Hoppa till huvudinnehåll

Pjelax – Finlands starkaste SFP-fäste: "Vi har alltid varit trogna SFP-väljare"

En medelålders man med kort mörkt hår sitter i en bil.
Enligt Pjelaxbon Rune Karlberg har man alltid varit trogna SFP-väljare i Pjelax. En medelålders man med kort mörkt hår sitter i en bil. Bild: Yle/Juho Teir man,Närpes,EU-val,Pjelax,rune karlberg

Föga överraskande hade SFP ett starkt stöd i EU-valet i svenskspråkiga byar och kommuner. Speciellt i Pjelax i Närpes där över 96 procent röstade på SFP.

Statistik från EU-valet visar att Svenska Folkpartiet lyckas locka en heterogen skara av väljare. Men en gemensam nämnare har de flesta av väljarna, det svenska språket.

Och det märks i de svenskspråkiga kommunerna. Inget annat parti lyckas samla så mycket röster i en och samma kommun som SFP.

I Pjelax i Närpes röstade över 96 procent av väljarna på SFP i EU-valet. Endast åtta personer lade sin röst på en kandidat som inte hörde till SFP.

- Det är nog tvåspråkigheten som de svenskspråkiga bryr sig mycket om, säger Pjelaxbon Mathias Launonen.

En ung man i 20-årsåldern med keps på huvudet.
Mathias Launonen. En ung man i 20-årsåldern med keps på huvudet. Bild: Yle/Juho Teir Pjelax,Närpes,man,EU-val,mathias launonen

- För mig personligen är det nog språket. Jag skulle väl ha röstat på Sannfinländarna annars, säger i sin tur Isac Wilhelms.

- Det har alltid varit SFP här i Närpes och i synnerhet Pjelax har varit SFP-baserat, konstaterar Herbert Mangs.

Starkaste SFP-fästen i EU-valet
1. Pjelax, Närpes96,3 %
2. Rangsby, Närpes96,1 %
3. Molpe, Korsnäs96,0 %
4. Sottunga, Åland93,8 %
5. Töjby, Närpes93,0 %
6. Taklax, Korsnäs92,8 %
7. Kovjoki, Nykarleby92,8 %
8. Björköby, Korsholm92,6 %
9. Korsnäs kyrkoby, Korsnäs92,5 %
10. Norrnäs, Närpes92,4 %

Vågar rösta också på andra partier

Med ett så starkt stöd vågar Pjelaxborna ens rösta på någon annat parti?

- Det vågar man säkert göra. Det är fritt val, man får välja vem man vill rösta på, säger Rune Karlberg.

- Säkert vågar man, det finns ju de som pratar finska i Pjelax också, konstaterar Julina Lillandt.

En ung kvinna med långt blont hår. Håret är uppsatt i en hästsvans.
Julina Lillandt En ung kvinna med långt blont hår. Håret är uppsatt i en hästsvans. Bild: Yle/Juho Teir Pjelax,Närpes,kvinna,EU-val,julina lillandt

- Jo, det vågar man nog. Det ser man nog under riksdagsvalet, då är det ganska spritt. Då får alla röster. Under ett normalt val vågar man nog rösta på andra, säger i sin tur Anders Launonen.

Så EU-valet var lite exceptionellt?

- Ja, det tror jag.

Språket viktigt också i EU

Statistik visar dock att också i riksdagsvalet var stödet för SFP i Pjelax väldigt högt. Över 97 procent av rösterna gick till SFP, medan några ströröster gick till SDP, KD, Sannfinländarna och Centern.

Att språket spelar stor roll i nationella val är ganska självklart, men är språket en viktig fråga även i EU-val?

- Det behöver det inte vara. Men vi har alltid varit på svenska sidan här och varit trogna SFP-väljare, konstaterar Rune Karlberg.

- Finlandssvenskan ska nog föras fram i EU också. Det är nog viktigt, lika viktigt som det är i riksdagen, säger i sin tur Isac Wilhelms.

En man i 40-årsåldern med kort hår och skäggstubb.
Isac Wilhelms. En man i 40-årsåldern med kort hår och skäggstubb. Bild: Yle/Juho Teir Pjelax,Närpes,man,EU-val,isac wilhelms

Artikeln uppdaterad 1.6 kl.9.30 med rätt uppgifter om hur många personer som inte röstade på SFP. Åtta röster lades på andra partier inte fyra som det först stod i artikeln.