Hoppa till huvudinnehåll

BUU-klubben och Project Liv samarbetar - hjälp ditt barn att bli brevkompis med ett långtidssjukt barn

BUU-klubbens programledare Malin blir undersökt av barngästen Malte då de leker sjukhus i BUU-klubben
Malin blir undersökt av doktor Malte i BUU-studion. BUU-klubbens programledare Malin blir undersökt av barngästen Malte då de leker sjukhus i BUU-klubben Bild: Yle/Ann-Catrin Virkama Buu-klubben,barnprogram,sjukdomar,sjukhusvård,project liv

En hel BUU-vecka om att vara sjuk.

Sjuk, det vill ingen vara. Men så gott som alla drabbas av sjukdom någon gång i sitt liv och då ett barn insjuknar påverkar det hela familjen.

Mellan 3 och 9 juni 2019 lyfter BUU-klubben upp detta att vara sjuk ur många olika perspektiv.

Allt från hur man någon gång kan önska att man var sjuk för att få bli extra mycket ompysslad, till hur det kan vara då man verkligen är allvarligt sjuk och måste vistas på sjukhus mest hela tiden.

Två barngäster

Programledaren Malin Olkkola får besök av två gäster under veckan. På torsdag kommer Ida på besök och Ida berättar om hur det var då hennes lillebror var sjuk i leukemi under många års tid.

På söndag besöker Malte BUU-studion och tillsammans med Malin leker de sjukhus. På sjukhus har Malte fått vistas en hel del under den senaste tiden då han utreds för eventuell barnreuma, en sjukdom som Malin också har.

BUU-klubbens programledare Malin Olkkola står bredvid barngästen Ida, båda håller i en käpphäst och har ridhjälm på huvudet.
Ida och Malin passar på att leka och göra en käpphästdans då Ida besöker BUU-studion BUU-klubbens programledare Malin Olkkola står bredvid barngästen Ida, båda håller i en käpphäst och har ridhjälm på huvudet. Bild: Yle/Ann-Catrin Virkama Buu-klubben,barnprogram,käpphästar,sjukdomar,leukemi,storasyster

Samarbete med Project Liv

Project Liv är en förening som vill vill skapa mer glädje i vardagen för långtidssjuka barn och deras familjer.

I ett samarbete med föreningen vill BUU-klubben fungera som länk mellan de långtidssjuka barn som måste vistas mycket på sjukhus eller hemma och BUU-klubbisar som gärna vill ha en brevkompis.

BUU-klubbens proramledare Malin Olkkola står bredvid föreningen Project Livs medarbetare Heidi Lindeman
BUU-klubbsledaren Malin Olkkola och Project Livs medarbetare Heidi Lindeman samarbetar kring ett brevvänsprojekt BUU-klubbens proramledare Malin Olkkola står bredvid föreningen Project Livs medarbetare Heidi Lindeman Bild: Yle/Ann-Catrin Virkama Buu-klubben,barnprogram,förening,heidi lindeman

Hur blir ditt barn brevkompis?

Om ditt barn vill bli brevkompis med ett långtidssjukt barn och på så sätt sätta guldkant på tillvaron för det sjuka barnet ska ni gå till väga på följande sätt:

Ditt barn kan rita en teckning, kanske klistra dit ett foto på sig själv.

Hjälp gärna ditt barn med att formulera och skriva ner en liten text där barnet får berätta om sig själv och om vad barnet tycker om.

Skicka detta tillsammans med era kontaktuppgifter, dvs namn och postadress till följande adress:

BUU-klubben BREVKOMPIS
00024 YLE

Dessa brev förmedlas sedan till Project Livs representant Heidi Lindeman som parar ihop ditt barn med ett långtidssjukt barn som önskat få en brevvän.

Om du är förälder till ett långtidssjukt barn som önskar en brevvän kan du kontakta heidi@projectliv.fi.

