Hoppa till huvudinnehåll

Den inhemska friidrottens GP-serie kör igång i Lahtis – höga förväntningar bland annat på häcklöparna

Den inhemska friidrottssäsongens första större tävling arrangeras på onsdag i Lahtis med den första deltävlingen i GP-serien. Det finns förväntningar på goda resultat bland annat av häcklöparna Annimari Korte och Reetta Hurske, samt av hinderspecialisten Topi Raitanen som i Lahtis springer 1500 meter.

Damernas 100 meter häck hör till sommarens intressantaste finländska grenar. I sommar tror många att åtminstone Annimari Korte, Reetta Hurske, och Nooralotta Neziri har kapacitet att noteras för tider under 13 sekunder och rentav hota det finländska rekordet. Av dessa springer Korte och Hurske i Lahtis.

HIFK:s Korte, som i år redan har slagit Nooralotta Neziri, innehar det inhemska årsbästat på 13,18. EM-fyran från inomhus-EM Reetta Hurske har inte varit mycket långsammare med sin notering 13,20.

Då vädret är varmt kan det hända att duon redan nu nosar på tider under 13 sekunder ifall vindarna är gynnsamma.

En annan intressant start i Lahtis är hinderspecialisten Topi Raitanens försök att springa under 3.40 på 1500 meter. Han ställs mot bland annat ett par amerikanska 3.35-löpare, så motståndet blir hårt.

Raitanen har redan visat lovande form genom att springa sin specialdistans 3000 meter hinder på 8,29,27, det vill säga endast en sekund från sitt personliga rekord. Lahtis fungerar som en genomkörare inför Raitanens viktigaste lopp under början av säsongen, Paavo Nurmi Games i Åbo den 11 juni.

Lipsanen möter EM-medaljör

Finlands i dagsläget bästa damhinderlöpare Camilla Richardsson springer i stil med Raitanen också 1500 meter i Lahtis som förberedelse för hinderdistansen senare.

Också i herrarnas tresteg väntar en bra tävling mellan den finländska rekordmannen Simo Lipsanen och den grekiske EM-medaljören Dimitros Tsiamis.

Den inhemska GP-serien i friidrott har ersatt den gamla Elittävlingsserien. Förändringarna jämfört med Elittävlingarna är ändå ganska små. Totalt sex deltävlingar kommer att genomföras på orterna Lahtis, Jyväskylä, Tammerfors, Lapinlahti, Joensuu och Esbo.

Samtliga tävlingar refereras på svenska.

GP-friidrott i Lahtis 5.6.2019 kl. 18.30-21.00 i TV2 och på Arenan.
Referat: Niklas Henrichson och Otto Ylöstalo