Hoppa till huvudinnehåll

Det indiska flygvapnet letar efter försvunna bergsklättrare i bergskedjan Himalaya

Bild av bergsmassivet Nanda Devi.
Bergsmassivet Nanda Devi. Bild av bergsmassivet Nanda Devi. Bild: ullstein bild - Uwe Steffens/ All Over Press Nanda Devi

Sju bergsklättrare och deras indiska guide har försvunnit i den indiska delen av bergskedjan Himalaya. Det indiska flygvapnet skickade i morse ut två helikoptrar för att leta efter dem.

Gruppen som består av bergsklättrare från Storbritannien, Australien och USA försvann under sitt försök att bestiga en tidigare obestigen topp i bergsmassivet Nanda Devi.

Nanda Devi är Indiens näst högsta berg och är ett av de svåraste bergen att bestiga.

Gruppen började bestiga bergstoppen den 13 maj och då de inte återvände till baslägret som planerat, larmades myndigheterna.

Tre sökgrupper har nått det första baslägret som ligger 25 kilometer från bergstoppen.

Myndigheterna har varnat för regn och snöfall som påverkar räddningsarbetet. De befarar att bergsklättrarna kan ha omkommit i en lavin.

Klättersäsongen ovanligt dödlig

På Mount Everest har årets klättersäsong varit ovanligt dödlig. Sedan början av årets säsong har 15 personer omkommit eller försvunnit på olika toppar i Himalaya.

Det dåliga vädret har minskat på antalet bestigningsdagar, vilket har orsakat trängsel och köer längs rutterna till toppen.

Läs också

 • Allt fler i Finland väljer tåget – smidigt och miljövänligt

  Tåg är enklare än flyg, säger passagerare till Svenska Yle.

  Tågtrafiken ökar kraftigt i Finland och intresset för tågresor ser inte ut att minska. Enbart i juli gjordes 1,2 miljoner resor, en ökning med 13 procent. Orsakerna är många, men enligt VR påverkar även klimatdiskussionen. Svenska Yle har pratar med nöjda tågresenärer som bekräftar att smidigheten och miljön får dem att välja tåg.

 • Nya demonstrationer i Hongkong- nu kräver hongkongborna allmän rösträtt

  Demonstranterna ber Storbritannien om hjälp

  Tiotusentals hongkongbor trotsade tidigare idag förbudet att demonstrera och gav sig igen ut på gatorna i Hongkong efter några dagars lugn. Demonstranterna samlades först utanför det brittiska konsulatet för att be Storbritannien hjälpa sin forna koloni.

 • Dramapodd: Vem våldtog Liv på skolgården?

  Hela skolan fuckas upp av en våldtäkt efter en fest.

  Efter en blöt fest slocknar Liv och vaknar våldtagen ute på gården. Stämningen i hela skolan trasslas till i jakten på den skyldige och fler hemligheter dyker upp i podden "Det som hände Liv".

Nyligen publicerat - Utrikes