Hoppa till huvudinnehåll

Pargasbor om regeringsprogrammet: "Beskattningen får folk att vakna"

Hallituspuolueiden puheenjohtajat matkalla infoon
Den här kvintetten har gjort upp planer, men vad säger folket? Hallituspuolueiden puheenjohtajat matkalla infoon Bild: Pekka Tynell / Yle regeringsprogram,regeringsförhandlingar,Antti Rinne,Juha Sipilä,Li Andersson,Pekka Haavisto,Anna-Maja Henriksson

Det nya regeringsprogrammet har starkt fokus på hållbar utveckling och miljö. Det satsas på barnfamiljer och ungdomar och också svenskans ställning ser ut att stärkas. Vad tycker Pargasbor om den nya regeringens planer?

- Det är bra att det börjar göras något för miljön, säger Peik Eklund spontant.

- En annan sak är sedan att om vi gör våldsamt med åtgärder i Finland, så borde man göra åtminstone hälften av det i Kina eller Indien för att det ska få någon effekt.

Bensintankning
Bränsleskatten ska höjas. Bensintankning Bild: Yle/Andy Ödman tanka bilen

Även om Eklund välkomnar kraftigare miljöåtgärder, så är han ändå inte helt övertygad om att framstegen kommer att vara särskilt stora inom de närmaste åren.

- Oljeuppvärmningen i hus kan man väl snabbt få bort med både morötter och piskor. Bilparken däremot, man kan inte tvinga folk att lämna bilen hemma. Det kan ta en tjugo år innan man får det ändrat.

Jonas Holmén håller med.

- Med tanke på beskattningen som kom på diesel och andra fossila bränslen, så är det ganska väntat. Det går mot rätt riktning hela tiden. Beskattningen hjälper ju till så att befolkningen också vaknar.

Hoppas på nya tider för svenskan i Finland

Såväl Jonas Holmén och Nina Grönfors gläder sig över att svenskan ser ut att ha medvind i den nya regeringen.

- Det goda är att SFP får två ministrar, Vasa får fulljour och svenskan återinförs i studentexamen, säger en mycket glatt överraskad Grönfors.

Två figurer samtalar med varandra.
Kunskaperna i bägge inhemska språken ska stärkas. Två figurer samtalar med varandra. Bild: Mostphotos dialog,samtal,svenska,finska,kommunikation,Språkförbistring

Studentsvenskan hoppas Jonas Holmén att ska förbättra förutsättningarna till vård på svenska också ute i skärgården.

- Det har varit mycket på tapeten det här med svensk service att få vård på sitt eget modersmål. Det är ju svårt, men svenskan kommer ju tillbaka som ett obligatoriskt ämne i skrivningarna, så det hjälper också till.

Hur ska det gå för de som har det svårt i samhället?

Heikki Kauti är inte särskilt hoppfull och ifrågasätter därför programmets verkliga effekt på det folkets välmående i slutändan.

- Det hjälper inte det vanliga folket. Äldrevården glöms bort och de unga mår allt sämre.

En äldre kvinna ligger i en sjukhussäng.
Miniminivån för vårdare inom äldreomsorgen höjs till 0,7. En äldre kvinna ligger i en sjukhussäng. Bild: Mostphotos ålderdom,äldreomsorg,hälsovård,sjukhus,äldreboende

Trots att regeringen vill utnämna en äldreombudsman och satsa på utbildningsfrågor och förlänga läroplikten, är Kauti ändå inte övertygad.

- Vad kommer sedan att hända i slutändan? På något sätt känns det utopistiskt. Det går inte att lita på det, då vi ser hur det ser ut just nu i världen. Stora summor pengar rinner ut i Europa och till u-länderna medan det finska folket hamnar i skymundan.

Katri Kopperoinen väntar också med spänning på vad den nya regeringen ska göra. Hon är ändå fundersam över hur allt ska gå ihop och hur det påverkar tjockleken på finländarnas plånböcker i praktiken.

- Det känns som att det är stora förändringar på gång. Jag tänker på de höjda skatterna, det som gäller bostadslånens räntor. Hur kommer det att påverka och var ska pengarna tas ifrån?

Hon är bekymrad i synnerhet för barnfamiljernas vardag.

- Jag hoppas i alla fall att barnbidragen och barnfamiljernas situation förblir densamma och inte försämras. Det är väldigt ojämnt. Det finns de barnfamiljer som klarar sig jättebra och så finns det de som det går väldigt mycket sämre för.

Är man hemma med en liten baby och sedan har ett äldre barn som springer omkring där hemma, så är det nog bra att det får komma ut lite, träffa lite kompisar och springa av sig lite.

Att det nu på olika sätt ska satsas på barnfamiljer gläder Karin Holmström.

- I och med att jag inte har haft barn så länge så vet jag inte hur höga barnbidrag och ensamförsörjartillägg har varit förr, men jag har förstått att de blivit lägre med åren. Om de skulle komma tillbaka till den nivå de eventuellt har varit förr så är det trevligt.

Taaperoa talutetaan leikkipuistossa.
Taaperoa talutetaan leikkipuistossa. Bild: Tiina Jutila / Yle barnfamiljer,barndom,barn i småbarnsåldern,dagvård,föräldraskap,föräldrar-barn-förhållande,far,lek,tofflor,kläder,föräldraledighet,vårdledighet,föräldraledighet,leksaker,lekparker,hattar,sommar

Den subjektiva rätten till dagvård är Karin Holmström glad över att regeringen vill ha tillbaka.

- Det är jätteviktigt. Är man hemma med en liten baby och sedan har ett äldre barn som springer omkring där hemma, längs väggarna, så är det nog bra att det får komma ut lite, träffa lite kompisar, se något annat och springa av sig lite. Och så får föräldern lite pusta ut kanske. Om det nu går att pusta ut med en baby, skrattar Holmström.

Löften om snabbare vård välkomnas

En av punkterna i regeringsprogrammet handlar också om en förbättrad tillgång till vård. Målet är att finländare i icke-akuta fall ska få kontakt med en läkare inom sju dagar. Det här kommer troligen att förverkligas också med hjälp av nya elektroniska lösningar, vilket Jeanette Laaksonen också hoppas att det ska satsas på.

- Man borde utveckla den här sidan så att man kan ta kontakt med läkare och vårdpersonal så att man inte alltid behöver besöka läkaren. Förstås ska den möjligheten finnas. Men det att man snabbt kan få hjälp via telefon eller dator, det borde vi utveckla.

Hälsovårdspersonal talar i telefon.
Det ska bli lättare att få kontakt med en läkare. Hälsovårdspersonal talar i telefon. Bild: Mostphotos telefoner,hälsovård,sjukvård,sjukskötare,läkare

Läs också