Hoppa till huvudinnehåll

Jutta Urpilainen är inte rädd för att krossa glastaket – redo att bli Finlands första kvinnliga EU-kommissionär

Jutta Urpilainen år 2011.
Jutta Urpilainen år 2011. Bild: Handout Jutta Urpilainen

Då Jutta Urpilainen kom hem från jobbet i tisdags mottogs hon av sin fyraåriga son Johannes som räckte henne en bukett blommor. Sonen och hans pappa hade köpt buketten för att fira den blivande EU-kommissionären.

– Tack vare mitt barn har jag tydliga gränser mellan arbete och fritid, och det blir en väldigt bra motvikt. Min telefon är inställd på ljudlöst läge, och datorn får hållas stängd tills Johannes har lagt sig. Så kommer det också att bli i Bryssel, säger Urpilainen.

Flytten till Bryssel är inte ännu färdigplanerad men det som är säkert är att hela familjen flyttar. Hemmet i Karleby kommer fungera som familjens finska bas.

Urpilainen tror inte att det kommer bli en svår match för maken, som jobbar på utrikesministeriet, att hitta tjänstemannajobb i Bryssel.

Jean-Claude Junckeroch Jutta Urpilainen 2012.
Jutta Urpilainen med Jean-Claude Juncker år 2012. Jean-Claude Junckeroch Jutta Urpilainen 2012. Bild: EPA/THIERRY ROGE Jutta Urpilainen,jean-claude-juncker

Vill inte gå miste om möjligheten

Jutta Urpilainen står än en gång inför det okända. Hon har fjärilar i magen men säger sig vara redo att anta utmaningen - som den inbitna politiker hon är.

– Tillsammans med min familj kom jag fram till att det här är en möjlighet som jag inte vill gå miste om. Jag har mycket att ge och jag har länge varit intresserad av det internationella.

– Jag vill vara med om att bygga framtiden, konstaterar Urpilainen.

Det är inte första gången Urpilainen krossar glastak under sin politiska karriär. Hon var SDP:s första kvinnliga ordförande 2008–2014, Finlands första kvinnliga finansminister 2011–2014 och blir nu Finlands första kvinnliga kommissionär.

Under sin tid som finansminister tror Urpilainen att man i EU-parlamentet kommer ihåg henne för den hårda debatten om Grekland under eurokrisen. Hon lyckades krisen till trots nå Finlands politiska mål: de pengar som Finland lånade till det bankrupta Grekland var pantbelagda.

Det är inte alldeles smärtfritt att krossa glas

Som finansminister stötte hon på fördomar kring huruvida en ung kvinnlig lärare är kompetent att fungera som ekonomiexpert.

Istället för att bedöma min kompetens kritiserades mina ögonfransar, mina naglar, mitt hår och mina kläder

Som 32-årig ‘’flicksnärta’’ ledde hon SDP – något som inte behagade alla i partiet som historiskt sett alltid hade haft äldre manliga ledare.

– Det var nog den svåraste tiden under hela min politiska karriär. Det var då jag som mest fick känna på en våg av fördomar. I stället för att bedöma min kompetens kritiserades mina ögonfransar, mina naglar, mitt hår och mina kläder.

Hon har konstaterat att det är något kvinnor i överlag får stå ut med när de är först med något banbrytande.

Enligt Urpilainen behövs det förebilder som visar att ihärdighet och envishet i dagens samhälle gör det möjligt för kvinnor att få jobb av samma kaliber som män får.

Hon är glad över att den kommande regeringen också består av unga kvinnliga ministrar, och hon hoppas att attityderna är annorlunda än på hennes tid.

Jutta Urpilainen år 2018.
Jutta Urpilainen 2018. Jutta Urpilainen år 2018. Bild: Lehtikuva Jutta Urpilainen

Urpilainen är inte bitter över tidigare förluster

Även om Urpilainen har lyckats med mycket under sin karriär har hon också fått smaka på hur det känns att snabbt gå miste om makten. Förlusten mot Antti Rinne i ordförandevalet ledde för hennes del till en lång period av tystnad.

Nu är Urpilainen uppe vid makten igen – tack vare Antti Rinne.

– Visst har vissa stunder varit bittra och svåra, säger Urpilainen. Men det är bara att resa sig igen och fortsätta framåt.

Urpilainen har sannerligen fått inse vad som menas med talesättet "när en dörr stängs öppnas en annan".

Artikeln är en förkortad översättning av Yle Uutisets artikel Jutta Urpilainen ei pelkää olla lasikattojen rikkoja – Jos nimitys komissaariksi tulee, Brysseliin lähtee koko perhe skriven av Kati Latva-Teikari

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes