Hoppa till huvudinnehåll

CNN: Uppgifterna om att Nordkorea lät avrätta diplomater efter USA-toppmötet felaktiga

Den nordkoreanska nedrustningsexperten Kim Hyok-Chol.
Den nordkoreanska nedrustningsexperten Kim Hyok-Chol. Bild: EPA-EFE Kim Hyok Chol

Nordkoreas huvudförhandlare i nedrustningsfrågor, Kim Hyok-Chol, har inte i strid med tidigare uppgifter avrättats, rapporterar CNN.

Däremot befinner han sig i husarrest och utreds för sin roll i det misslyckade toppmötet med USA. Han ska fortfarande riskera ett hårt straff, uppger CNN:s källor.

Flera andra medlemmar i förhandlingsdelegationen befinner sig också i husarrest, uppger källorna.

Uppgifterna om vad som hänt med den nordkoreanska delegationen till toppmötet mellan Nordkoreas ledare Kim Jong-Un och USA:s president Donald Trump är motstridiga.

Den sydkoreanska tidningen Chosun Ilbo rapporterade på fredagen att Kim Hyok-Chol avrättats i mars. Tidningen hänvisade till sydkoreanska underrättelsekällor.

Nyhetsbyrån Reuters källor uppgav då att förhandlaren hotades av straff, men att det inte fanns bevis för att han redan avrättats.

Oavsett vad förhandlingsdelegationens slutliga öde blir så tyder det mesta på att det pågår en utrensning bland Kim Jong-Uns utrikespolitiska rådgivare.

Tvingades skriva självkritiska texter

Chosun Ilbo rapporterade också att den tidigare underrättelsechefen Kim Jong-Chul, en högt uppsatt medarbetare till Kim Jong-Un, skickats till ett straffläger efter toppmötet.

Men på måndagen publicerade Nordkorea ett färskt foto där Kim Jong-Chun besökte ett konstevenemang tillsammans med ledaren. Det tyder på att den tidigare spionchefen fortfarande är en mäktig spelare i den slutna staten.

CNN rapporterar att Kim Jong-Chun fråntagits merparten av sina uppgifter. Han ska i stället ha fått sitta på sitt kontor och skriva självkritiska utlåtanden.

Beslutet att visa upp Kim Jong-Chun i offentligen kan vara ett sätt sända en signal om att Nordkorea inte helt begravt nedrustningsförhandlingarna med USA.

Det är inte helt ovanligt att nordkoreanska diplomater försvinner från offentligheten för att sedan dyka upp på nytt efter att ha genomgått någon form av omskolning.

Kim Yo-Jong är syster till den nordkoreanska ledaren Kim Jong-Un
Kim Yo-Jong är syster till den nordkoreanska ledaren Kim Jong-Un Bild: EPA-EFE Kim Yo-jong

Kims syster tillbaka i offentligheten

Samtidigt har Kim Jong-Uns syster visat sig i offentligheten för första gången på över 50 dagar. Kim Yo-Jong besökte masspelen i Pyongyang.

Det har tidigare spekulerats av Kim Yo-Jong fått order att hålla låg profil efter toppmötet i Vietnam. Hon deltog till exempel inte i ledarens besök i Ryssland tidigare i våras.

Nordkoreanska barn uppträder under masspelen 2018
Nordkoreanska barn uppträder under masspelen 2018 Bild: EPA-EFE Masspel

Kim Yo-Jong applåderade bredvid sin bror då tusentals gymnaster och dansare uppträdde enligt noggranna koreografier.

Ledaren Kim Jong-Un var däremot missnöjd med verket. Han kritiserade regissörerna för att ha uppvisat ”en felaktig skapelseanda och ansvarslös arbetsmoral”.

Han ska även ha presenterat en rad viktiga åtgärder för att genomföra Nordkoreas revolutionära litteratur- och konstpolitik, rapporterar den statliga nyhetsbyrån KCNA.

Det är inte klart vad det var som retat upp den nordkoreanska ledaren.

Källor: CNN, Reuters, AFP