Hoppa till huvudinnehåll

Birdlife: Stormen i Bottenviken kan bli förödande för flera fågelarter

Fågelskådare står på våtmark och blickar ut över havet.
Här på våtmarkerna i Liminglahti häckar kring hälften av Finlands kring 60 sydliga kärrsnäppor. Fågelskådare står på våtmark och blickar ut över havet. Bild: Clemens Küpper Birdlife,fågelskådning,vattenstånd,hav

Den pågående stormen i Bottenviken kan förstöra flera hotade fågelarters bon, varnar Birdlife Finland. Särskilt kritiskt är läget för den sydliga kärrsnäppan.

Enligt Birdlife Finland ser det ut som om den hotade arten sydlig kärrsnäppa kan få nästan alla sina bon förstörda på grund av de höga vattennivåerna.

Det här uppges vara ett stort bakslag, i och med att antalet individer av den arten precis har börjat stiga.

Också flera andra vadare och sjöfåglar som häckar på strandängar kan få det svårt på grund av att havsvattenståndet är ovanligt högt just nu vid häckningstiden.

Havsvattenståndet har på vissa håll varit en meter över medeltalet.

Tofsvipan, grågåsen och viggen väntas klara sig

Vissa arter, som tofsvipan och grågåsen, häckar tidigt och deras ägg har redan kläckts. De här arterna väntas klara sig undan den värsta förödelsen.

Också viggarna kan klara sig ganska bra eftersom de kan få en ny omgång ägg.

De flesta vadare hinner ändå inte häcka på nytt i vår.

Liminganlahti och Karlö som ligger vid Bottenviken hör till Finlands viktigaste våtmarker för fåglar. De låga vattennivåerna och strandängarna med låg växtlighet är optimala häckningsplatser för flera utrotningshotade vadare.