Hoppa till huvudinnehåll

16 kan få gå från Vamia i Vasa – rektor hoppas regeringen satsar på yrkesutbildning

Elever i en klass.
Elever i en klass. Bild: Mostphotos / Matej Kastelic skolor,studerande,inlärning,bildning,lektorer (lärare),klassrumsarbete,elever,klassrum,undervisning,lärare

Efter samarbetsförhandlingar vid yrkesinstitutet Vamia i Vasa står det nu klart att 16 personer hotas av uppsägning. Det är ledsamt och beklagligt säger rektor Åsa Stenbacka.

Samarbetsförhandlingarna på Vamia var en direkt följd av minskad statsfinansiering. Förhandlingarna gällde hela Vamias personal och de avslutades på måndag 3 juni.

Förutom att 16 personer hotas av uppsägning går nio personer i pension. Sju stycken tjänste- och arbetsavtal på viss tid kommer inte att förlängas.

Erbjuds jobb inom Vasa stad

Rektor Åsa Stenbacka uppger att samtliga som hotas av uppsägning har kontaktats under tisdagsförmiddagen. De kallas till ett diskussionstillfälle.

- Alla har möjlighet att arbeta fram till utgången av år 2019 oberoende av uppsägningstiden, säger Stenbacka.

I och med att Vamia hör under Vasa stad har de som sägs upp från Vamia företräde till de lediga jobb som Vasa stad har för närvarande och under nio månader framöver. Det förutsatt att personen har den behörighet som krävs.

- I och med att alla har möjlighet att arbeta kvar här fram tills årsskiftet men att de också erbjuds andra arbeten inom Vasa stad vet vi inte hur många vi har kvar i slutet av året, säger Stenbacka.

- Situationen är ytterst beklaglig och vi stöder och hjälper våra arbetstagare enligt bästa förmåga.

Hur har personalen reagerat på resultatet av samarbetsförhandlingarna?

- Ingen har väl sagt något rakt ut men det är klart att många tycker att det är ledsamt och beklämmande.

Åsa Stenbacka
Åsa Stenbacka. Åsa Stenbacka Bild: Yle/Roy Fogde åsa stenbacka

Minskade statsandelar nästa år

Vamias verksamhet finansieras med statsandelar som beviljas för yrkesutbildning. Basfinansieringsdelen för statsandelarna baserar sig på antalet studerandeår.

Basfinansieringen för 2020 grundar sig på mängden förverkligade studerandeår 2018.

- Det förverkligade antalet studerandeår var i fjol 175 studerandeår färre än vårt mål som var 2 604, säger Stenbacka.

Det innebär att nästa år minskas Vamias statsandelsfinansiering med uppskattningsvis 1,5 miljoner euro.

- Med de åtgärder som nu överenskommits sparas totalt 1 140 000 euro. De nödvändiga tilläggsbesparingarna fås ännu under nästa år från eventuella pensioneringar och strategifinansiering, säger Stenbacka.

Finns det något hopp på nästa regering?

- Det är klart vi hoppas på att de satsar på yrkesutbildningen. Men det här är fråga om nedskärningar i yrkesutbildningen som pågått i flera år.

- Om läroplikten höjs till 18 år kommer det mer kostnader och det underlättar inte den här situationen.