Hoppa till huvudinnehåll

UMK och YleX samarbetar: Tävlingen för ny musik UMK öppen för alla!

Uuden Musiikin Kilpailun 2019 logo
Uuden Musiikin Kilpailun 2019 logo Bild: Yle Tävlingen för ny musik

Tävlingen om vem som representerar Finland i Eurovisionen öppnas upp för alla! UMK och YleX producerar tillsammans den kommande UMK-säsongen, under vilken Finlands representant i Eurovisionen 2020 väljs.

“Genom samarbetet ökar vi styrkan och kraften i jakten på nya bidrag till tävlingen. Det här för även med sig nya möjligheter för de deltagande artisterna. YleX, som prisats som årets musikmedia, står för kärleken till musik. Kanalens viktiga uppgift har alltid varit att lyfta och stödja finska talanger inom musik, konstaterar UMK:s producent Anssi Autio och YleX programchef Hanne Kautto.

De senaste två åren har Tävlingen för ny musik UMK inneburit en inbjuden artist som representerat Finland. För två år sedan framförde Saara Aalto Finlands bidrag, medan Darude och Sebastian Rejman representerade Finland i årets Eurovision.

“Det har varit fint att få samarbeta med finländska toppartister och vi lyckades producera ambitiösa bidrag till eurovisionsscenerna i såväl Lissabon som Tel Aviv. Nästa år öppnar vi återigen upp tävlingen för en bredare publik och hoppas under det kommande året kunna skapa en tävling som samtidigt även förenar musikbranschen, säger Autio.

En för alla öppen tävling, under vilken Yle och publiken gemensamt väljer vem som representerar landet i Eurovisionen, fick även det största understödet när Yle i sin förfrågan bad finländarna ge respons angående hur Yle bör organisera tävlingen år 2020.
53 procent av deltagarna (849 röster) var av den åsikten att tävlingen bör ordnas som en öppen tävling.

Genom samarbetet med YleX är även YleX musikchef Tapio Hakanen en del av UMK-projektetet under kommande säsong. Han leder samtidigt det ambitiösa team som väljer artisterna inför finalen i Tävlingen för ny musik UMK.

Jakten på bidrag till UMK 2020 inleds 1 november och pågår fram till den 8 november 2019.
Yle informerar mer om de praktiska arrangemangen inom kort.

Bolaget