Breven tas emot hela sommaren med fortsättning i höst.

Här kan du lyssna på Yle Vega Österbottens klipp från den 3.6.2019 då Heidi och Malin intervjuas av Kati Enkvist:

Barn

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP
 • MGP 2019 - Nu släpper vi biljetterna!

  Du kan se både genrepet och finalen den 5 oktober.

  Upplev MGP-showen 5.10 i Yles tv-studio i Helsingfors. Biljetter finns både för genrepet tidigare på dagen och den direktsända finalen på kvällen.

 • Nu finns BUU-klubben med stödtecken

  Dessutom utkommer två andra barnserier med stödtecken.

  Svenska Yles barnredaktion satsar på innehåll med stödtecken. I två veckors tid använder BUU-klubbens programledare stödtecken. Dessutom finns det nu två andra serier för barn där huvudpersonerna använder stödtecken.

Nyligen publicerat - Barn

 • MGP-finalist 2019: Ida MM

  Lyssna på Ida Mansikkas MGP-låt "Disco".

  Ida Mansikka är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Idas MGP-låt "Disco". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Isabel

  Lyssna på Isabel Rautamos MGP-låt "Jag är vad jag är".

  Isabel Rautamo är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Isabels MGP-låt "Jag är vad jag är". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Milla

  Lyssna på Milla Pirjetäs MGP-låt!

  Milla Pirjetä är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Millas MGP-låt "Ljud". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: No Wifi

  Lyssna på Melvin Nordmans och Oliver Svarvars MGP-låt!

  Rapduon No Wifi, som består av Melvin Nordman och Oliver Svarvar, är finalister i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på deras låt "Online". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Ollie

  Lyssna på Oliver "Ollie" Takanens MGP-låt!

  Oliver Takanen är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Ollies MGP-låt "The World We Live In". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Siri

  Lyssna på Siri Norrgårds MGP-låt!

  Siri Norrgård är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Siris MGP-låt "För mig". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: The L.A.W.

  Lyssna på MGP-låten "För dig" av The L.A.W.

  Loke Wikström, Alvar Svartsjö och Wilson Harkke är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på deras MGP-låt "För dig". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Valter & Asta

  Lyssna på MGP-låten "Jag klarar mig själv" av Valter & Asta.

  Valter Klockars och Asta Sharma finalister i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på MGP-låten "Jag klarar mig själv" av Valter & Asta. Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Walter

  Lyssna på MGP-låten "Se alltid framåt" av Walter Wilkman.

  Walter Wilkman är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Walters MGP-låt "Se alltid framåt". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Wilma

  Lyssna på Wilma Nylunds MGP-låt "Mardrömmar".

  Wilma Nylund är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Wilmas MGP-låt "Mardrömmar". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP 2019 - Nu släpper vi biljetterna!

  Du kan se både genrepet och finalen den 5 oktober.

  Upplev MGP-showen 5.10 i Yles tv-studio i Helsingfors. Biljetter finns både för genrepet tidigare på dagen och den direktsända finalen på kvällen.

 • Prisbelönt animationsserie får inte visas för målgruppen - Rädda Barnen håller inte med: "Barnen har rätt att få skydd mot och kunskap om sexuellt våld"

  Tre av de fyra avsnitten fick en åldersgräns på tolv år.

  Animationsserien Min kropp är min har belagts med åldersgränser som gör att många barn inte får se serien. Rädda Barnen anser att serien lämpar sig för yngre barn, medan bildprogramsnämndens ordförande försvarar åldersgränserna. Svenska Yle är samproducent för serien.

 • Nu finns BUU-klubben med stödtecken

  Dessutom utkommer två andra barnserier med stödtecken.

  Svenska Yles barnredaktion satsar på innehåll med stödtecken. I två veckors tid använder BUU-klubbens programledare stödtecken. Dessutom finns det nu två andra serier för barn där huvudpersonerna använder stödtecken.