Hoppa till huvudinnehåll

Brist på kockar i Borgå – kombinationen liten stad och många restauranger gör inte situationen bättre

En manlig kock som lagar mat i köket.
Kock Kim Ek på Café Cabriole. En manlig kock som lagar mat i köket. Bild: Yle/Hedvig Sandell kockar,kök,cafe cabriole

Enligt rektor Gunilla Träskelin samt kocklärare Kristina Högström på yrkesinstitutet Inveon råder det stor efterfrågan på kockar i Borgå. Påståendet får stöd av tre restaurangchefer som Yle Östnyland har pratat med.

– Är du ute efter kockar med lite mera erfarenhet som kan axla uppgiften helt självständigt är det knapert, säger restaurangchef Irmeli Veittikoski på Café Cabriole.

Det här tycker Veittikoski att skulle kunna åtgärdas redan under kockutbildningen.

– Utbildningen har ändrat i den här branschen, som i så många andra. De studerande skuffas ut i arbetslivet efter bara några veckor i skolan.

Cafédisk.
Café Cabriole. Cafédisk. Bild: Yle/Hedvig Sandell Café-restauranger,cafe cabriole

De unga som söker sig till kocklinjen gör det ofta också av fel anledning.

– De har fel uppfattning om vad jobbet sist och slutligen går ut på efter att ha sett kockprogram på tv. Där får kockarna lysa i rampljuset och laga både det ena och det andra.

I verkligheten är kockarbetet väldigt hetsigt, säger Veittikoski.

– Köken är ofta ganska små och temperaturen i dem kan stundvis vara hög. Du måste vara stresstålig och snabbt kunna få ut maten till också större grupper av gäster.

"En liten stad med många restauranger"

Restaurangchef och kock Henri Janson på sommarrestaurangen Fryysarinranta bekräftar också bristen på kockar. Restaurangens kocksituation är ändå säkrad inför sommaren.

– Vi lyckades få ganska många kockar som jobbat här förut.

Visst råder det ändå brist på kockar i Borgå, säger Janson.

– Det är en liten stad med ganska många restauranger och få kockar. Särskilt på sommaren är behovet enormt.

En manlig kock utanför en restaurangterass.
Henri Janson. En manlig kock utanför en restaurangterass. Bild: Yle/Hedvig Sandell restauranger,Henri Janson

För restauranger som har öppet året om, säger Janson, kan det ofta vara lite enklare att hitta kockar till sommaren.

– De kan anställa studerande som redan haft praktik på restaurangen och som de vet att har gjort bra ifrån sig.

Att anställa studerande som kockar är med andra ord en större risk för sommarrestauranger.

Jansons svar på vad vi borde göra för att lindra kockbristen är enkelt.

– Vi borde bara få in fler ungdomar i branschen.

"Gesällarbete skulle kunna råda bot på problemet"

Monica Hänninen vid matstället Hanna-Maria har tillräckligt med kockar just nu men är orolig inför framtiden.

– Jag och tre andra jobbar i vårt kök just nu, så vi har det bra. I framtiden lär det ändå bli svårt att få kockar. Unga vill inte söka in till den linjen.

En kvinnlig kock utanför en restaurangterass.
Monica Hänninen. En kvinnlig kock utanför en restaurangterass. Bild: Yle/Hedvig Sandell restauranger,monica hänninen

Vad tror du att det beror på?

– Kanske att det är ett så hektiskt, arbetsamt och hårt jobb.

För att råda bot på kockbristen tror Hänninen att fler borde lära sig genom arbete.

– Ungdomar skulle kunna verka som gesäller: jobba bredvid kocken och lära sig jobbet den vägen, som i Centraleuropa där de blir mästare först efter avklarat gesällarbete.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland