Hoppa till huvudinnehåll

Bostons skadebekymmer öppnar dörren för blåvit Stanley Cup-debutant – Urho Vaakanainen är själv redo, men tränaren är skeptisk

Urho Vaakanainen.
Urho Vaakanainen. Urho Vaakanainen. Bild: Icon Sportswire / All Over Press Urho Vaakanainen

Boston Bruins har åkt på flera skadesmällar under Stanley Cup-finalserien i NHL. En eventuell räddare i nöden: Urho Vaakanainen. Men det kan vara att det är för mycket begärt av honom, säger Boston-tränaren Bruce Cassidy.

Boston Bruins backtrupp har tunnats ut rejält under den pågående finalserien mot St. Louis Blues. Först åkte Matt Grzelcyk på en hjärnskakning. Sedan fick Zdeno Chara en puck i ansiktet.

Den slovakiska backbjässen uppges ha fått en fraktur i käkbenet och syntes inte till då laget tränade på onsdagskvällen finsk tid.

– Vi kan berätta mer om Chara och Grzelcyk i morgon, konstaterade Cassidy på presskonferensen efter träningspasset på onsdagskvällen.

Final nummer fem spelas först natten till fredag finsk tid, men Boston-lotsen Bruce Cassidy menade tidigare att laget redan hade en plan för hur man skulle spela utan sin lagkapten.

Enligt Cassidy skulle Boston kunna gå till match med elva anfallare och sju försvarare. Onsdagens träningspass skickade i sin tur signaler om att Urho Vaakanainen kunde vara den sjunde försvararen i den uppsättningen.

"Visst skulle det vara fint att få spela"

Vaakanainen tränade nämligen tillsammans i ett backpar med just hjärnskakningsdrabbade Grzelcyk på onsdagskvällen.

– Jag vet inte något om läget just nu, säger Vaakanainen själv för Yle efter träningspasset.

Men han är redo att hoppa in om läget kräver det.

– Visst skulle det vara fint att få spela. Men som sagt vet jag inte hur det blir. Vi hade träningar i dag och jag tar det här en dag i sänder, säger han.

Ifall Vaakanainen får hoppa in handlar det inte om någon liten utmaning. Backen tillbringade slutet av säsongen i AHL och Providence Bruins, där han spelade sin senaste match i slutet av april.

– Jag är nog redo. Jag har sett på matcherna och dessutom fått träna tillsammans med laget nu, så touchen är nog kvar. Förstås störde skadorna min säsong lite, men jag tycker att jag spelade bra då jag kunde spela under grundserien, säger Vaakanainen.

"Skulle vara jättesvårt för oss..."

Vaakanainen hann göra två grundseriematcher för Bruins innan han åkte på en hjärnskakning. Vid årsskiftet var han med och vinna JVM-guld med Juniorlejonen.

Cassidy fick själv också under sin presskonferens ta ställning till Vaakanainen som eventuell ersättare.

– Han är en outsider, men ett alternativ. Det här är ren spekulation, men ifall både Grzelcyk och Chara är uteslutna så… , säger Cassidy, men tillägger:

– Det skulle vara jättesvårt för oss att kräva att han hoppar in i det här läget. Men samtidigt så kan det vara något vi tvingas göra. Det kan ändå vara för mycket begärt av honom att ta på sig det ansvaret. Det känns nästan som att det är vettigare att bara köra på med de killar vi har i truppen.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport