Hoppa till huvudinnehåll

Pelicans värvar rutinerad världsmästare och ung amerikan: "Här förstår man betydelsen av en god atmosfär"

Topi Jaakola i landslaget.
Jaakola har spelat sju VM för Lejonen. Topi Jaakola i landslaget. Bild: All Over Press Topi Jaakola

Ligaklubben Pelicans värvar försvararna Topi Jaakola och Matteo Pietroniro. Både Jaakola, världsmästare från 2011, samt den 15 år yngre Pietroniro har undertecknat ettåriga kontrakt. Ässät tappar nyckelspelaren Sakari Salminen till Sverige.

Lahtisklubben meddelade om nyförvärven på sin webbplats.

Topi Jaakola har en svår säsong bakom sig. På grund av skador blev det endast en match i ishockeyligan för TPS under förra säsongen och Jaakolas kontrakt revs redan i oktober.

– Det känns mycket bra att ansluta till detta lag. Jag har hört mycket gott om Pelicans. Här förstår man betydelsen av en god atmosfär och jag inspireras också av att få samarbeta med personer som Harri Hakkarainen (läkare) och Tommi Pärmäkoski (konditionstränare). Jag har tränat med Harri hela våren och han är en av orsakerna till att jag hamnade här, säger 35-årige Jaakola på webbplatsen.

Pietroniro anländer till Pelicans från Chicago Steel i den amerikanska juniorligan USHL. I 20-åringens ettåriga kontrakt finns även en option för säsongen 2020-21.

– Pietroniro är en produktiv spelare i anfallsriktning, men kan samtidigt vara riktigt elak i egen zon. En spelare som de egna tycker om, men som motståndarna hatar, säger Pelicans sportchef Janne Laukkanen.

På 115 grundseriematcher i USHL stod Pietroniro för 70 poäng och drog på sig 240 utvisningsminuter.

Salminens nya klubbadress klar

Sakari Salminen har varit poängbäst i Ässät.
Sakari Salminen. Sakari Salminen har varit poängbäst i Ässät. Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press Sakari Salminen,Ässät

Ässät meddelade förra helgen att lagets nyckelspelare Sakari Salminen utnyttjar en klausul om utlandsflytt, som 31-åringen hade i sitt kontrakt.

Idag stod det klart vart Salminen tar vägen. Anfallaren har signerat ett tvåårskontrakt med SHL-klubben Örebro.

– Jättekul att Sakari väljer att komma till oss. En kreativ spelare med en fin skridskoåkning som kommer passa in bra i vårt sätt att spela, säger sportchefen Niklas Johansson på klubbens webbplats.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport