Hoppa till huvudinnehåll

Det kan stå dig dyrt att dra upp fel fisk - den kan kosta dig 7000 euro

Kenneth Nordqvist övervakar fiskeriet
Kenneth Nordqvist vakar över fiskeriet i Ingå och Kyrkslätt. Kenneth Nordqvist övervakar fiskeriet Bild: Yle/Mathias Gustafsson jakt- och fiskeövervakning,båt

Reglerna för när och vad man får fiska förändras årligen. Förutom för de som fiskar gäller det också för våra fiskeövervakare, såsom Kenneth Nordqvist i Ingå och Kyrkslätt, att hålla koll. I år har de utrotningshotade och fredade fiskarna fått en prislapp.

Vad behöver du för lov att fiska och vad kostar det?

Finland är det land i världen som har mest vatten av olika slag och passar därför utmärkt för fiske.Tio procent av landets yta täcks av vatten, vi har 187 888 sjöar och 1 100 kilometer kust.

Mete, pimpelfiske och fiske med strömmingshäckla är allemansrättigheter som betyder att du inte behöver något fisketillstånd. Personer under 18 och över 65 år får också spinnfiska avgiftsfritt med ett spö.

Allt övrigt fiske kräver tillstånd och personer mellan 18 och 64 år ska betala en så kallad fiskevårdsavgift. Då den är betald är det fritt fram att fiska med ett spö i hela landet.

Fiskevårdsavgiften är just nu 45 euro för hela året, 15 euro för en vecka och 6 euro för en dag.

Det så kallade fiskekortet är ett kvitto på att fiskevårdsavgiften är betald. Du ska alltid ha kortet eller kvittot på papper eller i elektronisk form med dig när du fiskar och visa upp det om en fiskeövervakare eller myndighet begär det.

Ifjol skaffades 241 289 fiskekort, vilket var 15 000 färre än året innan. Men eftersom priset höjdes så ökade ändå summan som kom in till staten.

Pengarna används till fiskevård.

Ibland behövs också till exempel markägarens tillstånd, här finns mer information om mer detaljer och exempel.

Fiske är en av Finlands absolut populäraste hobbyer och två miljoner finländare fiskar mer eller mindre ofta.

Kenneth Nordqvist, fiskeövervakare i Ingå och Kyrkslätt, är redo för säsongen som startat. Han startar sin åttio hästkrafter starka båtmotor och med sin läsplatta i högsta hugg beger han sig av för att kolla att alla har sina lov i skick.

- De flesta har nog läget under kontroll nuförtiden. Det är så lätt när allt kan skötas på nätet och lovet finns i mobiltelefonen. Det är inte mer än cirka en procent som fiskar utan lov idag, berättar Nordqvist.

Fiskeövervakare Kenneth Nordqvist
Övervakningen sker mest under veckosluten. Fiskeövervakare Kenneth Nordqvist Bild: Yle/Mathias Gustafsson jakt- och fiskeövervakning,Kenneth Nordqvist

Varför tycker du det är viktigt att övervaka fisket?

- Det är viktigt främst för att det inte ska fångas för små fiskar, minimimåtten ska hållas. Om det är fredade områden så finns det en orsak till att de är fredade. Inte är de bara laga på skoj, fiskstammen ska kunna återhämta sig.

Nya regler varje år

Reglementet och lagen vad gäller fisket ändras hela tiden. Nästan varje år kommer några nya bestämmelser. Nu är det fiskarnas välbefinnande som är i fokus.

- Nytt för i år är att sådana fiskarter som är utrotningshotade eller sådana att stammen har gått tillbaka har fått en prislapp. Blir du fast för att ha en sådan fisk i ditt förvar under fredningstiden så kommer domstolen att hitta en prislapp på den. Här i våra vatten är det laxen som på hösten tar sig upp i älvar. Och så havsöringen, den med fettfena, är helt och hållet fredad. Den utplanterade är inte fredad.

- Och jo, så har vi ju ålen som är fredad under vintertid, säger Kenneth Nordqvist.

Vilken prislapp fisken får beror också på om det är en hona eller hane - om det är romfisk.

- Men ett exempel är insjölaxen som är hotad i Saimentrakten, där kan prislappen bli 6 000 till 7 000 euro.

Område från Ingå till Kyrkslätt

Kenneth Nordqvist tog över övervakningen för sex år sedan då den tidigare övervakaren i Ingå gick i pension. Efter en tid slutade också övervakaren i området intill, i Kyrkslätt, så Nordqvist fick ta över även där.

Att bli fiskeövervakare är enligt Kenneth Nordqvist inte speciellt utmanande.

- Det var en endags kurs om regler och lagar och så in till stan ett varv för att skriva en tent och så var det klart. Så värst svårt var det inte, konstaterar han.

Kenneth Nordqvist kollar fisknät.
Näten får ha en viss storlek på maskorna. Kenneth Nordqvist kollar fisknät. Bild: Yle/Mathias Gustafsson jakt- och fiskeövervakning,ingå

Folk blir glada när Kenneth kommer

När Kenneth stannar upp vid båtar eller stränder där någon fiskar är det sällan han får se sura miner.

- Aj så kul att se en fiskeövervakare livs levande, brukar folk ropa åt mig då jag kommer. Får vi ta ett foto med dig? Till och med sådana som får böter för att de fiskat utan lov brukar konstatera att det bara är sig själv de har att skylla, berättar Nordqvist.

Kenneth Nordqvist varnar en nätfiskare.
Man får inte flagga för tomt nät. Kenneth Nordqvist varnar en nätfiskare. Bild: Yle/Mathias Gustafsson jakt- och fiskeövervakning,varning

Att övervaka fisket är mycket mer än att bara kolla folks fiskelov.

- Det är ganska mycket att informera folk om nya regler och sådant. Det händer till och med att folk ringer mig och ställer frågor om var man får fiska och hur man får fiska. Ibland kan det bli lite oklart när det blir fiskeförbud under vissa särskilda tider på vissa särskilda områden, berättar Nordqvist.

Mer om fiske i Närbild i Yle Fem måndag 3.6 klockan 20.00 (repris tisdag 4.6 klockan 11). Programmet finns också på Arenan: