Hoppa till huvudinnehåll

Från Kuopio till Raleigh – Carolina Hurricanes värvar ett VM-guldlejon

Eetu Luostarinen.
Eetu Luostarinen är världsmästare anno 2019. Eetu Luostarinen. ishockey,Eetu luostarinen,Finlands herrlandslag i ishockey

Finlands VM-guld har burit frukt i form av ännu ett NHL-kontrakt. Den 20-årige anfallaren Eetu Luostarinen är klar för NHL-klubben Carolina Hurricanes där han blir lagkamrat med Sebastian Aho, Teuvo Teräväinen och Saku Mäenalanen.

I VM i Slovakien spelade Eetu Luostarinen i fyra matcher. ända tills han skadade sig i matchen mot Storbritannien. VM tog slut i förtid för Luostarinens del, men han fick givetvis sin guldmedalj efter att Lejonen kommit tillbaka till Finland.

Luostarinen, samt anfallskollegan Juho Lammikko och målvakten Veini Vehviläinen, var de enda spelarna i Lejonens guldlag som blev utan poäng i VM.

Luostarinen reserverades år 2017 som 42:a spelare av just Carolina Hurricanes, och nu har han ett treårigt kontrakt i bakfickan med klubben som i årets NHL-slutspel tog sig ända till semifinal i Stanley Cup-slutspelet.

Trenden den rätta

Den Kuopiofostrade anfallaren har spelat tre säsonger i KalPas ligalag med en starkt uppåtgående trend. Säsongen 2016–2017 stod han för poängen 3+4=7, säsongen 2017–2018 för 6+14=20 poäng och under den gångna säsongen för 15+21=36 poäng.

Eetu Luostarinen, KalPa.
Eetu Luostarinen var KalPas nästbästa poängplockare i år. Eetu Luostarinen, KalPa. Bild: Matti Raivio/All Over Press KalPa

– Eetu har spelat tre säsonger på högsta nivå i Finland och varje säsong ökat på sin poängskörd. Vi ser med iver fram emot vad han hämtar med sig till vår organisation, säger Hurricanes ordförande och General Manager Don Waddell enligt NHL:s webbplats.

Lönepåslag

Ett NHL-kontrakt betyder också ett rejält klirr i kassan, och ännu högre blir det om han lyckas förvalta sig en plats i det manskap som håller till i NHL, i stället för farmen.

Om Luostarinen spelar i NHL blir hans lön ungefär 750 000 dollar, cirka 670 000 euro, medan en plats i Carolinas AHL-lag inbringar 70 000 dollar, ungefär 63 000 euro. Underskrivning av kontraktet ger redan i sig ett smaskigt arvode om 277 500 dollar vilket motsvarar 250 000 euro.

Läs också