Hoppa till huvudinnehåll

Majoriteten av studenterna i Lojo skippade svenskan – däremot skrev nästan alla studenter i Västnyland den frivilliga finskan

Rosor, studentmössor och betyg.
Rosor, studentmössor och betyg. Bild: Yle/Jenny Blomqvist studenter,studentbetyg

Av vårens västnyländska studenter har många valt att skriva både finskan och svenskan i studentexamen. Undantaget är det finska gymnasiet i Lojo där endast 45 procent skrev den tillsvidare frivilliga studentsvenskan.

Om det blir som den nya regeringen föreslår kommer studentsvenskan och studentfinskan att göra comeback i studentexamen.

Av vårens alla studenter skrev drygt hälften (51,8 procent) studentprovet i svenska.

Lojobor väljer matematik framom svenska

I Lojo är andelen studenter som skriver svenska betydligt lägre än i landet i medeltal.

- Av 180 studenter skrev 82 svenskan, säger Panu Ruoste, rektor för Lohjan yhteislyseon lukio i Lojo.

Det motsvarar 45 procent av de finskspråkiga studenterna i Lojo.

- Efter att det andra inhemska språket blev frivilligt i studentexamen har siffrorna rasat, konstaterar Panu Ruoste.

Kouluvihko, jossa ainekirjoitus aiheesta Unelmani.
Så här på 1980-talet, för en del stenåldern, men för andra som igår. Kouluvihko, jossa ainekirjoitus aiheesta Unelmani. Bild: YLE/Sari Veikkolainen skolan (fenomen),anteckningsbok,uppsatsskrivning,1980-talet

Det har gått närmare 15 år sedan dåvarande undervisningsministern Tuula Haatainen (SDP) beslöt att slopa tvånget att skriva de båda inhemska språken i studentskrivningarna.

Rektorn för Lohjan yhteislyseon lukio, Panu Ruoste, har sett en trend där intresset för att plugga språk överlag har minskat. I stället för att satsa på ett extra främmande språk i studentskrivningarna har de som nu avlagt studentexamen satsat mera på matematik.

- Frågan är om matematiken betonas för mycket på bekostnad av språk när antagningen till högskolorna ändrar om ett år. Börjar högskolreformen styra studerandes ämnesval lite för mycket och till och med åt fel håll, funderar gymnasierektor Panu Ruoste i Lojo.

I Virkby skriver alla studenter finskan

Några kilometer från Lohjan yhteislyseon koulu finns svenskspråkiga Virkby gymnasium. Av vårens 26 studenter skrev alla den frivilliga studentfinskan.

- Jag ser här att också i nästa grupp kommer alla gymnasieelever i Virkby att skriva finskan, säger rektor Monica Lemberg.

Monica Lemberg är rektor för de svenska skolorna i Lojo.
Sommarlovet har börjat för eleverna, men ännu återstår en hel del administrativt jobb innan rektorerna kan ta semester. Monica Lemberg är rektor för de svenska skolorna i Lojo. Monica Lemberg är rektor för de svenska skolorna i Lojo. Bild: Marica Hildén / Yle Virkby,Västnyland,monica lemberg

Det är inte speciellt överraskande att eleverna i Virkby gymnasium skriver finskan i studentexamen; många av familjerna som bor i Virkby är tvåspråkiga och finskan dominerar i Lojo.

I tvåspråkiga kommuner prioriteras båda språken

Också i starkt tvåspråkiga Hangö skrev alla 15 studenter i Hangö gymnasium studentprovet i finska. I det finska gymnasiet Hangoniemen lukio skrev 13 av vårens 16 studenter den frivilliga svenskan.

I Karis-Billnäs gymnasium skrev 41 av 43 studenter finskan och i finska Karjaan lukio valde 25 av sammanlagt 32 studenter att avlägga studentexamen i svenska.

Ekenäsbor skriver studentfinska

Så till Ekenäs, som räknas till en riktig finlandssvensk oas, där många öppet säger att de har det kämpigt med finskan.

Två kvinnor står bredvid varandra ich tittar leende mot kameran. Utomhus, sommar. Skog och strand och vatten i bakgrunden.
Rita Danielsson (till vänster) och Susann Airisvaara jobbar båda som finsklärare i Ekenäs gymnasium. Rita har närmare 20 års erfarenhet bakom sig, medan Susann har jobbat i Ekenäs gymnasium sedan 2005, det vill säga från det att det andra inhemska språket blev frivilligt i studentexamen. Två kvinnor står bredvid varandra ich tittar leende mot kameran. Utomhus, sommar. Skog och strand och vatten i bakgrunden. Bild: Yle / Tiina Grönroos lärare,finska,gymnasielärare,Bromarv,Rita Danielsson

- Av vårens 60 studenter var det 59 som också skrev finskan i studenten, säger Rita Danielsson, en av de två lärare i Ekenäs gymnasium som undervisar i finska.

Hur kommer det sig att bara en student valde att skippa finskan?

- Vi har förnuftiga studerande som fattar att man behöver båda inhemska språken för att klara sig sig, säger Rita Danielsson.

Hon får medhåll av kollegan Susann Airisvaara, också hon lärare i finska.

- I Ekenäs gymnasium har skrivningsivern alltid hållits på en väldigt hög procentuell nivå, konstaterar Susann Airisvaara.

De berättar att finska lärs ut på tre nivåer och att man kan välja att skriva den så kallade långa A-finskan eller den medellånga B-finskan i studentexamen.

- I Ekenäs gymnasium har de flesta valt att skriva A-finskan, men B-finskan växer sakta men säkert, säger Susann Airisvaara.

I höst kommer runt 60 procent att skriva den långa A-finskan.

- Det fina är om de skriver på hösten och det råkar gå dåligt, det vill säga de blir underkända, så får de byta nivå till våren och skriva medellång finska. Då brukar det gå vägen, säger Rita Danielsson.

Språklärare välkomnar regeringens förslag på obligatorisk studentsvenska och -finska

Både Danielsson och Airisvaara säger att det inte betyder speciellt mycket för Ekenäs gymnasium ifall det blir obligatoriskt att skriva båda inhemska språken igen. Det här eftersom de flesta som tagit studenten har valt att skriva finskan.

- Men med tanke på att folk ska kunna svenska i Finland så är det en bra sak, säger Rita Danielsson.

- I synnerhet som de finskspråkiga har läst svenska nästan lika länge som de svenskspråkiga har läst finska så känns det lite konstigt att på slutet lämna det sista provet oskrivet. Det (studentbetyget i finska/svenska) är samtidigt ett bevis på kunskap som man kan använda i framtiden, säger Susann Airivaara.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland