Hoppa till huvudinnehåll

Får Vasa centralsjukhus ändå omfattande jour? Hans Frantz: "Det skulle vara bland det bästa som hänt"

Vasa centralsjukhus
Vasa centralsjukhus Bild: Yle/Chanette Härus Vasa centralsjukhus,sjukhus,Vasa

Det fortsätter att sippra ut förhandsinformation om det regeringsprogram som ska offentliggöras i morgon. Den nyaste informationen som Helsingin Sanomat fått tag på gäller Vasa centralsjukhus, som enligt utkastet ska få omfattande jour.

Helsingin Sanomat har kommit över ett utkast till regeringsprogrammet och skriver bland annat att de fem partier som nu förhandlar om en regering är överens om att Vasa centralsjukhus ska få omfattande jour.

Vasa sjukvårdsdistrikts styrelseordförande Hans Frantz (SFP) välkomnar nyheten.

- Jag är naturligtvis jättenöjd om det blir på det sättet för det är det här vi har kämpat för, säger Frantz.

Hans Frantz (SFP).
Vasa sjukvårdsdistrikts styrelseordförande Hans Frantz välkomnar nyheten om att Vasa centralsjukhus kanske får en omfattande jour ändå. Hans Frantz (SFP). Bild: YLE/Markus Bergfors Vasa sjukvårdsdistrikt,Hans Frantz

Enligt Frantz har man ända sedan regeringsförhandlingarna började varit i kontakt med förhandlarna och vice versa.

- För en vecka sedan fick vi ett frågebatteri från förhandlarna som vi skulle svara på och där fanns väldigt många frågor som uttryckligen berörde den omfattande jouren.

Vi uppfyller kriterierna för ett sjukhus med omfattande jour bättre än ett antal av de andra sjukhus som tidigare fick det― Hans Frantz, styrelsordförande för Vasa sjukvårdsdistrikt

Den stora fördelen enligt Frantz är att en omfattande jour kunde underlätta rekryteringen av läkare.

Har känt sig felaktigt behandlade

Ifall Vasa centralsjukhus får omfattande jour är bland de första stegen enligt Frantz att inrätta nya tjänster kring neurologin.

- Inom neurologiska tjänster har vi inte haft jour dygnet runt, men annars uppfyller vi kriterierna för ett sjukhus med omfattande jour bättre än ett antal av de andra sjukhus som tidigare fick det, säger Frantz.

Hittills har vi känt att vi blivit felaktigt behandlade då vi inte fick en omfattande jour― Hans Frantz, styrelsordförande för Vasa sjukvårdsdistrikt

För tillfället är svenskspråkiga patienter i vissa fall tvungna att åka till Seinäjoki för att få vård. Men ifall Vasa centralsjukhus får omfattande jour är det problemet ett minne blott.

- Hittills har vi känt att vi blivit felaktigt behandlade då vi inte fick omfattande jour, säger Frantz.

Frantz var en av de som undertecknade medborgarinitiativet som behandlades av riksdagen tidigare. Han var också med och överräckte medborgarinitiativet till talmannen.

Då riksdagen röstade om jouren röstade Centerns riksdagsledamöter från Vasa valkrets mot en omfattande jour.

- Ifall vi får omfattande jour är det bland det bästa som hänt, tillägger Frantz.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten