Hoppa till huvudinnehåll

Ingen förundersökning om polisens stormning av Kauko Finniläs hem i Karleby

Kauko Finnilä sitter ensam i sin lägenhet med en burk nitro på bordet
Kauko Finnilä säger att han som pensionär inte har råd att gå vidare eftersom det kommer att föra med sig kostnader oavsett hur det skulle gå. Kauko Finnilä sitter ensam i sin lägenhet med en burk nitro på bordet Bild: Yle/Kjell Vikman Karleby,poliser,vapen (heraldik),finnilä

Förra veckan fick Kauko Finnilä i Karleby besked om att riksåklagarämbetet inte går vidare med någon förundersökning kring polisens agerande i hans fall.

I mars kom flera poliser klädda i hjälmar, skyddsvästar och skyddsglasögon in i Kauko Finniläs hem på jakt efter ett vapen som någon påstod att han burit på stan i Karleby.

Finnilä säger själv att han aldrig ägt något vapen och att han som hjärtsjuk blev väldigt upprörd över händelsen. Tidvis har han haft svårt att sova efteråt.

Enligt Finnilä anser riksåklagarämbetet att polisen har utfört uppdraget på det sätt som förutsätts i dylika ärenden.

Har en annan bild än polisen

Det finns en möjlighet för Kauko Finnilä att själv föra ärendet vidare om han vill men han kommer att låta saken bero. Finnilä säger att han som pensionär inte har råd att gå vidare eftersom det kommer att föra med sig kostnader oavsett hur det skulle gå.

Enligt Österbottens tidning (artikel bakom betalmur) hade polisen ringt Finnilä i förväg och meddelat honom hur han skulle agera.

Han skulle öppna huvuddörren åt polisen och inte gå ut via terrassdörren. Kauko Finnilä har en annan åsikt om händelsernas gång.

- Polisen ringde mig när de stod bakom huvuddörren, jag sade åt dem att jag skall dra på mig byxorna först. Jag hann inte göra det innan polisen kom in genom terrassdörren och öppnade huvuddörren åt de andra poliserna, säger Kauko Finnilä till Yle Österbotten.

Åklagaren vid riksåklagarämbetet Heidi Savurinne har inte gått att nå för en kommentar. Timo Knuutti som medverkat i undersökningen bekräftar att åklagarens beslut om att inte inleda en förundersökning har fattats den 22 maj.

Österbottens tidning var först med nyheten.