Hoppa till huvudinnehåll

Försvunna bergsbestigare befaras vara döda ‒ indiska räddningsarbetare har hittat fem kroppar på avlägset berg

En räddningshelikopter som deltar is paningarna efter de försvunna bergsbestigarna i indiska Himalayas
En räddningshelikopter som deltog i spaningarna efter de försvunna bergsbestigarna på Nanda Devi. En räddningshelikopter som deltar is paningarna efter de försvunna bergsbestigarna i indiska Himalayas Himalaya,räddningshelikopter

Hoppet att hitta de åtta saknade bergsbestigarna vid liv har falnat.

Indiska myndigheter meddelade på måndagen att fem kroppar siktats från en räddningshelikopter i sökområdet.

Sammanlagt åtta personer saknas efter en kraftig lavin i bergsmassivet Nanda Devi - Indiens näst högsta berg och ett av de svåraste att bestiga.

Kropparna ligger längs den rutt som bergsbestigarna använde sig av. Sannolikheten att hitta några överlevande på platsen är liten.

‒ Chansen att överleva på 4500‒5000 meters höjd i ett så kallt klimat är mycket liten. Det är nästan omöjligt att överleva, sade en räddningskälla.

Myndigheterna ska nu försöka ta sig upp till platsen där kropparna ligger. Men det kommer att ta flera dagar innan de når fram.

‒ Vi försöker bärga kropparna. Vi tror att de tre andra ligger i närheten, sade den högt uppsatta lokala tjänstemannen Vijay Kumar Jogdande.

Upptäckten gjordes efter att fyra bergsbestigare räddades från ett basläger vid berget. Myndigheterna kunde begränsa sökområdet efter att ha fått uppgifter om vilken rutt expeditionen skulle ta.

De åtta deltagarna i expeditionen ‒ fyra britter, två amerikaner, en australiensare och en indier ‒ uppges vara erfarna klättrare.

Gruppen har inte varit i kontakt med omvärlden sedan den 26 maj.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes