Hoppa till huvudinnehåll

För Oscar Peréz som flytt förföljelser i Chile är serien Invisible Heroes en sann historia om egna erfarenheter - "Tapani Brotherus är en god människa"

Oscar Perez.
Oscar Peréz. Oscar Perez. Bild: Lassi Lähteenmäki / Yle porträtt,oscar perez

Oscar Peréz, bosatt i Lundo intill Åbo, har noggrant följt med Yles serie Invisible Heroes vars sista avsnitt visades i söndags.

De finländska diplomaternas kamp för att rädda människor undan den chilenska militärjuntans förföljelser är en del av hans egen livshistoria.

Peréz är säker på att han hade dött tillsammans med tusentals andra människor på hösten efter statskuppen 1973, om inte Tapani Brotherus och hans kumpaner hade erbjudit sin hjälp.

Vi lever nu i ett fredligt Finland, för att Tapani Brotherus är en god människa och hjälpte oss.― Oscar Pérez

Det var ändå inte första gången Oscar Peréz flydde undan förföljelser. Tidigare hade han flytt från sitt hemland Guatemala, via Mexiko till Chile som han då trodde var ett tryggt land.

Livsfarlig simtur över gränsen

Då Oscar Peréz var universitetsstuderande på 1960-talet verkade han aktivt mot Guatemalas styre. Studenterna arrangerade demonstrationer, vilket väckte myndigheternas intresse.

- Polisen kom till mitt hem och förstörde hela huset. Vi var inte hemma då polisen hälsade på, men de hade skrivit "vi kommer tillbaka" på väggen, berättar Peréz.

Studierna, arbetslivet och livet med familjen blev omöjligt. Peréz bestämde sig för attt lämna landet tillsammans med sin dåvarande fru och dotter, men det var inte så enkelt.

- Min fru var gravid, så vi bestämde oss för att stanna i Guatemala tills barnet var fött. Vi fick gå under jorden, det var inte längre möjligt att leva ett vanligt liv.

Peréz fann det stillsamma livet i Finland.

Då barnet var fött började Peréz arrangera familjens resa till Mexiko. För frun och barnen gick det vägen, de fick pass och kunde resa till Mexiko City som turister.

Oscar Peréz fick inget pass.

- Jag gick in i djungeln och simmade över Rio Suchiate mellan Guatemala och Mexiko, för att söka asyl.

Flykten var lång och farlig. Hård vind och regn gjorde inte saken bättre.

Peréz vet inte hur han klarade av att simma sträckan som han uppskattar var kring en kilometer lång. Hans sällskap klarade sig inte.

- De dog alla på vägen, drunknade i floden. Bara jag klarade mig till andra sidan. Jag försökte bara simma och simma så snabbt som möjligt.

På andra sidan ån väntade soldater som till en början trodde Peréz var en smugglare. Han lyckades ändå övertyga myndigheterna om sin bakgrund och beviljades asyl.

- Jag transporterades till Mexico City, där min familj väntade. Så började vårt liv som flyktingar i Mexiko.

En stund av stillsamt liv

I tre år levde familjen flyktingliv i Mexiko, men lugnt var det inte heller där. Trots att Oscar Peréz beviljats asyl blev han uprepade gånger fängslad, alltid då någon utländsk politiker besökte Mexiko.

- Jag blev gripen av polisen om och om igen och fick sitta i fängelse två till tre dagar, så länge gästerna var i landet. Det var svårt att leva med att hela tiden bli förföljd.

I Chile hade Salvador Allendes vänsterregim stigit till makten efter valet 1970. Allende styrde landet mot socialism.

- Då jag hörde om Allendes valframgång trodde jag att det fanns en chans att leva i fred i Chile.

Chiles president Salvador Allende år 1970.

Efter att ha fått tillstånd av mexikanska myndigheter att lämna landet reste Peréz och hans familj till Chile.

I Chile fick familjen börja från noll. De hade ingenstans att bo, inga jobb och inga bekanta. Taxichauffören körde familjen till ett billigt hotell där de tillbringade de första dagarna.

Peréz hörde om en guatemalan som ledde en lokal fotbollsklubb och tog kontakt. Guatemalanen ställde upp för sin landsman, och fixade en första hyreslägenhet för familjen i Santiago.

Peréz fick också jobb hos ett företag som skötte transporter för Sydamerikas största koppargruva. Halva gruvan ägdes av staten, resten var privatägd.

- Tre år jobbade vi där, så länge Allende hade makten. Det var ett bra företag, bra löner, arbetstagarna var nöjda.

En blodig kupp försatte livet i kaos

Det lugna livet fick ett slut 11 september 1973.

- Augusto Pinochet tog makten, och de gav mig tre dagar att lämna landet.

Men resan drog ut på tiden. Under tre månader hann Oscar Peréz bli vittne till många hemskheter, som också visas i serien Invisible Heroes.

Ingen fick rättvisa, och då lägret var fullt var det lätt att döda.― Oscar Peréz

Efter militärkuppen rådde tre dagars utegångsförbud. Då förbudet lyftes kunde Peréz köra genom Santiago med transportföretagets bil.

- Vi kunde röra oss fritt, eftersom bilen var en amerikansk lyxbil. Soldaterna trodde vi var diplomater. Vi såg allt som tv-serien visar, liken vid Mapocho-åns stränder. Det är en sann historia.

Peréz är säker på, att ifall han inte hade fått hjälp av finländare, hade han själv också dött.

Redan samma dag som kuppen inträffade blev tusentals vänsterpartister gripna och transporterades till nationalstadion för att förhöras, torteras och avrättas.

- Största delen av dem som hamnade på läger i stadion dog. Ingen fick rättvisa, och då lägret var fullt var det lätt att döda.

Brotherus erbjöd asyl i ett främmande land

Oscar Peréz förlorade sitt jobb, familjen hade inte längre någonstans att bo, och barnen hade inte möjlighet att gå i skola.

Till en början fann familjen skydd hos hos den katolska kyrkan. Då Förenta Nationerna grundade ett flyktingcenter i Santiago placerades familjen där. I centret fanns tusentals flyktingar från olika länder, de flesta från Brasilien.

Då flyktingarna funderade på längs vilka rutter de kunde fly militärjuntan, anlände en man från norr till centret.

Han var en finländsk diplomat, Tapani Brotherus, som kommit för att erbjuda asyl.

- Han frågade vem som ville åka till Finland. När han visade var Finland fanns, ville ingen. Jag var den enda som räckte upp en hand och sa att vi åker.

TAPANI BROTHERUS (Pelle Heikkilä)
Pelle Heikkilä spelar Tapani Brotherus i Invisible Heroes. TAPANI BROTHERUS (Pelle Heikkilä) Bild: Diego Araya Corvalan / Kaiho Republic / Yle Pelle Heikkilä

Brotherus berättade att man i Finland bestämt sig för att ta emot 300 flyktingar från Chile. Det fanns lika många lediga platser, för chilenarna ville inte åka. Det var därför Brotherus besökte flyktingcentret, för att erbjuda platser för utlänningar i Chile.

Peréz gissar att Finland på andra sidan jorden för många helt enkelt var en alltför avlägsen plats, som ingen visste något om.

- Då jag åkte till flygplatsen tillsammans med Tapani Brotherus frågade han, om jag vet vilket språk man pratar i Finland. Jag gissade på engelska. Han skrattade och berättade att landet har ett eget språk, och att det är svårt. Han hade bra humor!

Oscar Peréz vet att Brotherus tog risker och att hans diplomatliv inte var okomplicerat med påtryckningar från olika parter.

- Han är en modig och human person. Jag har hela tiden lyft fram, att vi nu lever i fred i Finland, för att Tapani Brotherus var en god man som hjälpte oss.

Varmt mottagande i ett kyligt Finland

Bara ett fåtal chilenare vågade stiga ombord på flygplanet som transporterade Peréz familj, då resan till Europa gick via Uruguay. Många var rädda för att Uruguays militärstyre skulle ta flyktingar till fånga, så de väntade i stället på nästa flyg via Mexiko.

