim Jung-Sook kommer på officiellt statsbesök till Finland den 9 juni.De officiella välkomstceremonierna äger rum måndagen den 10 juni utanför presidentens slott och därefter hålls de officiella förhandlingarna inne på slottet.

President Sauli Niinistö och Moon Jae-In skall främst diskutera bilaterala relationer, regionala frågor och globala samarbetsfrågor enligt presidentens kansli.

Därefter håller presidenterna en presskonferens på slottet och på kvällen ordnas en festmiddag likaså i presidentens slott.

President Sauli Niinistö anländer till Seoul
President Sauli Niinistö besökte Sydkorea år 2012 då han deltog i en kärnvapenkonferens. President Sauli Niinistö anländer till Seoul Bild: Yonhap / EPA president niinistö

På tisdagen träffar Moon statsministern i dennes tjänstebostad Villa Bjälbo och därefter håller den sydkoreanska presidenten en föreläsning inför näringslivets representanter tillsammans med Niinistö.

President Tarja Halonen var värd år 2006 då Sydkoreas president förra gången besökte Finland. Den gången var det Roh Moo-Hyun som kom på officiellt statsbesök.

President Niinistö besökte Sydkorea år 2012 då han deltog i en internationell nedrustningskonferens i Seoul.

Moons popularitet dalar

Den förre människorättsjuristen Moon har gjort sig känd i omvärlden för sin nya "solskenspolitik" gentemot Nordkorea sedan han valdes till president år 2017.

Hans popularitet sköt i höjden i med det första toppmötet med Nordkoreas ledare Kim Jong-Un i fjol våras, men sedan dess har nedrustningsförhandlingarna stampat på stället och hans popularitet har dalat.

44 procent av tillfrågade sydkoreaner sade nyligen att de är missnöjda med hans jobb. Det är fyra gånger fler än då Moon var som populärast i fjol men Moon är trots det fortfarande betydligt mer populär än sina konservativa föregångare.

Toppmötet mellan Kim Jong-Un och Moon Jae-In avslutades på torsdagen med ett gemensamt besök på berget Paektu, som har stor symbolisk betydelse i Nordkorea. Nordkoreas första dam Ri Sol-Ju längst till vänster och Sydkoreas Kim Jung-Sook till höger.
Moon Jae-In och Kim Jong-Suuk besökte Nordkoreas heliga berg Kŭmgang-san i fjol Toppmötet mellan Kim Jong-Un och Moon Jae-In avslutades på torsdagen med ett gemensamt besök på berget Paektu, som har stor symbolisk betydelse i Nordkorea. Nordkoreas första dam Ri Sol-Ju längst till vänster och Sydkoreas Kim Jung-Sook till höger. Bild: EPA-EFE/PYONGYANG PRESS CORPS Kim Jong-un,Moon Jae-in,Ri Sol-ju,Kim Jung-sook

50 procent var missnöjda med hans ekonomiska politik men endast 13 procent var kritiska mot hans försonliga linje gentemot Nordkorea.

Asiens fjärde största ekonomi har lidit av krympande export fem månader i rad medan arbetslösheten fortsätter att öka.

Fram till måndag hade över 200 000 sydkoreaner skrivit under en adress där man kräver att Moon ställs inför riksrätt, eftersom han enligt kritikerna inte har försvarat nationens intresse i relationerna med Nordkorea.

Petitionen har ändå ingen chans att gå igenom eftersom Moons styrande parti har en klar majoritet i parlamentet.

Japans kronprinspar anländer i juli

I går meddelade presidentens kansli att Japans kronprins Akishino och prinsessan Kiko kommer på besökt till Finland den 2 juli.

President Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio träffar kronprinsparet i Gullranda den 3 juli.

Källor: Presidentens kansli, Yle

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes