Hoppa till huvudinnehåll

Säkerhetsfrågor på tapeten i MLB igen – liten flicka träffades av hårt slag och fördes till sjukhus, ansvarige spelaren brast ut i gråt på planen

Alber Almora slår en boll.
Alber Almora i farten (arkivbild). Alber Almora slår en boll. Bild: John G. Mabanglo / EPA-EFE / All Over Press baseball,Albert Almora

Matchen mellan Chicago Cubs och Houston Astros slutade i tårar. Albert Almora lyckades olyckligt nog skicka ett hårt slag rakt in i publiken – och en liten flicka träffades av bollen. Nu diskuteras säkerheten under matcher igen i proffsligan.

Hoppa över Twitterpostning

– Genast när jag träffade bollen såg jag henne. Jag kan bara be. Det är allt jag kan säga… jag har två egna pojkar… jag är mållös… jag vet inte…

Albert Almora var omtumlad i NBC:s intervju efter onsdagens match mellan hans Chicago Cubs och Houston Astros.

Det var Almora som stod för slaget som kom att sätta igång en diskussion om säkerheten på baseballmatcher i USA.

Almoras slag hade nämligen med minimal marginal missat skyddsnätet som skyddar publiken för misslyckade slag och träffat en liten flicka, som enligt uppgifter har hälsan i behåll.

Spelaren brast ut i gråt på planen och fick tröstas av en ordningsvakt och sina lagkamrater.

Hoppa över Twitterpostning

Almora berättade själv på fredagen att han haft kontakt med flickans familj, men att de önskat att han inte skulle berätta något om läget offentligt. Cubs-spelaren respekterade familjens önskemål.

– Jag hoppas kunna ha kontakt med henne resten av mitt liv, säger Almora.

Experten: "Hur många gånger ska det här få ske före något händer?"

Problemet var alltså att nätet i Houston-stadion var för kort. Åtminstone ur den lilla flickans perspektiv.

Reglerna i MLB ställer ett krav på att nätet ska täcka läktarna ända fram till slutet av bytesbåsen, de så kallade dug outs-en. På flera håll har klubbarna frivilligt förlängt skyddsnäten hela vägen längs med långsidan, men inte i Houston.

– Jag vill att det ska vara nät hela vägen runt, säger Almora med tårar i ögonen.

Han är inte ensam. Den ansedda MLB-skribenten Ken Rosenthal påpekar att en liknande olycka ägde rum i Los Angeles så sent som i fjol. Den gången dog Linda Goldbloom, som firade sin 79-årsdag efter att helt som den lilla flickan i Houston ha träffats av en boll.

– Hur många gånger till ska det här få ske före något händer? Två? Tre? Tio? Tjugo? Hur kan vi ens diskutera den här frågan, frågar han sig på sajten The Athletic (bakom betalmur).

Skyddsnäten i Houston var inte regelvidriga

Skyddsnäten har varit en het fråga i MLB redan länge. Å ena sidan vill spelarfacket tvinga klubbarna att ha allt mer omfattande nät, men samtidigt är klubbägarna oroliga.

Enligt analyser finns det nämligen åskådare som inte uppskattar näten, och hellre stannar hemma. Då är klubbar som Houston, som enligt Rosenthal har problem med att sälja säsongsbiljetter, tvungna att lyssna på dem istället för att prioritera säkerhet.

Hoppa över Twitterpostning

– Men det borde inte ens vara en fråga. MLB har en skyldighet att skydda sina fans. I Japan har man skyddsnät hela vägen runt och matcherna är ändå väldigt populära. Fixa det här, skriver den tidigare MLB-stjärnan Brad Ziegler på Twitter.

I nuläget har MLB enligt The Athletic en varning på alla biljetter för ”allvarliga faror” som hör till sporten, som till exempel slagna bollar som hamnar i publiken.

I ett ställningstagande efter olyckan i Houston skickade ligan signaler om att höja på säkerhetskraven i framtiden.

– Scenerna i matchen var extremt upprörande. Vi önskar det involverade barnet och familjen allt väl … med händelserna i åtanken kommer vi att gå vidare med våra ansträngningar i den här viktiga frågan, skriver ligan enligt journalisten Bob Nightengale.

Cubs vann matchen med 2–1.

Läs också