Hoppa till huvudinnehåll

Polefitness tränar upp både kropp och hjärna - Mia Grandell jobbar för att minska fördomarna mot idrottsgrenen

En kvinna gymnastiserar på en stång.
Bar hud gör att man hålls bättre uppe på stången. En kvinna gymnastiserar på en stång. Bild: Yle/Christoffer Westerlund Västnyland,Pole Dance,mia grandell

För att träna polefitness gäller det att ha mycket bar hud för att hållas uppe på stången. Det kräver både vilja och styrka - men passar samtidigt för vem som helst.

När Mia Grandell hade fött sitt fjärde barn insåg hon att hon måste börja göra något för att komma i form. I samma veva råkade hon se en video på Oona Kivelä som är världsmästare i grenen polefitness.

- Och jag tänkte att herregud, det där vill jag lära mig. Så jag köpte hem en stång och började lära mig själv, berättar hon.

Efter är ha tränat hemma i några år tyckte hon att hon var tillräckligt bra för att börja lära ut grenen också åt andra.

I dag, fyra år senare, har hon sex till sju grupper med totalt över 40 elever som tränar polefitness i hennes studio i Svartå i Raseborg.

- Huvudgrejen är att hållas på stången utan att röra golvet och det är inte alltid så lätt. Det är upp och ner och hit och dit och olika konster.

Alla delar på kroppen utom öronen tränas

Den yngsta eleven är fem år gammal och den äldsta över 60. Grenen passar för vem som helst och folk kommer för att både ha roligt och för att träna upp sig själv, säger Mia Grandell.

- I början är man kanske inte så stark, men det kommer snabbt när man håller på. Man blir svettig efter varje timme och man tränar alla muskler utom öronen.

En kvinna i en gymnastikstudio med speglar.
Mia Grandell öppnade sin studio för fyra år sedan. En kvinna i en gymnastikstudio med speglar. Bild: Yle/Christoffer Westerlund Västnyland,Pole Dance,mia grandell

Förutom musklerna tränar man också sin hjärna, fortsätter hon. Det handlar om att få sin kropp att lyda och det är inte så lätt alla gånger.

Dessutom tränar man både sin koncentration och sitt tålamod eftersom rörelserna måste övas om och om igen, även om det gör ont.

Kroppsbilden blir bättre

Det finns en massa olika rörelser som man kan göra på stången och de har alla olika namn.

En av de populäraste rörelserna heter Ayesha och går ut på att man är upp och ner och släpper benen från stången - man står alltså i princip på händerna i luften.

En annan populär rörelse är Superman, som går ut på att man ska svänga sig i luften utan att trilla ner.

Då man tränar polefitness gäller det att ha så lite kläder på sig som möjligt. Det är för att det bara skinnet fäster mycket bättre på stången - har man kläder på sig rutschar man i stället ner på golvet.

- Det är med skinnet som man hålls där och det betyder att du har mycket brännsår och blåmärken och hela faderullan, men det hör till, säger Mia Grandell.

Samtidigt får man öva på att se sin egen kropp och också tycka om den.

- Man måste se sig i spegeln för att se vad man gör, så det stärker ens självbild.

Jobbigt med många fördomar

Poledance, eller stångdans som det heter på svenska, förknippas ofta med lättklädda kvinnor som dansar på en nattklubb för att roa män. Det här är något som Mia Grandell är innerligt trött på.

- Det kommer ofta kommentarer om striptease och jag blir helt grobiat när jag hör det eftersom det absolut inte är det vi håller på med. De som säger får gärna komma och titta på vad vi gör.

En blond kvinna på ett gym iklädd gymnastikkläder.
Mia Grandell började träna fitnesspole efter att ha fött sitt fjärde barn. En blond kvinna på ett gym iklädd gymnastikkläder. Bild: Yle/Christoffer Westerlund Västnyland,stångdans,Pole Dance,mia grandell

Idrottsgrenen polefitness har sin rötter i Indien och Kina för 800 år sedan. Då var det män som sysslade med de akrobatiska konsterna på olika slags stänger.

Den stångdans som vi känner i dag fick sin början på 1920-talet på cirkusföreställningar i USA, berättar Mia Grandell.

De vuxna som tränar polefitness i studion i Svartå är främst kvinnor. Lojobon Olavi Heino är en av de få män som ibland brukar träna med Mia Grandell, men annars är männen tunnsådda.

Däremot är det flera pojkar som är med i barngruppen och då skolor har besökt studion har både flickorna och pojkarna tyckt om att pröva på att göra akrobatik på stängerna.

Mia Grandell har också besökt Karis högstadieskola för att ge reklam för träningsformen.

- Vi försöker hela tiden få fram att det här inte är vad folk kanske tror.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland