Hoppa till huvudinnehåll

Norrena & Frantz: Vem blir du på sällskapsresan?

en medelålders kostymklädd man står på en strand med solhatt på och en flygbiljett i handen. Han ler ivrigt in i kameran.
en medelålders kostymklädd man står på en strand med solhatt på och en flygbiljett i handen. Han ler ivrigt in i kameran. semester

Vi inbillar oss att vi känner våra vänner, kolleger och kärlekspartner väl.

Vi har ju så trevligt på hemmaplan, självklart ska det gå fin-fint att åka på resa ihop också!

Men nej, på sällskapsresan dyker plötsligt helt nya karaktärsdrag upp.

Den vanligtvis otroligt driftiga arbetskompisen vill plötsligt bara sitta i en solstol och blicka ut i tomma intet.

Din barndomskompis, den pålitlige fotbollspappan, börjar hälla i sig öl efter öl så fort ni kommit genom säkerhetskontrollen på flygplatsen. Det blir en semestervecka i sus och dus.

Och din härliga nya flickvän, som har en carpe diem-tatuering på svanken och älskar hashtaggar som #relax #bliss och #enjoyinglife förvandlas till ett kulturmonster.

Hon står redo med guidebok, vattenflaska och fotriktiga skor och tittar uppfordrande på dig klockan 06.30 varje morgon. Nu ska vi stiga upp och upptäcka!

Men det vi på relationspodden Norrena & Frantz framför allt vill veta denna vecka är vem du förvandlas till när du reser i sällskap?

Är du den ständige reseledaren, som har koll på tidtabeller, biljetter och pass? Har du valt rollen själv eller tilldelats den?

Är du den missnöjde, som tycker att maten smakar pyton, hotellet luktar mögel och att det hade varit lika bra att stanna hemma?

Är du den snåle, som bara vill välja de billigaste restaurangerna och aktivtiteterna och är noga med att att maträkningarna delas exakt?

Är du lyxliraren som tycker att man ska unna sig när man reser? Är det champagne, skaldjur, spa och taxi som gäller från avfärd till hemkomst, fast det innebär att du får leva på snabbnudlar resten av året?

Eller är du någon helt annan? Dags för lite självrannsakan.

Om du undrar, Norrena och Frantz har kommit fram till att de nog inte ska resa tillsammans.

Frantz är nämligen superturisten, som helst besöker fem museer per dag.

Norrena sitter hellre i solen med en parasolldrink och en chipsskål och spanar in strand-Adonisar.

Men mera om det i podden.

Du kan svara anonymt via formuläret nedan! Ditt svar kan komma att läsas upp i podden och publiceras i redigerad form här på svenska.yle.fi.

Vem blir du på resan?

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje

 • Teater: Storsatsningen Kalevala imponerar och förbryllar

  Experimentellt möte mellan musik- och dockteater.

  I år fyller Finlands nationalepos Kalevala 170 år. Samtidigt fyller landets äldsta teater, Åbo Svenska Teater 180 år. Detta firas genom att slå på stortrumman med den tvärkonstnärliga föreställningen som har det föga överraskande namnet, Kalevala.

 • Ulla-Christina Sjöman har bett för människor i nöd, på heltid, i över 40 år: "Jag har inte hunnit med så mycket annat"

  Idag ber Ulla-Christina Sjöman på rummet i ålderdomshemmet.

  Ulla-Christina Sjöman har bett för mänskor i nöd, på heltid, i mer än fyrtio år. Idag håller hon sina bönestunder i lugn och ro hemma på rummet i ålderdomshemmet i Helsingfors, men det fanns en tid då hennes förbönskvällar fyllde kyrkorna runtom i Finland och också utomlands.

 • MGP-finalist 2019: Ida MM

  Lyssna på Ida Mansikkas MGP-låt "Disco".

  Ida Mansikka är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Idas MGP-låt "Disco". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Isabel

  Lyssna på Isabel Rautamos MGP-låt "Jag är vad jag är".

  Isabel Rautamo är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Isabels MGP-låt "Jag är vad jag är". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Milla

  Lyssna på Milla Pirjetäs MGP-låt!

  Milla Pirjetä är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Millas MGP-låt "Ljud". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: No Wifi

  Lyssna på Melvin Nordmans och Oliver Svarvars MGP-låt!

  Rapduon No Wifi, som består av Melvin Nordman och Oliver Svarvar, är finalister i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på deras låt "Online". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Ollie

  Lyssna på Oliver "Ollie" Takanens MGP-låt!

  Oliver Takanen är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Ollies MGP-låt "The World We Live In". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Siri

  Lyssna på Siri Norrgårds MGP-låt!

  Siri Norrgård är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Siris MGP-låt "För mig". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: The L.A.W.

  Lyssna på MGP-låten "För dig" av The L.A.W.

  Loke Wikström, Alvar Svartsjö och Wilson Harkke är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på deras MGP-låt "För dig". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Valter & Asta

  Lyssna på MGP-låten "Jag klarar mig själv" av Valter & Asta.

  Valter Klockars och Asta Sharma finalister i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på MGP-låten "Jag klarar mig själv" av Valter & Asta. Biljetterna för showen finns ute nu.