Hoppa till huvudinnehåll

Ny chans att göra ett virtuellt besök i 1800-talets Åbo - de populära VR-guidningarna ordnas nu i Åbo slott

Guiden Cecilia Gustafsson står på Åbo slotts borggård, slottet syns i bakgrunden.
Guiden Cecilia Gustafsson vid Åbo slott. Guiden Cecilia Gustafsson står på Åbo slotts borggård, slottet syns i bakgrunden. Bild: Yle/Nora Engström Åbo slott,Cecilia Gustafsson

De populära virtuella rundvandringarna i 1800-talets Åbo är tillbaka. Nu kan du bekanta dig med Åbo år 1812 på Åbo slott.

I mars erbjöds Åboborna möjligheten att vandra omkring på Gamla stortorget i Åbo år 1812 med hjälp av virtuella glasögon.

Det här pop up- museet var mycket populärt och biljetterna gick åt som smör i solsken.

Närbild på en svart hjälm med virtuella glasögon.
Med den här utrustningen kan man bekanta sig med Åbo 1812. Närbild på en svart hjälm med virtuella glasögon. Bild: Yle/Nora Engström Åbo slott,turku goes 1812

Nu erbjuds besökare en ny möjlighet att delta i den virtuella upplevelsen. Turku goes 1812 finns nämligen nu på Åbo slott.
En av de som guidar besökare är guiden och VR (virtuell verklighet)-ansvariga Cecilia Gustafsson.

År 1812 var Finland redan en del av Ryssland och Åbo var fortsättningsvis en viktig handelsstad, berättar hon.

- Det här är året då huvudstaden flyttas från Åbo till Helsingfors. Här bodde högt uppsatta och rika människor, särskilt här vid Stortorget, säger Gustafsson.

Åbo såg väldigt annorlunda ut år 1812

Den virtuella guidningen är ordnad i ett mindre rum i Åbo slott.

I rummet finns flera mindre bås, med en tv-ruta och en hjälm med virtuella glasögon. Besökaren kan också styra den virtuella världen med hjälp av handkontroller.

Flera bås med svarta väggar, i båsarna finns tv-skärmar med en animerad virtuell verklighet.
Flera bås med svarta väggar, i båsarna finns tv-skärmar med en animerad virtuell verklighet. Bild: Yle/Nora Engström Åbo slott,Åbo 1812

Då man vandrar omkring i Åbo år 1812 så ser Gamla stortorget - eller Stortorget som det hette då - mycket annorlunda ut än i dag.

Klocktornet i Åbo domkyrka har en annan form, likaså rådhuset. Brinkkalahuset har inte heller sin välkända balkong.

Den som rör sig i den virtuella världen kan också vandra ner till Aura å och se på de skepp som ligger förtöjda längs åstranden.

Man kan också vandra över den bro som gick över ån år 1812.

En animerad bild av Åbo med orangea byggnader vid åstranden i Åbo och ett förtöjt segelfartyg.
Åstranden i Åbo år 1812. En animerad bild av Åbo med orangea byggnader vid åstranden i Åbo och ett förtöjt segelfartyg. Bild: Yle/Nora Engström Åbo slott,virtuell upplevelse

- Det här är femton år innan Åbo brand, så Åbo ser annorlunda ut. Här finns byggnader som många känner igen såsom gamla rådhuset och Brinkkala, men de ser annorlunda ut än i dag, berättar Gustafsson.

Den virtuella Åbo är så autentisk som möjligt

I den virtuella världen finns både personer och föremål. De föremål som finns i världen är uppbyggda enligt modeller från Åbo museicentrals samlingar.

Den virtuella världen är uppbyggd enligt historisk fakta och den kunskap man har från år 1812, så att världen är så autentisk som möjligt.

- Hur gatorna gick och hur staden såg ut var väldigt annorlunda. Efter Åbo brand 1827 byggs Åbo upp enligt arkitekt Carl Ludvig Engels stadsplan. Det är fint att kunna få se hur det såg ut på Stortorget. Det är helt annat att se det med hjälp av virtuella glasögon, säger Gustafsson.

Besökare kan bekanta sig med den virtuella världen med en guide - eller utan

Den här sommaren kan man delta både i en guidad rundtur, eller boka en tid för att röra sig i den virtuella världen på egen hand.

Det här var något som kom som ett önskemål från publiken.

Det är alltså frågan om samma virtuella upplevelse, som man kunde ta del av i våras, berättar Gustafsson. Eftersom pop up- museet var så populärt, så öppnar samma utställning nu i Åbo slott.

- Det är exakt samma virtuella värld, inga ändringar har gjorts. Vi ordnar guidningar varje vecka, berättar Gustafsson.