Hoppa till huvudinnehåll

Olika kostnadsförslag för gymnastiksalen vid Kyrkfjärdens skola i Ingå ska synas

En spargris med måttband runt sig.
Kommunstyrelsen vill ha en kostnadseffektiv men kvalitativ lösning. En spargris med måttband runt sig. Bild: imago/Gerhard Leber/ All Over Press Spargris,pengar,fattigdom

Nybygget som ska ersätta Kyrkfjärdens skola i Ingå ska byggas så effektivt som möjligt för att sänka kostnaderna. Bland annat det anser kommunstyrelsen som nu skickar ärendet vidare till kommunfullmäktige.

Det är meningen att fullmäktige ska behandla frågan på sitt möte den 3 juni.

Tanken är att kunna godkänna en projektplan och en kostnadsram för projektet. De besluten behövs för att detaljplaneringen och upphandlingsprocessen ska komma i gång.

Inget ekonomiskt tak slogs fast

När kommunstyrelsen skulle behandla ärendet i måndags (27.5) fanns det en konkret summa på förslag. Summan på 9,5 miljoner euro skulle vara riktgivande, men utgöra ett maximalt tak för kostnaderna.

På förslag av kommunstyrelseordföranden Henrik Wickström (SFP) nämns ändå ingen sådan exakt summa i förslaget till fullmäktige.

I stället sägs det att tekniska nämnden och bildnings- och välfärdsnämnden tillsammans med tjänstemän ska se till att man optimerar rumsplanen samt effektiverar projektets volym. Det ska sänka kostnaderna.

Wickström förklarar att man i det här skedet inte vill slå fast någon summa på grund av flera orsaker.

- Det är egentligen en budgetteknisk fråga. Det klarnar först efter att upphandlingen har gjorts vad slutsumman blir. Det ska vara en kostnadseffektiv, men kvalitativ lösning, säger Wickström.

Kommunstyrelsen vill också att fullmäktige beviljar styrelsen fullmakt att godkänna den effektiverade projektplanen.

Gymnastiksalen

Inom ramen för projektet Kyrkfjärdens skola ingår både ett skolbygge och plats för kommunens centralkök.

Delar av den gamla skolan ska bevaras. Kommunstyrelsen föreslår att en plan för de gamla delarna i framtiden ska användas ska göra upp kommunens strategi och de behov av lokaler olika verksamheter har.

Om det ska byggas en ny gymnastiksal eller om man ska renovera den nuvarande salen har väckt debatt i Ingå.

- Styrelsens förslag är att det byggs en ny sal, men man vill att de olika kostnaderna för förslagen tydligt kommer fram. Därför ska nu tjänstemännen presentera noggrannare kostnadsberäkningar kring de olika modelleran för gymnastiksalen för fullmäktige, säger Wickström.