Hoppa till huvudinnehåll

Blir studentsvenskan obligatorisk igen? Nya regeringen vill återinföra obligatoriet för båda inhemska språken

Eleverna i Vasa övningsskolas gymnasium testade det elektroniska studentprovet i modersmål.
Eleverna i Vasa övningsskolas gymnasium testade det elektroniska studentprovet i modersmål. Bild: Yle/Joni Kyheröinen studerande,elektroniska studentskrivningar

Enligt obekräftade uppgifter innehåller det nya regeringsprogrammet ett förslag om att återuppta de båda inhemska språken som obligatoriska i studentexamen.

Ifall det svenska språket blir obligatoriskt innebär det att de studenter vars modersmål är finska måste skriva svenska – och vice versa.

År 2005 beslöt dåvarande undervisningsminister Tuula Haatainen att avskaffa studentsvenskan. I en intervju med Svenska Yle år 2017 kommenterade hon att en majoritet ansåg att svenskan borde vara frivillig.

Ett av argumenten för att avskaffa studentsvenskan var att frivilligheten skulle vara till fördel för dess ställning och att fler skulle välja att skriva ämnet, om det inte blev tvingade till det.

Det blev ändå inte så. I intervjun år 2017 kommenterar Haatainen att intresset för svenskan och språkstudier över lag har minskat.

Det är ändå obligatoriskt att studera det andra inhemska språket i gymnasiet.

Av vårens studenter skrev 51,8 procent studentprovet i svenska.

Studentsvenskan har diskuterats tidigare

År 2017 kommenterade Juha Sipilä (C) i en intervju till tankesmedjan Agenda att han är öppen för en diskussion om studentsvenskan, med tanke på att tjänstemannasvenskan försämrats.

En dag senare svarade han ändå ett entydigt nej på frågan om svenskan igen borde bli obligatorisk i studentexamen.

Svenska Yle har försökt nå SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson för en kommentar.

Källa: Iltalehti, Yle