Oscar Peréz samlar på Latinamerikansk musik, i högen bland annat minnen från Guatemala.

Flygresan gick ändå bra. De flesta passagerare var utlänningar som flydde Chile. De var från Guatemala, Uruguay, Brasilien, Bolivia och Spanien.

- De flesta hade levt ett osäkert flyktingliv redan i Chile efter att Pinochet tog makten, berättar Oscar Peréz.

Bara en liten del av dem landade till sist i Finland. Många stannade i Portugal, Danmark och Norge under mellanlandningar.

I Finland väntade en kylig november månad.

- Hela flygfältet var fullt av snö. Jag trodde vi landat i havet. I Chile såg man nog snö i bergen, men aldrig i Guatemala.

Livet i Finland kom bra igång. Första inkvarteringen hittades i Aura nära Åbo, i ett gammalt pojkhem som Röda korset hyrt. Myndigheter i Åbo kartlade flyktingarnas utbildning, yrken och erfarenheter.

En del placerades i Helsingfors och en del i Tammerfors. Bara en liten grupp stannade kvar i Åbo.

Porträtt av Salvador Allende, Peréz lärdomsprov vid en vuxenutbildning i Reso.

Oscar Peréz fick en studieplats vid en vuxenutbildning i Reso, och arbetskarriären kom i gång vid Åbo yrkeshögsskola. För en som hade flytt tre gånger var det lätt att integreras i Finland.

Bottenlös tacksamhet gentemot Brotherus

Oscar Peréz slog ner sina bopålar att stenkast från Åbo, i Lundo. Han känner fortfarande djup tacksamhet gentemot Tapani Brotherus.

- Jag har bott i Finland redan länge, så jag har hunnit ringa honom och tacka. Hans hjälp har varit väldigt viktig i våra liv.

Peréz berättar tackar så hjärtligt varje gång han berättar det humana bemötande ha fått av finländare.

- Tapani Brotherus är en stor finländsk personlighet. Vi kan aldrig glömma hur mycket han hjälpte oss. Han visste att vi kunde dö i Chile, och ville hjälpa.

Se Invisible Heros på Yle Arenan.

Artikeln baserar sig på Chilen vainoja paenneelle Oscar Perézille Invisible Heroes -tv-sarja on tositarina omista kokemuksista – "Tapani Brotherus on hyvä ihminen" skriven av Jouni Koutonen.

Läs mera:

Chiles sak är vår - 200 flyktingar fick ett nytt hem i Finland

Efter militärkuppen i Chile 1973 flydde oliktänkare för sina liv. Via solidaritetsrörelsen i Finland kom flera chilenare till Finland för att börja ett nytt liv.

Läs mera:

Stadion – Audelina Ahumada om sin pappa, Chile och skräcken

Audelina Ahumadas pappa Pedro kom från tortyrens Chile till Finland 1973. Audelina skriver om de tankar dramaserien Invisible Heroes väcker i henne. Och vad hon associerar med ordet stadion.

Läs mera:

Militärkuppen i Chile 1973 skulle rensa landet från oliktänkare

Den 11 september 1973 gjorde general Augusto Pinochet och hans junta en militärkupp i Santiago de Chile. President Salvador Allende störtades. General Pinochet började en sjutton år lång militärdiktatur där oliktänkare och vänstersinnade förföljdes. Militärkuppen hade starkt stöd av USA.

Läs mera:

De osynliga finländska hjältarna som räddade över tvåtusen personer från diktator Pinochets Chile

Efter militärkuppen i Chile 1973 flydde oliktänkare för sina liv. Finlands ambassad blev en skyddsplats för många. Ambassadörerna Tapani Brotherus och Ilkka Jaamala gömde och räddade tillsammans med sin svenska kollega Harald Edelstam över 2000 chilenare från fångenskap, tortyr och död.

Artikeln uppdaterad 5.6.2019 kl. 10:32. Det stod felaktigt att Rio Suchiate var en å trots att det är en flod.