Hoppa till huvudinnehåll

Tävlingen för ny musik UMK är öppen för alla igen

UMK-logo
UMK-logo Tävlingen för ny musik

Tävlingen för ny musik UMK är öppen för alla igen. Dessutom inleder UMK och YleX ett samarbete för en ny UMK-säsong, där man utser Finlands representant i Eurovision Song Contest för år 2020.

Under de två senaste åren har UMK varit baserat på inbjudna artister. Till exempel representerade Saara Aalto Finland i Eurovision ifjol., och Darude tillsammans med Sebastian Rejman i år.

- Det har varit fint att jobba tillsammans med professionella finländare och producera fina shower i Lissabon och Tel Aviv. Nästa år går vi mot en öppen ansökan och skapar en tävling som täcker alla musikstilar, säger Anssi Autio, ansvarig producent för UMK.

Målet med samarbetet mellan UMK och YleX är att ge tävlingen mera effekt, och att hitta nya låtar.

- Det här för också med sig nya möjligheter för deltagande artister. YleX har fått pris som årets musikmedia och till rollen hör kärleken för ny musik. Den viktigaste uppgiften har alltid varit att lyfta fram och stöda nya begåvade finländska musiker, säger Yles UMK-producent Anssi Autio och YleX:s programchef Hanne Kautto.

Till teamet hör också YleX:s musikchef Tapio Hakanen. Han leder gruppen som väljer ut artisterna till finalen.

Finlands representanter till Eurovision Song Contest har valts ut genom UMK-tävlingen sedan år 2012.

Ansökan till UMK2020-säsongen är öppen mellan den 1 och 8 november 2019 på adressen yle.fi/umk.

Läs också

 • Allt fler i Finland väljer tåget – smidigt och miljövänligt

  Tåg är enklare än flyg, säger passagerare till Svenska Yle.

  Tågtrafiken ökar kraftigt i Finland och intresset för tågresor ser inte ut att minska. Enbart i juli gjordes 1,2 miljoner resor, en ökning med 13 procent. Orsakerna är många, men enligt VR påverkar även klimatdiskussionen. Svenska Yle har pratar med nöjda tågresenärer som bekräftar att smidigheten och miljön får dem att välja tåg.

 • Nya demonstrationer i Hongkong- nu kräver hongkongborna allmän rösträtt

  Demonstranterna ber Storbritannien om hjälp

  Tiotusentals hongkongbor trotsade tidigare idag förbudet att demonstrera och gav sig igen ut på gatorna i Hongkong efter några dagars lugn. Demonstranterna samlades först utanför det brittiska konsulatet för att be Storbritannien hjälpa sin forna koloni.

 • Dramapodd: Vem våldtog Liv på skolgården?

  Hela skolan fuckas upp av en våldtäkt efter en fest.

  Efter en blöt fest slocknar Liv och vaknar våldtagen ute på gården. Stämningen i hela skolan trasslas till i jakten på den skyldige och fler hemligheter dyker upp i podden "Det som hände Liv".

Nyligen publicerat - Kultur och nöje