Hoppa till huvudinnehåll

Svenske doldisen avgjorde i förlängningen – St. Louis Blues tog historisk seger i finalserien

Carl Gunnarsson jublar med två lagkamrater.
Carl Gunnarsson gjorde segermålet för St. Louis. Carl Gunnarsson jublar med två lagkamrater. Bild: Fred Kfoury III/Icon Sportswire ishockey,NHL,St. Louis Blues,Carl Gunnarsson

Carl Gunnarssons första mål i slutspelet kunde inte ha kommit vid ett bättre tillfälle. Svensken överlistade Tuukka Rask med ett slagskott i början av förlängningen och St. Louis Blues kvitterade finalserien. Att få avgöra den här matchen känns härligt, säger Gunnarsson.

Tuukka Rask räddade 34 skott i den andra finalmatchen men det var inte tillräckligt för att stoppa St. Louis Blues. St Louis tog en tung bortaseger då man vann med 3–2 efter förlängning och utjämnade finalserien till 1–1 i matcher.

Stor matchhjälte för St. Louis blev den svenske backen Carl Gunnarsson. Gunnarsson som hade i ett skott i stolpen i slutet av den ordinarie speltiden avgjorde matchen knappt fyra minuter in i förlängningen.

Under en avvaktade utvisning spelade St. Louis med sex spelare mot fem och Gunnarsson dunkade in segermålet från blålinjen. Målet var svenskens första någonsin i ett slutspel.

– Inför förlängningen sade jag åt tränaren att jag behövde en chans till. Det var tur att pucken gick in i förlängningen. Att få avgöra den här matchen känns härligt, jag gör inte så många mål och inget kommer i närheten av det här.

– Vi var inte nöjda med vår insats i den första matchen. Nu flög vi fram på isen och spelade bra under hela matchen, säger Gunnarsson på presskonferensen efter matchen.

Carl Gunnarsson talar på en presskonferens.
Carl Gunnarsson. Carl Gunnarsson talar på en presskonferens. Bild: Michael Tureski/Icon Sportswire ishockey,NHL,Carl Gunnarsson

Boston ledde matchen två gånger

Boston ledde den andra finalen vid två tillfällen i den första perioden. Charlie Coyle gjorde 1–0 efter knappt fem minuter men Robert Bortuzzo kvitterade efter 9.37.

40 sekunder senare gjorde svensken Joakim Nordström 2–1 för Boston men Vladimir Tarasenko kvitterade då fem minuter återstod av den första perioden.

– Vi jobbade stenhårt i 60 minuter i den här matchen. Vi höll mycket puck och spelade smart. Boston är väldigt bra på att försvara och det finns inte mycket utrymme på isen.

– Jag visste att vi skulle bli svåra att besegra i den här matchen. Vi har blivit ett bra och sammansvetsat lag, alla spelare spelar för varandra, säger Bluestränaren Craig Berube.

Tuukka Rask räddar ett skott mot St. Louis.
Tuukka Rask räddade 34 skott i den andra finalen. Tuukka Rask räddar ett skott mot St. Louis. Bild: Fred Kfoury III/Icon Sportswire ishockey,NHL,Tuukka Rask

Matt Grzelcyk fördes till sjukhus

Nattens seger var Blues första i en finalserie. Laget har spelat i Stanley Cup-final tre gånger tidigare (1968, 1969 och 1970) och samtliga gånger förlorat i fyra raka matcher.

– Det är en liten bonus att ge klubben första segern i en finalserie men vi kommer inte att sluta här, säger Gunnarsson.

Boston spelade med fem backar under större delen av nattens finalmatch. I slutet av den första perioden fick Matt Grzelcyk i en smäll i huvudet och var tvungen att åka till sjukhus.

– Vi väntar fortfarande på läkarnas utlåtande om honom, förhoppningsvis är han tillbaka till nästa match men vi vet inte. Grzelcyk är bra med pucken och det saknades på isen idag, St. Louis drog nytta av läget, säger Bostontränaren Bruce Cassidy.

Finalserien flyttar nu till St. Louis där nästa match spelas under natten till söndag finsk tid.

Resultat:

Boston – St. Louis 2–3 efter förlängning
04.44 1–0 Charlie Coyle (DeBrusk, Pastrnak) pp
09.37 1–1 Robert Bortuzzo (Bozak, Gunnarsson)
10.17 2–1 Joakim Nordström (Kuraly)
14.55 2–2 Vladimir Tarasenko (Schwartz)
63.51 2–3 Carl Gunnarsson (O´Reilly, Sundqvist)

Målvakter:
Tuukka Rask BOS 34/37
Jordan Binnington STL 21/23

1–1 i matcher

Läs också

Nyligen publicerat - Sport