Hoppa till huvudinnehåll

BUU-klubben och Project Liv samarbetar - hjälp ditt barn att bli brevkompis med ett långtidssjukt barn

BUU-klubbens programledare Malin blir undersökt av barngästen Malte då de leker sjukhus i BUU-klubben
Malin blir undersökt av doktor Malte i BUU-studion. BUU-klubbens programledare Malin blir undersökt av barngästen Malte då de leker sjukhus i BUU-klubben Bild: Yle/Ann-Catrin Virkama Buu-klubben,barnprogram,sjukdomar,sjukhusvård,project liv

En hel BUU-vecka om att vara sjuk.

Sjuk, det vill ingen vara. Men så gott som alla drabbas av sjukdom någon gång i sitt liv och då ett barn insjuknar påverkar det hela familjen.

Mellan 3 och 9 juni 2019 lyfter BUU-klubben upp detta att vara sjuk ur många olika perspektiv.

Allt från hur man någon gång kan önska att man var sjuk för att få bli extra mycket ompysslad, till hur det kan vara då man verkligen är allvarligt sjuk och måste vistas på sjukhus mest hela tiden.

Två barngäster

Programledaren Malin Olkkola får besök av två gäster under veckan. På torsdag kommer Ida på besök och Ida berättar om hur det var då hennes lillebror var sjuk i leukemi under många års tid.

På söndag besöker Malte BUU-studion och tillsammans med Malin leker de sjukhus. På sjukhus har Malte fått vistas en hel del under den senaste tiden då han utreds för eventuell barnreuma, en sjukdom som Malin också har.

BUU-klubbens programledare Malin Olkkola står bredvid barngästen Ida, båda håller i en käpphäst och har ridhjälm på huvudet.
Ida och Malin passar på att leka och göra en käpphästdans då Ida besöker BUU-studion BUU-klubbens programledare Malin Olkkola står bredvid barngästen Ida, båda håller i en käpphäst och har ridhjälm på huvudet. Bild: Yle/Ann-Catrin Virkama Buu-klubben,barnprogram,käpphästar,sjukdomar,leukemi,storasyster

Samarbete med Project Liv

Project Liv är en förening som vill vill skapa mer glädje i vardagen för långtidssjuka barn och deras familjer.

I ett samarbete med föreningen vill BUU-klubben fungera som länk mellan de långtidssjuka barn som måste vistas mycket på sjukhus eller hemma och BUU-klubbisar som gärna vill ha en brevkompis.

BUU-klubbens proramledare Malin Olkkola står bredvid föreningen Project Livs medarbetare Heidi Lindeman
BUU-klubbsledaren Malin Olkkola och Project Livs medarbetare Heidi Lindeman samarbetar kring ett brevvänsprojekt BUU-klubbens proramledare Malin Olkkola står bredvid föreningen Project Livs medarbetare Heidi Lindeman Bild: Yle/Ann-Catrin Virkama Buu-klubben,barnprogram,förening,heidi lindeman

Hur blir ditt barn brevkompis?

Om ditt barn vill bli brevkompis med ett långtidssjukt barn och på så sätt sätta guldkant på tillvaron för det sjuka barnet ska ni gå till väga på följande sätt:

Ditt barn kan rita en teckning, kanske klistra dit ett foto på sig själv.

Hjälp gärna ditt barn med att formulera och skriva ner en liten text där barnet får berätta om sig själv och om vad barnet tycker om.

Skicka detta tillsammans med era kontaktuppgifter, dvs namn och postadress till följande adress:

BUU-klubben BREVKOMPIS
00024 YLE

Dessa brev förmedlas sedan till Project Livs representant Heidi Lindeman som parar ihop ditt barn med ett långtidssjukt barn som önskat få en brevvän.

Om du är förälder till ett långtidssjukt barn som önskar en brevvän kan du kontakta heidi@projectliv.fi.

Breven tas emot hela sommaren med fortsättning i höst.

Här kan du lyssna på Yle Vega Österbottens klipp från den 3.6.2019 då Heidi och Malin intervjuas av Kati Enkvist:

Barn

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP
 • Vilda 5 år, unik och finlandssvensk

  Hon är huvudkaraktär i en ny serie som ingår i BUU-klubben.

  Ingen annan erbjuder finlandssvenska tv-serier där finlandssvenska småbarn känner igen sig och hör sitt eget språk. Därför visar BUU-klubben just nu två helt nya sådana: Vilda och Tandfen.

 • Dansarna för MGP 2019

  Dansarna har valts ut för MGP 2019.

  De tio dansarna har valts ut för MGP 2019. Dansarna kommer att uppträda tillsammans med finalisterna under den direktsända finalen den 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan.

Nyligen publicerat - Barn

 • Milla: Finalist i MGP 2019

  Milla Pirjetä är finalist i Melodi Grand Prix 2019.

  Milla Pirjetä är en av de tio utvalda finalisterna som får stå på scenen i årets MGP-final som sänds den 5 oktober 2019 i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • Isabel: Finalist i MGP 2019

  Isabel Rautamo är finalist i Melodi Grand Prix 2019.

  Isabel Rautamo är en av de tio utvalda finalisterna som får stå på scenen i årets MGP-final som sänds den 5 oktober 2019 i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • Ida: Finalist i MGP 2019

  Ida Mansikka är en av finalisterna i Melodi Grand Prix 2019.

  10-åriga Helsingforsbon Ida Mansikka är en av de tio utvalda finalisterna som får stå på scenen i årets MGP-final som sänds den 5 oktober 2019 i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • Dansarna för MGP 2019

  Dansarna har valts ut för MGP 2019.

  De tio dansarna har valts ut för MGP 2019. Dansarna kommer att uppträda tillsammans med finalisterna under den direktsända finalen den 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • No Wifi: Finalist i MGP 2019

  Melvin Nordman och Oliver Svarvar finalist i MGP 2019.

  Duon No Wifi, som består av 12-åriga Melvin Nordman och 11-åriga Oliver Svarvar från Närpes, är en av finalisterna som får stå på scenen i årets MGP-final som sänds den 5 oktober 2019 i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • Ollie: Finalist i MGP 2019

  Oliver "Ollie" Takanen är finalist i Melodi Grand Prix 2019.

  Oliver "Ollie" Takanen är 13 år och bor i Karleby. Han är en av de tio utvalda finalisterna som får stå på scenen i årets MGP-final som sänds den 5 oktober 2019 i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • Siri: Finalist i MGP 2019

  Siri Norrgård är finalist i Melodi Grand Prix 2019.

  Siri Norrgård är en av de tio utvalda finalisterna som får stå på scenen i årets MGP-final som sänds den 5 oktober 2019 i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • The L.A.W.: Finalist i MGP 2019

  Loke, Alvar och Wilson är en av finalisterna i MGP 2019.

  Trion The L.A.W., som består av Loke Wikström, Alvar Svartsjö och Wilson Harkke är en av de tio utvalda finalisterna som får stå på scenen i årets MGP-final som sänds den 5 oktober 2019 i Yle Fem och på Yle Arenan.