Hoppa till huvudinnehåll

Omfattande jour gläder personalen på Vasa centralsjukhus – "Vi har kommit hem"

Servicechef Ann-Katrin Brandtberg på Vasa centralsjukhus.
Servicechef Ann-Katrin Brandtberg på Vasa centralsjukhus. Servicechef Ann-Katrin Brandtberg på Vasa centralsjukhus. Bild: Yle/Malin Hulkki Vasa centralsjukhus,ann-katrin brandtberg

Vi har kommit hem, så säger Ann-Katrin Brandtberg, servicechef vid akuten vid Vasa centralsjukhus om beskedet att sjukhuset nu får omfattande jour. Det har varit många svängar kring jourfrågan som äntligen verkar vara löst i och med den nya regeringen.

- Förstås då vi har varit på tapeten i regeringsprogrammet så har det diskuterats i kafferummet.

För akuten innebär inte beslutet om omfattande jour speciellt mycket rent praktiskt. Oberoende av status skulle akuten har tagit emot de patienter som kommer och fattat beslut kring vem som vårdas i Vasa och vem som skickas vidare.

Men det att man nu också kommer att få neurologisk jour tack vare jourstatusen spelar en viss roll.

- Det är en jättebra sak för våra patienter. Det har skötts helt okey också nu, men en specialist är alltid en specialist.

1 000 nya läkare

I regeringsprogrammet finns också en vision om fler läkare. Till och med 1 000 nya läkare inom primärsjukvården har man som målsättning. Det tycker Brandtberg låter som en mycket välkommen utveckling.

- Det är verklig musik i mina öron. Det är ambitiöst att få 1 000 till inom bashälsovården men det är klart att om man tänker ur akutens synvinkel så är det någonting som är väldigt viktigt. Att man kan sköta mera dagtid på hälsocentralerna och att man inte så lätt skickar vidare till akuten där priset också blir högre.

Akuten vid Vasa centralsjukhus.
Akuten vid Vasa centralsjukhus. Bild: Yle/Joni Kyheröinen akuten,Vasa centralsjukhus

- Det är också en inbesparing för den enskilda människan att inte behöva vänta och kanske gå flera gånger kanske via en skötare och fundera att ska jag gå till läkare och så vidare.

Vid Vasa centralsjukhus är det också mycket på gång just nu förutom förberedelser för omfattande jour. Den stora nya H-byggnaden som ska inrymma bland annat både primärhälsovård och psykiatri håller som bäst på att byggas.

- Bland annat H-byggnaden är ett tecken på en positiv utveckling att man har vågat planera och börja bygga också under de här osäkra tiderna. Och en integrering av social och hälsovård och också att vi får psykiatrin så här nära är en klar förbättring för alla. Och också bashälsovårdens närhet.

Kvinna ligger på sjukhusbrits och ska genomgå röntgenundersökning. I närbild ett par händer med blåa plasthandskar.
Kvinna ligger på sjukhusbrits och ska genomgå röntgenundersökning. I närbild ett par händer med blåa plasthandskar. Bild: Mostphotos Dough Olson sjukvård,hälsovård,patient,sjukhus,röntgenundersökning,röntgen,röntgenapparater,sjukskötare,Sjuksköterska

Svårt att hitta vikarier

Det man just nu jobbar med på akuten är att bekanta sommarens 15 vikarier med huset och jobbet. Att hitta vikarier har i år varit utmanade. Sverige och Norge lockar fortfarande.

- Vi har haft det svårare än tidigare men med gott samarbete med våra avdelningar så har vi lyckats få ihop vikarier. Jag förstår dom unga som vill testa olika saker. Kanske vi också borde se över sjukskötarnas löner i Finland eftersom det är det som är den största orsaken till att man vill fara utomlands.

Sjukhusets status med omfattande jour och nya fina sjukhusbyggnader är också saker som Brandtberg tror kan påverka sjukhuset dragningskraften på bland annat sjukskötare.

- Jag tror klart det. Jag har själv kommit hit från södra Finland för 40 år sedan för att det här sjukhuset hade dragningskraft. Och jag hoppas ju att det här är just de saker vi behöver för att få ett bra och dragningskraftigt sjukhus.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten