Hoppa till huvudinnehåll

Färre vargflockar i väster – men antalet vargar i Finland fortsätter att öka, enligt Naturresursinstitutet Luke

En varg på nära håll
Förhållandet mellan vargflockar i väster och öster har förändrats jämfört med i fjol. En varg på nära håll Bild: Mostphotos varg

Vargflockarna minskar i västra Finland och ökar igen i öster, visar Naturresursinstitutet Lukes senaste siffror om vargstammen. Vargflockarna sprids alltså jämnare regionalt i Finland, trots att antalet vargar fortsätter att öka från i fjol.

Naturresursinstitutets senaste kartläggning av vargbeståndet i Finland visar förändringarna. I mars 2019 fanns det 19 vargflockar, som huvudsakligen rörde sig inom Finlands gränser. Ytterligare fem flockar rör sig på bägge sidor av den östra landgränsen.

Karta över vargstammen i Finland våren 2019.
Karta över vargstammen enligt Naturresursinstitutet Luke, våren 2019. Karta över vargstammen i Finland våren 2019. Bild: Yle Vargen (musikgrupp),varg

Luke uppskattar att det i mars 2019 rörde sig 13 vargflockar i västra Finland, i det västra stamförvaltningsområdet. Det här är en minskning på tre flockar jämfört med mars 2018.

I östra Finland rör det sig nu elva flockar, jämfört med åtta flockar vid samma tidpunkt förra året (i siffrorna ingår flockarna som rör sig vid östgränsen).

ilpo mKojola på Naturresursinstitutet stirrar stint in i kameran. Han har gråsprängt hår, grått skägg och svartbågade glasögon och är klädd i en grönprickig slips och grå kavaj.
Naturresursinstitutets forskningsprofessor Ilpo Kojola. ilpo mKojola på Naturresursinstitutet stirrar stint in i kameran. Han har gråsprängt hår, grått skägg och svartbågade glasögon och är klädd i en grönprickig slips och grå kavaj. Bild: Yle/Anna Savonius Naturresursinstitutet,ilpo kojola

- Förekomsten av varg har i viss mån jämnat ut sig mellan öst och väst, men det är inte fråga om någon tillbakagång till situationen för några år sedan då vargstammen var kraftigt koncentrerad till det östra stamförvaltningsområdet, konstaterar naturresursinstitutet Lukes forskningsprofessor Ilpo Kojola.

Vargflockarna fördelar sig alltså jämnare över hela landet enligt Luke. Samtidigt ökar antalet revir med två vargar.

Det totala antalet vargar fortsätter öka

Antalet vargar i Finland fortsätter att öka i en stadig takt.

- Det finns fler vargpar i år och av erfarenhet vet vi att merparten av paren kommer att föröka sig, förklarar Kojola

Det totala antalet i våras, 185 - 205 vargar, uppskattas vara omkring 10 procent större än i mars 2018. Då beräknade Luke att antalet vargar i Finland rörde sig mellan 165 - 190.

- Antalet vargar varierar dagligen och från år till år. Vargar rör sig över landsgränserna dagligen. Nya ungar föds i maj och under vintern dör en del, säger Ilpo Kojola, forskningsprofessor vid Luke.

Förra året växte antalet vargflockar kraftigt i västra Finland. Vargbeståndet fördelar sig nu jämnare över hela landet.

Lukes nya siffror baserar sig således på vargstammen när den är som minst, på vårvintern, i mars 2019. Materialet kan endast samlas in vintertid.

Beståndsberäkningen baserar sig på observationer i samband med rovdjurskontakter, dödlighetsstatistik och dna-analyser. Materialet samlades in av både frivilliga och anställda personer. Luke får också viktig information via spårning av vargar som utrustats med sändare.

Luke börjar nu med vargprognoser

Naturresursinstitutet Luke presenterar även en vargprognos för första gången - nu för våren 2020.

Institutet förutspår att det med 90 procents säkerhet kommer att finnas 17-37 vargflockar i mars 2020. I siffran inkluderas de flockar som rör sig vid östgränsen.

- Enligt prognosen kommer det att finnas 350 - 400 vargar i Finland i höst, förutspår Kojola.

Kojola betonar att det är frågan om en prognos.

Artikeln uppdaterad med Naturresursinstitutets forskningsprofessor Ilpo Kojolas kommentarer kl. 15.15, 5.6.2019. /Axel Ridberg

Läs mera:

Konfliktdjuret som slet Finland itu: Alla har en attityd till vargen - men egentligen är den bara en symbol för något helt annat

Vargfrågan handlar inte bara om ett djur, utan knyter an till samhället i stort. Den trycker på många ömma punkter; attityderna gällande EU-medlemskap, relationerna mellan landsbygd och städer, åsikten om vem som får fatta beslut och finländarnas relation till naturen. Går det någonsin att enas om hur vi ska sköta frågan?

Läs mera:

Allt fler vargobservationer, men antalet vargattacker har minskat de senaste åren - kolla statistiken

Den här vintern har vargen etablerat sig på orter där den inte funnits på flera decennier. Är jakt lösningen på problemet med vargar som rör sig oskyggt i bebyggelsen? Och hur stor skada gör vargen egentligen?