Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsskolan: “Jag har svårt att sova om nätterna” - skolan största orsaken

Ihopskruttat klottrat papper i motljus.
Ihopskruttat klottrat papper i motljus. Bild: Amanda Vikman/Yle Yle Nyhetsskolan

Kräver skolan för mycket av eleverna? Enligt de ca. 200 finlandssvenska högstadieelever som vi har frågat, är svaret oftast ja.

Vi, Wilhelmina Backman, Ronja Hedman, Ida Hertzman och Nadine Morelius från Winellska skolan har jobbat med ett projekt om skolstress i högstadieskolor.

Några högstadieklasser i Winellska skolan, Storängens skola, Mattlidens skola och Grankulla Samskola har fått svara på ett digitalt frågeformulär angående skolstress.

Stress förekommer i de flesta åldrar, i alla livsskeden. Stressen ser olika ut, beroende på åldern och händelser i livet.

I högstadieskolorna är orsaken till att eleverna stressar oftast prov, betyg och andra skoluppgifter. Många bryr sig om att få bra vitsord, för att de bland annat vill komma in i ett bra gymnasium.

En del stressar även på grund av sina fritidsintressen. Samhället, sociala medier och oro över framtiden ger också en hel del stress. Kraven på de unga har även förändrats under åren.

Viktigt med återhämtning

Vi träffade Karin Kastén, från Folkhälsan, som jobbar med projektet De e lugnt. Hon svarade på de frågor som vi undrade över. Karin berättade bland annat om hur viktigt det är med återhämtning.

I skolan vore det bra om man kunde ta upp ämnet stress i ett förebyggande syfte.

Man kan till exempel diskutera om det och vem man kan ta kontakt med om man känner sig stressad.

Skolan borde även se till att det finns tillräckligt med pauser och platser där man kan ta de lugnt.

Lärarnas stress borde inte få orsaka mer stress åt eleverna, därför ska lärarna helst inte visa stressade situationer, säger Karin Kastén.

Karin Kastén från Folkhälsan
Karin Kastén, projektledare för projektet De e lugnt på Folkhälsan. Karin Kastén från Folkhälsan Bild: Wilhelmina Backman Yle Nyhetsskolan

- Jag har alltid tidsbrist på grund av skolan och det gör att jag börjar stressa om mina fritidsintressen också. Det här skapar problem i min vardag. Jag tycker skolan skulle kunna sänka ribban och att lärarna skulle kunna diskutera mer tillsammans, om vem som ska ha vilka uppgifter varje vecka, så att det inte blir att man har tre prov och två uppsatser att skriva samma vecka, berättar Greta Eskelinen från Winellska skolan.

Greta Eskelinen från Winellska Skolan
Greta Eskelinen från Winellska Skolan. Greta Eskelinen från Winellska Skolan Bild: Nadine Morelius Yle Nyhetsskolan

Matilda Blomster, också från Winellska skolan säger:
- Jag har svårt att sova om nätterna och provresultaten snurrar alltid i mitt huvud. Det är så mycket krav överallt! För att minska stressen och få hjärnan på andra tankar går jag på träningar och kollar på filmer och serier.

60 procent av eleverna i undersökningen vi gjorde, vill höja sina medeltal inför gymnasiet. Ungefär 70 procent av dessa stressar på grund av det.

Enligt undersökningen, tycker eleverna att det inte är okej att läsa på prov under lov. 42 procent påstod även att de har tid med både skolarbete och fritidsintressen, men att de känner sig ändå stressade.

Hjälp finns att få

- Ju äldre man blir, desto mer krävs det av en. Det är helt normalt. Man måste bara lära sig hantera stressen och få kontroll över sitt liv, genom att till exempel planera in när man läser vad och när man har fritid, säger Karin Kastén.
- Återhämtning och fritid är viktigt att ha. Alla måste få göra saker de själva gillar. Om stressen tar över så mycket att man får fysiska symtom och att de påverkar ens liv negativt, är det viktigt att ta det till tals. Ibland kan det räcka med att bara få tala med någon. Hjälp finns alltid att få. Lite stress kan ändå vara bra, för att till exempel få saker gjort.

Stress är alltså både en negativ och positiv sak. Oftast ändå negativ.

Det är ett återkommande problem som förekommer i alla åldrar. Det viktigaste är att tala om det och att inte låta det ta över ens liv.

Om du är en ungdom och känner att du behöver få hjälp, kan du till exempel söka dig till Ungdomsmottagningen på Folkhälsan. På ungdomsmottagningen kan du få hjälp i situationer där du känner stress och ångest, har svårigheter med vänskapsrelationer eller med hemförhållanden, nedstämdhet, mobbning och skolfrånvaro. Kontaktuppgifter finns på Folkhälsans hemsidor.

Wilhelmina Backman, Ronja Hedman, Ida Hertzman och Nadine Morelius från åk åtta i Winellska skolan har skrivit artikeln i samarbete med Svenska Yles projekt i mediekunskap, Nyhetsskolan.

Läs också

Nyhetsskolan

 • Fyra lektionstips

  Här hittar du tips på fyra olika lektioner á 45 minuter.

  Här finns förslag på fyra olika lektioner som man kan hålla för en klass som vill lära sig mer om hur man gör nyheter.

 • Varning: Lita inte på de här så kallade nyhetssajterna

  Falska nyheter sprids lätt, vi listar falska "mediehus".

  Osanna nyheter har på senare år blivit en stor business och ett sätt att forma politisk opinion. Ändå är det få som med avsikt går på in på sajter för så kallad alternativ media eller lögnmedia. Men det går bra för sajterna tack vare att Facebook möjliggör spridningen av innehållet – det är få som läser mer än rubriken innan de delar artikeln. Här listar vi några sajter som inte är tillförlitliga nyhetskällor.

 • Det här är Yle Nyhetsskolan

  Svenska Yle mediefostrar ungdomar - kom med!

  Yle Nyhetsskolan är ett projekt i mediefostran. Idén är att låta unga göra egna nyheter som publiceras på Nyhetsskolans webbsida. Läs mer om projektet här och hur ni kan vara med!

 • Kom med i Yle Nyhetsskolan

  Nu kan man anmäla sig till våren 2017!

  Vill ni göra egna nyheter och nå ut till en stor publik? Gå då med i Svenska Yles projekt i mediefostran, Yle Nyhetsskolan. Där får man chansen att bli ung nyhetsreporter och lära sig mer om till exempel källkritik, rubriksättning och intervjuteknik.

 • Nyhetsskolan: Dag 1

  Så här kan intro-träffen gå till.

  Glädje och journalistik blandas under den första Yle nyhetsskoldagen av flera under höstens lopp. Eleverna i klass 9E i Grundskolan Norsen får lära sig om allt från vad en nyhet är till vad det betyder att Yle är ett public servicebolag.

 • Yle Nyhetsskolan – hur går det till?

  Här är ett exempel på hur projektet går till i praktiken.

  Upplägget för Yle Nyhetsskolan är flexibelt och anpassas efter varje enskild skolas önskemål. Här presenteras ett exempel på hur projektet kan genomföras, så att man får en uppfattning om de praktiska arrangemangen.

 • Vad är en nyhet?

  Svenska Yles Daniel Olin introducerar er till nyhetsvärlden.

  Svenska Yles Freddi Wahlström berättar vad en nyhet är och ger tips om hur man kommer igång.

 • Skillnaden mellan nyhetstext och kolumn

  Nyheten ska vara objektiv, kolumnen är till för åsikter.

  Nyhetstexten är neutral medan kolumnen är allt annat än det. I en kolumn kan (och till och med bör) skribenten öppet ta ställning, det vill säga argumentera för en åsikt, säger redaktionschef Jonas Jungar.

 • Webbnyhetens hemlighet

  Kort, koncist och grafiskt tilltalande.

  Att skriva nyheter för webben innebär att kämpa om publikens uppmärksamhet. Svenska Yles journalist Johan Gullmets har knepen.

 • Lätt att fejka en nyhet

  Guldåldern för fejkade nyheter är nu.

  På webben är det lätt att publicera innehåll som ser ut som journalistik, men som inte är det. Guldåldern för fejkade nyheter är nu.

 • Hur man ska sprida sin nyhet på sociala medier

  Svenska Yles Gitte Laurell ger sina bästa tips.

  Om du skriver en nyhet vill du säkert att så många som möjligt läser den. Då kan du ta hjälp av de sociala medierna och de tips som Svenska Yles some-expert Gitte Laurell här delar med sig.

 • Vilket format ska nyheten ha?

  Följ de här råden och nyheten kommer att se proffsig ut!

  Eftersom Yle Nyhetsskolans material publiceras på Svenska Yle finns det vissa önskemål på till exempel bildernas storlek och texternas längd. Genom att följa de här garanterar vi att era nyheter passar in på våra webbsidor och dessutom ser professionella ut.

 • Nyheter på 30 sekunder

  Tips på hur du filmar ett videoklipp med din telefon.

  Vi på Svenska Yle förmedlar ofta våra nyheter med hjälp av korta videoklipp. Du som reporter på Yle Nyhetsskolan kan också testa på det här! Det enda du behöver är din smarttelefon.

 • De fem journalistiska frågorna

  Vad? När? Var? Vem? och Varför?

  Svenska Yles nyhestuppläsare Ida Henriksson berättar om de fem journalistiska frågorna: Vad? När? Var? Vem? och Varför?

 • Nyhetsbildens ABC

  Med några enkla knep blir din nyhetsbild riktigt bra!

  Skärpa, ljus och kameravinklar - läs mer om hur du tar en bra nyhetsbild.

 • En bra webbrubrik är inte mystisk eller för finurlig

  "Handlar det om potatis ska ordet potatis finnas med."

  En rubrik på webben måste stå för sig själv eftersom man ofta ser den utanför sitt sammanhang, t.ex. på Facebook eller Twitter. Vi sysslar inte heller med klickjournalistik, säger Johanna-Törn Mangs på Svenska Yle. Rubriken får inte lura läsaren.

 • Intervjun tar fram historierna

  Utrikesredaktör Jessica Stolzmann ger goda råd.

  I det här klippet delar utrikesredaktör Jessica Stolzmann med sig av sina bästa tips på hur man gör en bra intervju.

 • "Kontrollera dina källor noggrant"

  Det här är A och O i nyhetsarbetet.

  - Vi hör om nyheter från många olika håll. Sen gäller det att sålla fram det viktigaste och dubbelkolla att det man har hört är sant, säger nyhetschefen Sebastian Dahlström.

 • Journalistens spelregler

  Här diskuteras objektivitet och trovärdighet.

  Att göra nyheter är roligt och intressant, men det finns vissa spelregler och etiska principer som man måste beakta.

 • Sommarjobbare - känn dina rättigheter och skyldigheter

  Bra saker för en sommarjobbare att veta!

  Hur gammal måste man vara för att få sommarjobba? Gäller samma regler för sommarjobbare som för andra anställda? Och vad kan man riktigt sommarjobba med? Det är viktigt att unga arbetstagare vet vad sommarjobb går ut på.

 • Nyhetskollen – skräddarsy ditt nyhetsflöde

  Som Uutisvahti men med innehåll från Yle Nyheter och Sport.

  Nyhetskollen är en app som ger dig de senaste nyheterna om ämnen som intresserar dig. Jag tycker det är bättre att få utvalda nyheter direkt i mobilen än att förlita sig på det andra delar, till exempel på Facebook, säger Sara Torvalds som länge har utnyttjat den finskspråkiga motsvarigheten Uutisvahti.

Nyligen publicerat - Nyhetsskolan

 • Nyhetsquizet: Syrien, Grönland och påhittig tv-stjärna

  En frågesport för dig som vill testa din nyhetskunskap.

  Här kommer veckans nyhetsquiz med nyheter från både Finland och resten av världen. Hur bra koll har du på nyhetsläget? I det här quizet ställer vi frågor på nyheter som Svenska Yle rapporterat om under veckan.

 • Nyhetsquiz: Historisk valseger, åtalad minister och studiestress

  En frågesport till dig som vill testa din nyhetskunskap

  Här kommer veckans nyhetsquiz med nyheter från både Finland och resten av världen. Hur bra koll har du på nyhetsläget? I det här quizet ställer vi frågor på nyheter som Svenska Yle rapporterat om under veckan.

 • Sju frågor du ska ställa för att veta om en nyhet är sann eller falsk

  Börja med frågorna vad, hur, varför, var och när?

  Medieanvändningen har förändrats på grund av nätet. Tyvärr kryllar det av lögner och det är lätt att manipulera människor som inte kan skilja på sant och falskt. Det är på vars och ens eget ansvar att vara källkritisk. Trovärdig media och läskunniga väljare hör till fundamenten för vår demokrati.

 • Se bilderna från årets debattfinal

  Vår praktikant Alexandra Stjernberg fotograferade debatten.

  I debattfinalen möttes Tölö gymnasium, Kristinestads gymnasium, Lovisa gymnasium och Ålands lyceum. När de här ungdomarna debatterar är tonen artig och respektfull. Debattörerna är pålästa och har god debatt-teknik. Dessutom har de glimten i ögat och njuter av att stå scen och argumentera.

 • Nyhetsquizet: Primärval, snus och syntetisk bensin

  En frågesport för dig som vill testa din nyhetskunskap.

  Här kommer veckans nyhetsquiz med nyheter från både Finland och resten av världen. Hur bra koll har du på nyhetsläget? I det här quizet ställer vi frågor på nyheter som Svenska Yle rapporterat om under veckan.

 • Nyhetsquiz: Förintelsen, fredsförslag och farligt virus

  En frågesport till dig som vill testa din nyhetskunskap

  Här kommer veckans nyhetsquiz med nyheter från både Finland och resten av världen. Hur bra koll har du på nyhetsläget? I det här quizet ställer vi frågor på nyheter som Svenska Yle rapporterat om under veckan.

 • Nyhetsquiz: Fyrk, folkmängd och farlig farsot

  En frågesport till dig som vill testa din nyhetskunskap

  Här kommer veckans nyhetsquiz med nyheter från både Finland och resten av världen. Hur bra koll har du på nyhetsläget? I det här quizet ställer vi frågor på nyheter som Svenska Yle rapporterat om under veckan.

 • Nyhetsquiz: Vulkanutbrott, klimat och oscarsnomineringar

  En frågesport för dig som vill testa din nyhetskunskap.

  Här kommer veckans nyhetsquiz med nyheter från både Finland och resten av världen. Hur bra koll har du på nyhetsläget? I det här quizet ställer vi frågor på nyheter som Svenska Yle rapporterat om under veckan.

 • Nyhetsquiz: Attacker, religion och strömavbrott

  En frågesport för dig som vill testa din nyhetskunskap.

  Här kommer veckans nyhetsquiz med nyheter från både Finland och resten av världen. Hur bra koll har du på nyhetsläget? I det här quizet ställer vi frågor på nyheter som Svenska Yle rapporterat om under veckan.

 • Nyhetsquiz: Rökning, ny regering och vulkanutbrott

  En frågesport för dig som vill testa din nyhetskunskap.

  Här kommer veckans nyhetsquiz med nyheter från både Finland och resten av världen. Hur bra koll har du på nyhetsläget? I det här quizet ställer vi frågor på nyheter som Svenska Yle rapporterat om under veckan.

 • Nyhetsquiz: Regeringskris, klimatmöte och Pisa-resultat

  En frågesport för dig som vill testa din nyhetskunskap.

  Här kommer veckans nyhetsquiz med nyheter från både Finland och resten av världen. Hur bra koll har du på nyhetsläget? I det här quizet ställer vi frågor på nyheter som Svenska Yle rapporterat om under veckan.

 • Lögndetektorn: Tortyrfilmer, hotelser och porr - den som modererar diskussioner på nätet utsätts i sitt arbete för folks mörkaste sidor

  Saga blev utbränd av att gallra bland det värsta folk delar

  Diskussioner om nätetikett och artighet på internet var populära då diskussioner på nätet var ett nytt fenomen. Nu verkar det som att man gett upp med att försöka uppfostra allmänheten till artighet. Fokus ligger istället på att rensa bort de värsta hatinläggen. Men det är ett tungt arbete att moderera nätdiskussioner.