Hoppa till huvudinnehåll

ÅA-rektorn om regeringsprogrammet: "Ett steg åt rätt håll för universiteten"

Mikko Hupa står i sitt arbetsrum framför en tavla och en liten bokhylla.
Åbo Akademis rektor Mikko Hupa. Mikko Hupa står i sitt arbetsrum framför en tavla och en liten bokhylla. Bild: Marie Söderman/Yle Åbo Akademi,mikko hupa

Regeringens beslut att ge mer pengar till universiteten under nästa regeringsperiod välkomnas av Åbo Akademis rektor Mikko Hupa.

Universiteten ska få 40 miljoner mer per år och indexjusteringen ska återinföras i universitetens finansiering.

Hupa konstaterar ändå att 40 miljoner som ska fördelas mellan alla universitet är en liten summa jämfört med de nedskärningar som drabbade universiteten under den förra regeringsperioden.

- Men det här är ett litet steg åt rätt håll, säger Hupa.

Åbo Akademis textlogo, ett Å och ett A klistrat på en glasdörr, insidan av huset med röd tegelvägg i bakgrunden.
Åbo Akademis textlogo, ett Å och ett A klistrat på en glasdörr, insidan av huset med röd tegelvägg i bakgrunden. Bild: Amanda Vikman/Yle Åbo Akademi,arken

Universitetens finansiering har de senaste åren inte följt den allmänna prisökningen i samhället. Enligt Hupa har effekten av den frusna indexjusteringen varit större än den höjning regeringen nu talar om.

- Regeringens beslut kompenserar inte helt och hållet men vi kommer ungefär halvvägs, vackert så. Om Åbo Akademi till exempel får 1 miljon mer nästa år betyder det ungefär 20 personers årslön. På det sättet blir summorna ändå ganska viktiga, säger Hupa.

Önskar större erkännande

Det Hupa ändå önskar allra mest är en regering som visar tydligare förståelse och uppskattning för universiteten än den förra regeringen gjorde. Den biten tärde enligt Hupa extra mycket då ekonomin var tuff.

- Det märks att riktningen nu har har svängt och jag hoppas att det också syns på andra sätt.

Vad kan ökad finansiering betyda rent konkret för Åbo Akademi i Åbo och Vasa?

- Att vi kan fokusera på annat än ekonomin, den har slukat mycket andlig kapacitet. Nu kan man släppa de tankarna en aning och utveckla nya saker, vilket är lovande. Vi hoppas bland annat förbättra rekryteringen av studenter.

Regeringens vision är också att hälften av alla ungdomar ska ha en högskoleutbildning 2030. Enligt Hupa är det här en väldigt ambitiös plan.

Han lyfter fram att den fördelningen redan finns bland kvinnor, men inte bland männen.

- Det är på pojkarnas sida som utmaningen finns. Det blir intressant att se om regeringen hittar sätt att rikta de här åtgärderna på ett sådant sätt att vi får mer pojkar till högskoleutbildning än i dag, säger Mikko Hupa.

Läs också