Hoppa till huvudinnehåll

Borgåstudenten Rosanna Pasanen skrev L i svenska - ville lära sig svenska redan som liten

Studenten Rosanna Pasanen
Rosanna Pasanen har gått i Linnankosken lukio i Borgå. Studenten Rosanna Pasanen Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,studenter,studentexamen,student

Som barn blev Rosanna Pasanen nyfiken på svenskan hon hörde omkring sig i Borgå. Hon tycker att svenskundervisningen i de finska skolorna fokuserar för mycket på grammatik.

Rosanna Pasanen är nybakad student från Linnakosken lukio i Borgå. Hon har fått utmärkta resultat i studentexamen: L i både svenska och tyska.

- Det var väldigt överraskande. Jag antog inte att jag kommer att skriva så bra resultat. Jag antog att jag kommer att få E eller M, men L var väldigt bra, säger Rosanna Pasanen på flytande svenska.

Ylioppilaslakki
Ylioppilaslakki Bild: Derrick Frilund / Yle studentskrivningar,studentexamen,Studentmössa,gymnasiet,högstadie- och gymnasieskolor

Pasanen har nyligen flyttat till Vanda, men hon växte upp i Borgå. Den tvåspråkiga miljön i Borgå väckte hennes nyfikenhet redan som riktigt liten.

- Min mamma säger alltid att när jag var barn så frågade jag ofta att vad är det här och det här på svenska. Vi bodde i Borgå så jag såg svenska överallt. Sedan började jag också fråga vad olika ord är på finska.

Linnankosken lukios namnskylt på skolans vägg
Linnankosken lukios namnskylt på skolans vägg Bild: Yle/ Benjamin Carlsen Borgå,linnankosken lukio skylt

Föräldrarna valde att stilla Pasanens nyfikenhet genom att låta henne gå i språkbadsskola.

- Språkbadet har gett mig väldigt bra kunskaper i språk. Det är jättelätt att lära sig nya språk, säger Pasanen.

Mindre grammatik och mera praktik

Rosanna Pasanen berättar att många av hennes vänner inte är intresserade av att läsa svenska. Hon tycker svenskundervisningen kunde fokusera mindre på grammatik och mer på att använda språket i praktiken.

- Jag tycker att man inte bara ska plugga grammatik och ord. Man borde lite mera öva på det i praktiken, att man har mera diskussioner på svenska under lektionerna. Och man får göra fel och behöver inte vara rädd för dem. Man kunde också lyssna mer på radion, på nyhetssändningar eller se film på svenska på lektionerna.

Vita rosor, försedda med glitter.
Vita rosor, försedda med glitter. Bild: Yle/Anna Savonius rosor,Glitter,studentexamen,snittblommor

Efter gymnasiet vill Pasanen studera främmande språk. Hon hoppas på att få jobba med språk i framtiden.

- Till exempel språkteknologi intresserar mig.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland