Hoppa till huvudinnehåll

5 toppgrejer för söndagskvällen: Utkast av regeringsprogrammet ute, kan teknologi få oss att göra vad som helst?

Vasa centralsjukhus.
Vasa centralsjukhus. Bild: YLE/Rolf Granqvist akutmottagning

Här kommer lite läsning för söndagskvällen.

Klimatförändringen ställer till med trubbel för många. Bland annat världens största sköldpadda, havslädersköldpaddan, lider. Beståndet har minskat med 90 procent vid den östra Stillahavskusten under de senaste femton åren. Ånga befarar att det inte längre finns en väg tillbaka.

I morgon offentliggörs regeringsprogrammet som Rinne på fredagen meddelade att är färdigt. Under helgen har ändå ett utkast av programmet spridit sig till flera medier. Bland annat Helsingin Sanomat har fått vantarna på utkastet och de skriver att Vasa centralsjukhus kommer att få omfattande jour. Nyheten glädjer Vasa sjukvårdsdistrikts styrelseordförande Hans Frantz.

Också Iltalehti skriver om regeringsprogrammets utkast. Enligt IL finns det i utkastet uppgifter om att studentsvenskan ska bli obligatorisk igen. Det var för 14 år sedan som dåvarande undervisningsminister Tuula Haatainen beslöt att avskaffa studentsvenskan. Om det svenska språket blir obligatoriskt på nytt innebär det att de studenter som har finska som modersmål måste skriva svenska i studentexamen – och vice versa.

Kan ny teknologi och sociala medier kan få oss att göra vad som helst? I en essä skriver Patrik Hagman att den nya teknologin verkar kunna åstadkomma det som diktatorer alltid drömt om: ett folk som självmant ger upp sin vilja och villigt lyder. Människor må tro att de väljer själv och fritt, medan de egentligen kanske är spelpjäser. Vad är frihet, och finns den egentligen?

Är du en riktig filmkännare? Kan du citera alla dina favoriter bland de svenska filmerna? I Svenska Yles quiz får du testa på dina kunskaper i just svenska filmer och citat. I sommar kommer Yle Fem att sända flera svenska filmklassiker. Förbered dig genom att ta quizet! Dags att gnugga geniknölarna...

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes