Hoppa till huvudinnehåll

Följ med Trädgårdskvällen på Strömsö i direktsändning torsdagen den 6 juni – här är programmet

vårlökar framför Strömsövillan
Trädgårdskväll på Strömsö sänds direkt på Yle Arenan och Yle Fem den 6 juni kl.16-19:30. vårlökar framför Strömsövillan Bild: Yle/Strömsö/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),vårlökar

Trädgårdskväll på Strömsö är ett för publiken öppet evenemang som ordnas på Strömsö den 6 juni kl 16-20. Du som inte har möjlighet att vara på plats kan följa med evenemanget i direktsändning.

Trädgårdskvällen sänds direkt på Yle Arenan kl 16-19.30 och på Yle Fem kl 18-19.30. Dessutom kan du se programmet textat till finska i TV1 på midsommarafton 21.6 kl. 15.20 och i repris midsommardagen 22.6 kl. 11.05.

Du kan skicka in dina trädgårdsrelaterade frågor via WhatsApp på tfn 044 421 4632, botaniker Arno Kasvi svarar i direktsändning.

Två män och en kvinna sitter på en trätrappa.
Programledarna Jonas Sundström och Elin Skagersten Ström grillar grönsaker med kocken Anders Samuelsson under Trädgårdskväll på Strömsö Två män och en kvinna sitter på en trätrappa. Bild: Yle / Carina Ahlskog Elin Skagersten-Ström,Jonas Sundström,Strömsö (tv-program),Anders Samuelsson

Här är hela programmet, tiderna är ungefärliga

kl. 16:00 Arenasändningen börjar. Programvärdar är Elin Skagersten-Ström och Jonas Sundström
kl. 16:02 Anders Samuelsson grillar grönsaker
kl. 16:05 Owe Salmela planterar perenner och förnyar rabatten vid gårdshusets vägg
kl. 16:10 Sommarbygget med Jim Björni, Camilla Forsén-Ström och Susanna Ström-Wilkinson
kl. 16:15 Alexandra De Paoli och Lee Esselström gör växtbaserade krämer
kl. 16:20 Yu Xiaoling odlar majs i koloniträdgård (reportage)
kl. 16:23 Adrian Evans berättar om täckodling
kl. 16:30 Anders Samuelsson grillar potatis
kl. 16:35 Kristine Vesterlund berättar om biokol
kl. 16:42 Arno Kasvi svarar på tittarfrågor
kl. 16:47 Pomolog Leif Blomqvist restaurerar Strömsös äppelträd
kl. 16:55 BUU klubben – RoskRace med Malin Olkkola
kl. 16:58 Midsommarstångbygge med Fredrik Sandström

Alexandra de Paoli sitter framför strömsövillan med en liten pepparmyntsflaska i handen.
Alexandra De Paoli gör oljor och krämer av örter. Alexandra de Paoli sitter framför strömsövillan med en liten pepparmyntsflaska i handen. Bild: YLE Strömsö Strömsö (tv-program),eteriska oljor,Alexandra De Paoli

kl. 17:02 Arvid och Emelie plockar ätliga växter
kl. 17:06 Inger Norrgård planterar Rhododendron
kl. 17:10 Arno Kasvi svarar på tittarfrågor.
kl. 17:13 Yvonne Björkholm presenterar olika chilisorter
kl. 17:20 Anders Samuelsson grillar rabarberpaj
kl. 17:25 Anna Jungarå berättar om permakultur
kl. 17:30 Bee bombs – Kati Källman visar hur man hjälper bin
kl. 17:37 Arno Kasvi svarar på tittarfrågor
kl. 17:41 Anita Storm demonstrerar hur man tappar björksav
kl. 17:49 Alexandra De Paoli och Lee Esselström gör örtté
kl. 17:56 Arno Kasvi svarar på tittarfrågor
Minitomatplantan är liten och låg
Owe Salmela planterar blommor vid en vägg. Camilla Forsén-Ström dekorerar sommarbygget. Minitomatplantan är liten och låg Bild: YLE/Strömsö owe salmela

kl. 18:00 Sändningen i Yle Fem börjar
kl. 18:08 Nelly Koitto binder midsommarkrans
kl. 18:17 Alexandra De Paoli gör fotbad av örter
kl. 18:23 Sommarbygget fortsätter
kl. 18:31 Owe Salmela gör väggplantering
kl. 18:36 Leif Blomqvist renoverar äppelträdet på Strömsö
kl. 18:42 Lena Gillberg berättar om kompostering med bokashi
kl. 18:49 Grilla grönt med Anders Samuelsson
kl.18:51 Vasa stads parker (reportage)
kl. 18:56 Inger Norrgård berättar om hur man förbättrar jordmånen
Vita blommor som ska på midsommarstången.
En midsommarstång kommer att resas på Strömsö. Vita blommor som ska på midsommarstången. Bild: Yle/Emma Strömberg midsommarstång

kl. 19:02 Midsommarstången reses under ledning av Fredrik Sandström
kl. 19:05 Arno Kasvi svarar på tittarfrågor
kl. 19:10 Anita Storm – björkhantverk och björkkvast
kl.19:15 Leif Blomqvist renoverar äppelträdet på Strömsö
kl.19:18 Owe Salmela – nyplanterade väggrabatter
kl.19:21 Sommarbygget avslutas
kl.19:25 Festbordet
kl. 19:28 Tv-sändningen slutar
kl. 20:00 Evenemanget slutar
Arno Kasvi på Strömsö
Arno Kasvi svarar på tittarnas frågor. Arno Kasvi på Strömsö Bild: YLE/Carina Ahlskog Arno Kasvi,Strömsö (tv-program),trädgårdsodling

Efter Trädgårdskvällen fortsätter Arno Kasvi att besvara frågor i Yle Vegas Naturväktarna, som dagen till ära sadlar om till "Trädgårdsväktarna". Telefonnumret dit är 0600 11 12 13 om du vill ställa frågor i direktsändning.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

  • Camilla Forsén-Ström

    Camilla Forsén-Ström

    Konstexpert
  • Elin Skagersten-Ström.

    Elin Skagersten-Ström

    Redaktör

    Programledare för Strömsö.

  • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

    Jonas Sundström

    Programvärd och redaktör

    Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

  • Jim Björni

    Jim Björni

    Redaktör
  • Lee Esselström

    Lee Esselström

    Redaktör

    Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

  • Owe Salmela.

    Owe Salmela

    Florist
  • Örtexpert Alexandra De Paoli

    Alexandra De Paoli

    Örtterapeut

    Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

  • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

    Anders Samuelsson

    Kock

    Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

  • 1:a veckans recept – Vegval

    Era bästa vegetariska vardagsrätter.

    Det är dags att presentera den första veckomenyn i Strömsös kampanj Vegval där ni har delat era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Päivi Lähtevänoja, Judith Alm, Frida Allberg och Katriina Lahtonen som står för veckans recept.

  • Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng

    Mat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen.

    Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng Vardagsmat! Ett recept som från början var en kylskåpsrensning men som kommit att bli en god och superenkel vardagsfavorit. Mjuk, len och rejäl vintermat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen. Judith Alm Ingredienser 1 purjolök 7-8 grönkålsblad / 1 stort knippe 1 pkt rökt tofu. Kan bytas ut mot 4-6 svampar, t.

  • En klassiker i det indiska köket i ny tappning – här kommer Butter Halloumi

    Lätt att laga till många, går även att göra till få.

    En klassiker i det indiska köket i ny tappning – här kommer Butter Halloumi Barn, vänner och föräldrar älskar. Jag älskar. Lätt att laga till många, går även att göra till få. Zeinas recept (Zeinas Kitchen) gör det dessutom lätt för alla att laga och få konsekvent samma goda smak varje gång. What's not to like?

Nyligen publicerat - Strömsö

  • 1:a veckans recept – Vegval

    Era bästa vegetariska vardagsrätter.

    Det är dags att presentera den första veckomenyn i Strömsös kampanj Vegval där ni har delat era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Päivi Lähtevänoja, Judith Alm, Frida Allberg och Katriina Lahtonen som står för veckans recept.

  • Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng

    Mat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen.

    Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng Vardagsmat! Ett recept som från början var en kylskåpsrensning men som kommit att bli en god och superenkel vardagsfavorit. Mjuk, len och rejäl vintermat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen. Judith Alm Ingredienser 1 purjolök 7-8 grönkålsblad / 1 stort knippe 1 pkt rökt tofu. Kan bytas ut mot 4-6 svampar, t.

  • Fullkornsnudlar med säsongens grönsaker – här med blomkål och broccoli

    Kan varieras enligt smak och tillgängliga råvaror.

    Fullkornsnudlar med säsongens grönsaker – här med blomkål och broccoli Det här är ett enkelt och snabbt recept som är formbart enligt smak och tillgängliga råvaror. Själv varierar jag receptet hejvilt. Jag använder fullkornsnudlar och soltorkade tomater som stomme och lägger till olika grönsaker och nån proteinrik ingrediens. Om man vill ha lite färg på sin mat funkar riven rödbeta fint här.

  • En klassiker i det indiska köket i ny tappning – här kommer Butter Halloumi

    Lätt att laga till många, går även att göra till få.

    En klassiker i det indiska köket i ny tappning – här kommer Butter Halloumi Barn, vänner och föräldrar älskar. Jag älskar. Lätt att laga till många, går även att göra till få. Zeinas recept (Zeinas Kitchen) gör det dessutom lätt för alla att laga och få konsekvent samma goda smak varje gång. What's not to like?

  • Helstekt blomkål med currysmör, och friterade kikärter

    Använd hela blomkålen på två nya sätt.

    Helstekt blomkål med currysmör, och friterade kikärter Sönderkokt blomkål är bland det tråkigaste som finns i matväg. Men när du ugnsbakar den eller river blomkålen till blomkålscouscous får du ut det bästa av grönsaken. Jag älskar verkligen currysmör som smaksättare till hela rostade grönsaker.

  • Bakad sötpotatis med kikärtsröra och valnötsbullar

    Krisp förenas med krämighet i matklassiker

    Bakad sötpotatis med kikärtsröra och valnötsbullar Eftersom jag är vegan ville jag utveckla det klassiska receptet på ugnsbakad potatis (i mitt fall sötpotatis). Jag ville också experimentera med nötter i matlagningen och utvecklade därför receptet på valnötsbullarna som är ett gott och lite krispigt tillbehör till den bakade bataten.

  • Kantarellfylld cannelloni ger variation till höstens svampmiddagar

    Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

    Kantarellfylld cannelloni Jag är intresserad av det italienska köket. I den här rätten har jag försökt kombinera finländsk höst med det italienska köket. Jag har stött på fördomar om att vegetarisk mat handlar om torra grönsaksbiffar. Testa kantarellcanneloni så blir du överrraskad. Du kan byta ut svampen mot annan lämplig svamp t.ex. karl-johan.

  • La Bélle’s bönbiffar med citronröra

    Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

    Enbart bönbiffar på tallriken kan kännas lite väl färglöst. Jag ville göra en färggrann rätt med saftiga bönbiffar och lite hetta, samt färgsatta korngryn. Mynta, basilika och citron tycker jag ger friskhet och passar bra i en yoghurtsås.

  • Saftiga härkisrödbetsbiffar med potatis och fetaostkräm

    xxx

    Saftiga härkisrödbetsbiffar med potatis och fetaostkräm Jag tycker att rödbeta är en fantastisk ingrediens och ville bygga en rätt med höstliga färger. Ett klassiskt tillbehör till rödbeta är fetaostkräm. Jag gillar att lägga till syrlighet i fetaostkrämen med saften av någon citrusfrukt. Lite zest är alltid trevligt att dekorera med.

  • Spenatcurry med halloumi - färgglad vardagsmat

    Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

    Spenatcurry med halloumi Jag tycker att halloumi eller någon annan ost som kan stekas eller grillas är ett bra alternativ i vegetarisk mat. Här får osten sällskap av en smakrik currysås och en biff på quinoa- och kikärtsmix.