Hoppa till huvudinnehåll

Trump hotar Mexiko med 25 procents strafftullar för att stoppa migranter – "Det vore en katastrof" enligt Mexiko som hotar med motåtgärder

President Trump hot om upp till 25 procents strafftullar mot Mexiko väckte bestörtning världen över
President Trumps hot om upp till 25 procents strafftullar mot Mexiko väckte bestörtning världen över President Trump hot om upp till 25 procents strafftullar mot Mexiko väckte bestörtning världen över Bild: EPA-EFE/JIM LO SCALZO Donald Trump,USA

President Donald Trump hotar att införa upp till 25 procents strafftullar mot Mexiko för att få stopp på strömmen av migranter och asylsökande över USA södra gräns. Mexiko kallar det drastiska beslutet katastrofalt och hotar med motåtgärder.

Trump meddelade i ett överraskande Twitteruttalande att tullarna för alla importerade varor från Mexio höjs den 10 juni med fem procent och att de därefter höjs med fem procent per månad så att strafftullarna blir sammanlagt 25 procent den 1 oktober.

- Tarifferna kommer att avskaffas om den illegala migrationen kan mildras genom effektiva åtgärder av Mexiko, förklarade Trump.

Beslutet innebär en dramatisk eskalering av Trumps försök att stoppa strömmen av migranter och asylsökande som för varje månad blir allt större.

Det kommer numera omkring 4 500 migranter och asylsökande dagligen till USA:s södra gräns och den amerikanska gränsbevakningen klagar över att den inte längre klarar av att hantera alla asylsökande och illegala migranter.

Den mexikanska pesons värde sjönk kraftigt efter Trumps hot och investerare världen över bävade för följderna när aktiekurserna började sjunka både i USA och Asien.

Till exempel biltillverkarna Toyotas, Nissans, Hondas och Mazdas aktier rasade efter Trumps besked eftersom de alla har fabriker för komponenter i Mexiko.

Det rätta vore att säga "öga för öga" men det skulle innebära att vi alla hamnar i djungeln.― Mexikos utrikesministerium

Mexiko kallade beslutet katastrofalt och hotade med motåtgärder om USA förverkligar sitt hot.

- Det här är katastrofalt. Det skulle vara ytterst allvarligt om hotet förverkligas och vi måste reagera med bestämda åtgärder, sade biträdande utrikesminister Jesus Seade, chef för den Nordamerikanska avdelningen vid Mexikos utrikesministerium.

Beslutet kan få ytterst allvarliga följder både för Mexiko och USA. 80 procent av Mexikos export går till USA och beslutet väckte bestörta och ilskna reaktioner i bägge länder.

- Mexiko är vår vän och granne, en partner i handel och säkerhet. Presidentens besked är förbluffande och om det förverkligas är det fruktansvärt skadligt, klagade Glenn Hamer, vd för delstaten Arizonas handelskammare.

Många kritiker underströk genast det absurda i att ett handelskrig med Mexiko kan skada landets ekonomi, vilket bara skulle leda till att ännu fler mexikaner skulle söka sig till USA på jakt efter jobb.

Ett upptrappat handelskrig skulle särskilt drabba amerikanska biltillverkare som får en stor del av sina komponenter från fabriker i Mexiko
Ett upptrappat handelskrig skulle särskilt drabba amerikanska biltillverkare som får en stor del av sina komponenter från fabriker i Mexiko Ett upptrappat handelskrig skulle särskilt drabba amerikanska biltillverkare som får en stor del av sina komponenter från fabriker i Mexiko Bild: EPA/DAVE KAUP USA

Togs på sängen

Beslutet var också överraskande eftersom både Mexiko, USA och Kanada just var i färd med att sända det omförhandlade nordamerikanska frihandelsavtalet USMCA till sina respektive parlament för ratificering.

Vicepresident Mike Pence, som befann sig i Kanada för handelssamtal med premiärminister Justin Trudeau på torsdagen, fick en hel del att förklara för sina värdar.

Flera av Trumps närmaste medarbetare lär ha varit emot beslutet och försökt övertala honom att tänka om, men hökaktiga medarbetare såsom kanslichefen Mick Mulvaney och rådgivaren Stephen Miller fick till slut presidenten på sin sida.

Rubriker om handelstvister kommer i korta, oförutsedda utbrott och reaktionen är därför intensiv― Daisuke Karakama, börsanalytiker

Mexikanska myndigheter lovade att landets parlament skulle godkänna avtalet utan problem och de skulle i dag lägga fram avtalet i en segerviss presskonferens.

- Det finns inget som rättfärdigar detta. Det rätta vore att säga "öga för öga" men det skulle innebära att vi alla hamnar i djungeln, säger den mexikanska viceutrikesministern Seado.

- Vi befann oss i ett gott ögonblick och var på väg att bygga upp goda handelsrelationer, så detta kom som en kalldusch.

Trump skickade i går det nya frihandelsavtalet för ratificering i kongressen där den redan seglade i motvind och nu väntas motståndet öka ytterligare.

Till och med republikaner som har stött Trump i vått och torrt var öppet missnöjda med hans beslut.

- Handelspolitik och gränssäkerhet är två olika frågor. Det här ett missbruk av presidentens rät att beslut om tariffer och mot kongressens avsikter. Det här kan allvarligt äventyra att handelsavtalet USMCA går igenom, varnade den republikanska senatorn Charles E. Grassley.

Allvarliga följder för Trump?

Amerikanska företag som importerar varor från Mexiko betalar notan för tariffhöjningar men en stor del av kostnaderna överförs sedan till konsumenter som i praktiken tvingas betala nya skatter, enligt kritikerna.

Mexikos export till USA var i fjol värd 364 miljarder dollar. Det rörde sig om allt från frukter och grönsaker till komponenter för den amerikanska bilindustrin.

Om Trump förverkligar sitt hot nästa månad så får det allvarliga politiska och ekonomiska konsekvenser för Trump.

En majoritet av amerikanerna stödde Trumps tuffa handelspolitik ännu då han tillträdde, men nu har opinionerna vänt och en klar majoritet är numera för frihandel och mot Trumps förhandlingstaktik då de har sett hur det ser ut i verkligheten.

Beslutet drabbar särskilt republikanska delstater i södra USA så som Texas och Arizona men också demokratiskt kontrollerade delstater som Kalifornien och till exempel industriarbetare och jordbrukare i mellersta USA av vilka en stor majoritet röstade för Trump.

Resten av karavanen som består av minst 4 000 centralamerikanska män, kvinnor och barn, väntas anlända till gränsen inom ett par dagar
Antalet migranter och asylsökande som tar sig till USA:s södra gräns har ökat kraftigt under det senaste året Resten av karavanen som består av minst 4 000 centralamerikanska män, kvinnor och barn, väntas anlända till gränsen inom ett par dagar Bild: EPA-EFE/FRANCISCO GUASCO USA,migranter,Mexiko,Centralamerika

I presidentvalet nästa år kan det upptrappade handelskriget urholka stödet för Trump, särskilt om konflikterna drabbar den relativt goda amerikanska ekonomin.

Även omvärlden reagerade med bestörtning och till exempel valutamarknader kom i gungning.

- Nyheten om Mexiko kom just när USA är i färd med att införa nya strafftullar mot Kina och tajmingen oroar investerare, säger den japanska börsanalytikern Daisuke Karakama.

- Rubriker om handelstvister kommer i korta, oförutsedda utbrott och reaktionen är därför intensiv men ofta kortvarig tillägger Karakama.

Källor: Reuters, AP, Washington Post

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes