Hoppa till huvudinnehåll

Svenskspråkiga gymnasier från Åbo och Kotka toppar färsk jämförelse

Katedralskolan i Åbo.
Katedralskolan i Åbo. Katedralskolan i Åbo. Bild: Lehtikuva Katedralskolan i Åbo

Svenskspråkiga skolor toppar STT:s gymnasiejämförelse. Katedralskolan i Åbo var bäst då man jämförde stora gymnasier och Kotka svenska samskola var etta bland de små skolorna.

I år jämförde STT stora och små gymnasier separat.

Som stora räknades skolor med över 50 elever som tar studenten i år. Små gymnasier är sådana som utexaminerar 1-50 studenter i år.

STT jämför resultatet i studentskrivningarna med elevernas avgångsbetyg från högstadiet. På så sätt ser man vilka gymnasier som har haft en klar positiv inverkan på elevernas resultat.

Sex svenskspråkiga gymnasier i topp-tio

Katedralskolan i Åbo är etta bland de stora gymnasierna. Bland de tio bästa finns också Gymnasiet Grankulla samskola, Korsholms gymnasium, Pargas svenska gymnasium, Kyrkslätts gymnasium och Mattlidens gymnasium.

Vi blev påminda om att det är viktigt att må bra. Atmosfären var sådan att man inte kände så stor press på grund av studierna― Elsa Klingstedt, student från Katedralskolan i Åbo

Katedralskolan i Åbo har även tidigare år varit bland de bästa i STT:s jämförelse. För rektor Marianne Pärnänen var första platsen ändå en positiv överraskning.

- Jag visste att eleverna har skrivit bra, men jag gissade inte att vi skulle ligga helt i topp, säger hon.

Elsa Klingstedt som i vår blir student från Katedralskolan i Åbo säger att hennes vitsord började stiga i gymnasiet med hjälp av målmedvetet arbete.

Hon tackar sin skola som gjorde en insats för att främja de studerandes ork.

- Man påminde oss om att det är viktigt att må bra. Atmosfären var sådan att man inte kände så stor press på grund av studierna, säger Klingstedt.

Inget hemligt recept för framgång

Bland de tio bästa små gymnasierna finns två svenskspråkiga skolor. Kotka svenska samskola är etta, Kristinestads gymnasium kommer på fjärde plats.

Skolhus
Kotka svenska samskola var bäst av de små gymnasierna. Skolhus Bild: Mikael Crawford/Yle Kotka,Kotka Svenska Samskola,skolor,Språkö,finlandssvenskhet

Från Kotka svenska samskola skrev två elever studenten i år.

Mikael Westerlund är en av dem och han ger ett råd till kommande abiturienter: det lönar sig inte att stressa alltför mycket i gymnasiet.

Westerlund råder alla att fokusera på det som känns rätt för en själv.

- Många läser lång matematik bara för att man tror att man måste göra det. Men om det inte känns rätt lönar det sig att i stället koncentrera sig på något som man verkligen tycker om.

Anders Nordström som är rektor för Kotka svenska samskola säger att det inte finns något hemligt recept för framgång.

- De små grupperna påverkar säkert resultaten eftersom vi kan satsa på personlig handledning bättre än i stora grupper. Årets två studenter har ändå som individer varit flitiga och gjort ett bra jobb, säger han.

Källa: STT

Läs också